2017 Diverse Reads Book Challenge | TBR


Ahojky!
V roce 2017 jsem chtěla s výzvami ubrat, abych četla co nejvíc co nejlepších knih a nelimitovala se. Jenže jsem na blogu Chasing Faerytales objevila 2017 Diverse Reads Book Challenge a neodolala jsem. A o co vlastně jde? Účelem této výzvy je přečíst během roku 2017 co nejvíce knížek, obsahujících diverzitu. A aby téma nebylo tolik obecné - protože pro každého znamená diverzita něco trochu jiného - vytvořily organizátorky na každý měsíc speciální téma. Podle něj si pak každý vybere knížku a přečte ji. V tomto článku bych chtěla k jednotlivým tématům přiřadit několik knih, které bych si ráda přečetla a třeba vás i inspirovat k tomu, abyste se zapojili taky! 

Leden: folklor, kultura, mytologie
Na tento měsíc mám spoustu nápadů. Jednak bych chtěla pokračovat v orientální sérii Pomsta a rozbřesk od Renee Ahdieh, takže bych si ráda přečetla druhý díl a novely, které k ní patří. Taky jsem uvažovala nad knihou Neslyšno od Richelle Mead, ačkoliv jsem na ni četla rozporuplné názory...

The Rose & the Dagger (The Wrath & the Dawn, #2)The Mirror & the Maze (The Wrath and the Dawn, #1.5)The Crown & the Arrow (The Wrath and the Dawn, #0.5)The Moth & the Flame (The Wrath & the Dawn, #0.25)Soundless

Únor: různé národnosti postav
Jako první mě napadla kniha Tiny Pretty Things od Sony Charaipotra a Dhoenielle Clayton, kterou tolik opěvuje Klárka. Taky bych si moc chtěla přečíst A Torch Against the Night od Saaby Tahir, pokračování mé milované Jiskry v popelu.

Tiny Pretty Things (Tiny Pretty Things, #1)A Torch Against the Night (An Ember in the Ashes, #2)

Březen: invalidita, handicap
Už vážně dlouho se chystám přečíst knihu Já nejsem neviditelná od Marcuse Sedwicka, v níž je hlavní hrdinka slepá a vydává se za záchranou svého otce. Jako další mě zaujaly ještě knížky It's Kind of a Funny Story od Neda Vizzini a Fans of the Impossible Life, kterou napsala Kate Scelsa.

Já nejsem neviditelnáIt's Kind of a Funny StoryFans of the Impossible Life

Duben: psychické problémy
Na poličce na mě už nějakou dobu čekají dvě knihy od Jennifer Niven: Holding Up the Universe a Všechny malé zázraky. Taky bych si ráda přečetla knihu Paperweight od Mag Matson, která vypráví o stravovacích problémech. Kromě toho mám na seznamu i knížku Cold Summer od Gwen Cole.

Holding Up the UniverseVšechny malé zázrakyPaperweightCold Summer

Květen: různá náboženství
Nejvíce se těším na knihu And I Darken od Kiersten White, která mě zaujala už svou povídkou v Dárku z pravé lásky a od té doby si tuhle knížku chci skutečně co nejdříve přečíst. Taky se těším na komiks Ms. Marvel od G. Willow Wilson, který nakreslil Adrian Alphona.

And I Darken (The Conqueror's Saga, #1)Ms. Marvel, Vol. 1: No Normal

Červen a červenec: sexualita a pohlavní identita
Tady bych mohla knížek vyjmenovat spoustu, ale vybrala jsem nakonec jen pár: Beauty Queens od Libby Bray, Everything Leads to You od Niny LaCour, Simon vs. the Homo Sapiens Agenda od Becky Albertalli a Timekeeper od Tary Sim.

Beauty QueensEverything Leads to YouSimon vs. the Homo Sapiens AgendaTimekeeper (Timekeeper, #1)

Srpen: nezápadní prostředí
Tady si neodpustím Bábovky od Radky Třeštíkové, na které se už chystám pěkně dlouho. Také bych si chtěla přečíst Zakázané přání od Jessicy Khoury a A Mortal Song od Megan Crewe.

BábovkyThe Forbidden Wish (The Forbidden Wish, #1)A Mortal Song

Září: ownvoices
Tento název původně vznikl jako hashtag na Twitteru. Jde o to, že autor píše o nějaké diverzní postavě a sám s ní sdílí tuto identitu. Pro tuto kategorii jsem si vybrala The Girl from Everywhere a Aristoteles a Dante objevují záhady vesmíru.

The Girl from Everywhere (The Girl from Everywhere, #1)Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Říjen: intersekcionalita
To znamená několik různých společenských identit, které se překrývají (například pohlaví a etnicita). Pro tuto kategorii jsem objevila zajímavou knihu s názvem Highly Illogical Behavior od Johna C. Whaley. Taky si dlouho brousím zuby na This Is Where It Ends - knihu o střílení ve škole. Oblíbila jsem si spisovatelku Kody Keplinger a ráda bych si od ní přečetla titul Run.

Highly Illogical BehaviorThis Is Where It EndsRun

Listopad: různorodý retelling
Ještě uvidím, co sem zařadím, protože retellingů čtu opravdu hodně. Každopádně bych chěla dočíst sérii Pomsta a rozbřesk od Renee Ahdieh, jak už jsem zmiňovala dříve, a taky si přečíst Heartless od Marissy Meyer. Jestli se k nim ale dostanu dřív, vyberu si něco jiného.

The Rose & the Dagger (The Wrath & the Dawn, #2)The Mirror & the Maze (The Wrath and the Dawn, #1.5)The Crown & the Arrow (The Wrath and the Dawn, #0.5)The Moth & the Flame (The Wrath & the Dawn, #0.25)Heartless

Prosinec: knihy, které vyšly v roce 2017
Zatím jsem nečetla dost recenzí na to, abych si byla knihami jistá, ale každopádně si chci přečíst The Hate U Give, protože tahle knížka má už teď tak pozitivní ohlasy, že jí nemůžu odolat.

The Hate U Give

Protože jsem čerpala především ze zahraničních zdrojů, nemám tu moc knih v češtině. 
Pokud pro mě máte nějaká doporučení, sem s nimi!
Co si mám ještě přečíst?
A co se letos chystáte číst vy?
Marky

Komentáře

  1. Ó ano! And I Darken si přečti! Teď nedávno jsem to dočetla a naprosto jsem si to zamilovala. :D
    A Heartless také není vůbec špatné.
    K těm národnostem doporučuji třeba knihu Brown Girl Dreaming od Jacqueline Woodson. Woodson je Afroameričanka a tahle kniha jsou její memoáry psané veršem a je to opravdu zajímavé. :)
    Taky teď čtu More Happy Than Not od Adama Silvery, to by sedělo na tu sexuální identitu, a zatím se mi to také líbí. :)
    No a Aristoteles je samozřejmě boží a měla by sis to přečíst co nejdřív! :D Já se teď hrozně těším na autorovu připravovanou novinku. :)
    A na The Hate U Give se chystám též! :)
    Sama chci letos číst víc knih s diverzitou, tak se možná touhle výzvou trochu inspiruji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení, snad to všechno stihnu :D U More Happy Than Not pořád váhám, jestli tu knihu chci vážně číst - i když jsme na zahraničním booktubu viděla spoustu kladných recenzí. Doufám, že se inspiruješ - a že nebudeš jediná ;)

      Vymazat
  2. Ano ano ano! Přečti si Tiny Pretty Things! :) Jinak super výběr, je tam spoustu skvělých knih (This Is Where It Ends, Simon vs. The Homo Sapiens Agenda, It's kind of a funny story)! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečtu, musím :D A díky, snad je všechny stihnu...

      Vymazat
  3. To je vážně zajímavý TAG, zkusím si každého měsíce nějakou tu knížku tématicky napasovat :)
    A také děkuji za velkou hromadu zajímavých knižních tipů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš roční výzva než TAG, ale zajímavá je rozhodně :D Není zač a doufám, že se tobě i mně budou líbit ;)

      Vymazat
  4. Skvělý článek a nápad :) Určitě se ráda připojím :) Ráda míchám různé žánry a témata, takže to je pro mě zajímavá výzva :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to jsem ráda! :) I tobě hezké čtení a snad díky výzvě najdeš spoustu skvělých knih ;)

      Vymazat
  5. Super článek a díky moc za tipy!:) Já bych ti k dubnu doporučila Uvnitř mé hlavy - ta je skvělá a navíc má nádhernou obálku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, to já děkuji :) Uvnitř mé hlavy si snad taky někdy přečtu ;)

      Vymazat
  6. Jů, tak tohohle se snad taky zúčastním. Zní to skvěle a aspoň se trochu posunu v tom, co si chci dlouho přečíst. Challenge accepted. Držím palce. ;) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak se budu těšit, co si přečteš ;) Díky, i tobě :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.