Láska na druhý pohled | DivergentCzech

26255443


Název v originále: DivergentCzech
Autor: Helena Drdlová, Dominika Vaňková, Ilka Pacovská, Kateřina Ševčíková, Simona Michálková, Sára Hofbauerová, Olga Prokešová, Barbora Janvská, Alžběta Komrsková
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, sci-fi, romantika, záhada, thriller, paranormal, dystopie, povídky
Série: -
Počet stran: 184
Čteno: 31. prosince 2015, v češtině

V této knize máte možnost si přečíst devět nejlepších povídek z divergentní soutěže, jejíž zadání znělo napsat o svém vlastním divergentním světě čí své představě divergence/odlišnosti... Nejde o fanfikci na Veronicu Roth, ale o samostatné příběhy, jeden originálnější než druhý.

Možná není důležité být jako ostatní. Možná je důležitější najít jednoho jediného člověka, který bude schopen vaši odlišnost milovat. (Sedmikráska)

Tuhle knížku si netroufám hodnotit jako celek, protože každá povídka je tak originální a jiná, že bych nerada, aby některá zanikla. Proto napíšu krátký názor na každou povídku, a tak si názor budete moci vytvořit vy sami. Každopádně smekám CooBoo za to, že tak skvělou knížku dokázali dát dohromady. A teď už k samotným povídkám!

grungeMáš to v krvi
U této povídky se mi moc líbil styl psaní, ale zklamáním pro mě byl naopak konec, protože než jsem přelétla tři řádky, všechno bylo uzavřené. Trochu mě mrzí, že autorka nedotáhla, příběh na takové úrovni, na jaké ho začala. Na druhou stranu chápu, proč tento příběh soutěž vyhrál - najdete tu totiž divergentní svět promyšlený do nejmenších detailů a celou teorii, která by se podle mého názoru klidně dala rozpracovat do samostatné knihy.
Hodnocení: 2/5

Hra ozvěny
V první řadě musím skutečně pochválit název, který mne hned zaujal a k příběhu se skvěle hodí. Samotná povídka mě však nezaujala. Především nemám ráda duchařiny (i když pro jejich milovníky bude tento příběh jistě lákavý), ale také se mi nelíbil konec. Povídka na mne působila příliš drastickým dojmem a ani styl psaní se mi nezdál nijak extra výjimečný. Tohle může někoho potěšit, ale není to nic pro mě.
Hodnocení: 1/5

one directionTma v tichém světě
Tento nápad mě skutečně zaujal a potěšil - autorka si troufla na něco úplně jiného, než co jsem v povídkách zvyklí vídat, a na pár stránkách stihla rozpracovat příběh, jenž by někteří spisovatelé nezvládli nacpat ani do jedné knihy. Jediné, co můžu vytknout, je zapomenutí... autorka totiž zapomněla zmínit věk postav (anebo jsem si ho nevšimla já a tím pádem je to moje chyba), takže jsem se polovinu příběhu divila, co to ten malý kluk vlastně provádí... Ale všechno vyvážil konce, který se skutečně povedl.
Hodnocení: 3,5/5

Srdcetep (♥♥♥)
Geniální, dokonalé, perfektní, krásné, promyšlené, dystopické, romantické, akční, bezchybné, divergentní. Může mi někdo proboha vysvětlit, PROČ za všechno na světě tahle povídka nevyhrála?
Hodnocení: ∞/5


colorsPopiš mi růžovou
Toto je rozhodně nejpoetičtější povídka z celé sbírky. Nádherněji napsaný text jsem skutečně dlouho nečtla a asi si ani dlouho nepřečtu. Díky úchvatnému stylu psaní jsem totiž povídce odpustila i to, že silně odbíhala od tématu a chyběl jí zvrat. Jinak ovšem tleskám, tleskám a tleskám... Takhle vypadá nádhera.
Hodnocení: 4,5/5

Pokud přežiju
Tuhle povídku bych snad jako jedinou z celé sbírky označila za takový lepší průměr - všechny ostatní mě buď nadchly nebo naopak vůbec. Tento příběh mi však nevadil, ale ani mě nijak neoslnil. Ještě také musím vytknout silně naivní hrdinku, jejíž naivitu se autorce bohužel nedařilo zakrýt ani dějem. A ten konec? To jako vážně? Takové konce se píší v knižních sériích, ale ne v povídkách.
Hodnocení: 3/5

hopeKomplikovaný porod
DivergentCzech jsem četla v prosinci a jedinou povídkou, o které si nepamatuji už naprosto a vůbec nic kromě svých zápisků, je právě tento text. Upřímně řečeno nevím, jak se mohl do knížky vůbec dostat. Pode mého názoru to byla naprostá blbost s kýčovitým názvem a jediné, co se ještě dalo snést, byl konec. Vlastně mě ani nemrzí tuhle povídku vypískat, protože můj názor na sbírku se nemění, ale tento text mne zkrátka vůbec nezaujal. A symbolickou půlhvězdičku dávám pouze za zakončení.
Hodnocení: 0,5/5

Scestí
Tento text jsem si celkem oblíbila, ale opět mě zklamal koncem, díky němuž se zařadil na nekonečný seznam všech těch kýčovitých povídek, které jsem kdy četla. Je to skutečně škoda, protože příběh měl našlápnuto dobře, ale stala se z něj jakási plytká historka. Styl psaní se ovšem celkem povedl.
Hodnocení: 1,5/5

flowersSedmikrásky
Moc mě potěšilo, že jako poslední povídka byla do sbírky zařazena právě tato. Moc se mi líbila a dokázala mi vykouzlit na rtech upřímný úsměv. Ačkoliv j vidět, že autorka ještě není úplně vypsaná, podařilo se jí i tak napsat roztomilý příběh s příjemnou hlavní hrdinkou i stylem psaní. Jediné, čeho lituji je to, že autorka musela tak krásný příběh zhustit do krátké povídky a vřele doufám, že se ho jednou rozhodne vydat jako samostatnou knihu.
Hodnocení: 5/5


Když jsem obálku spatřila poprvé, byla jsem neskutečně zklamaná a nelíbila se mi. Ten oheň se mi zdál moc umělý a samotný název knížky mi taky zrovna nepadl do oka... Ale všechno se změnilo! Název jsem si oblíbila hned vzápětí a obálka, jež se drží ohnivého tématu a ještě se na ní skvěje fotka mé milované Prahy... nevím, co se mnou ta knížka provedla, ale zkrátka mě okouzlila. Sice až na druhý pohled, ale za to pořádně.

Když se zprůměrují hodnocení jednotlivých povídek (a pokud počítám Srdcetep za pouhých pět hvězdiček), vychází hodnocení knihy 2,8. Jenže to bych nebyla já, abych neocenila tak originální dílo. Jsem skutečně nadšená, že se CooBoo podařilo vydat příběhy lidí, kteří si jen  tak chodí po ulici mezi námi a netráví svůj čas autogramiádami. Jsem moc ráda za to, že se tento projekt mohl uskutečnit a doufám, že jich v budoucnu bude víc. Protože DivergentCzech si vysoké hodnocení zkrátka zaslouží...

Celkové hodnocení: 4,5/5

Píšete i vy povídky?

Marky

Komentáře

  1. Knížku zbožňuju, nejvíc se s tebou shodnu u Srdcetepu - dokonalá povídka se skvělou myšlenkou. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, obdivuji nápaditost, cíl knihy a zapálené fanoušky, ale Divergence jako taková mě spíš zklamala a proto mě ani tahle povídková knížka neláká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ti ji naopak s klidem doporučila, protože se Divergenci podobá jenom obálkou ;)

      Vymazat
  3. Moc se mi líbí, jak ses ke každé povídce rozepsala :)
    Jelikož jsem četla sotva Divergenci a další díly mě nijak nelákají, této knize se asi také vyhnu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi líbí, jak ses ke každé povídce rozepsala :)
    Jelikož jsem četla sotva Divergenci a další díly mě nijak nelákají, této knize se asi také vyhnu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se mi líbí, jak ses ke každé povídce rozepsala :)
    Jelikož jsem četla sotva Divergenci a ostatní díly mě moc nelákají, asi se k této knize spíš nedostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Ale jak jsem psala už Vlastě, s Divergencí má tato kniha věru velmi málo společného...

      Vymazat
  6. Ááá! Koho to tu vidím? Jo, názorově se celkem shodujeme. I tu obálku jsem nakonec skousla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, četla jsem ji v prosinci, já vím :D Někdo mi poslal takovou obří pohlednici ;) Aspoň že se shodneme :)

      Vymazat
  7. Mně se kniha moc líbila. Bylo krásné vidět, jak píší "amatérští" čeští spisovatelé. A souhlasím s tebou, že Popis mi růžovou byla úžasná. Ty popisy barev mě prostě okouzlily...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.