10 míst, kam bych se ráda podívala díky knihám


Ahojky!
Pro dnešní seznam jsem si připravila seznam deseti míst, kam bych se chtěla podívat kvůli knížkám. V tomto článku ovšem najdete jen místa,kde jsem ještě nebyla a která skutečně existují - jinak bych nebyla nikdy schopna vybrat pouze deset. Také jsem vyřadila místa, která se mi v seznamu opakovala. A ještě jednu věc byste měli vědět, než se pustíte do čtení: nejradši bych projela celý svět...


1. Orient (knihy Renée Ahdieh)
Nevím, jestli se do Orientu někdy skutečně podívám, ale musela jsem zkrátka vyžít příležitost a vychválit sérii Renée Ahdieh. První knihu s názvem Pomsta & rozbřesk jsem si pořídila na Humbooku a byla jsem z ní naprosto nadšená. Nedávno jsem si přečetla i novely, které k dilogii patří, a nemůžu se dočkat závěrečného druhého dílu. Autorka totiž ve svých knihách popisuje nejen krásné prostředí pohádek Tisíce a jedné noci - zaměřuje se na vůně, jídlo, jména, šaty... Zkrátka žádný detail neunikne její pozornosti a celé orientální prostředí na stránkách knih je promyšleno do nejmenších drobností.

2. Švédsko (knihy Jonase Jonassona)
Knihy Jonase Jonassona mě dokáží rozesmát za každých okolností (samozřejmě i v MHD, kde si tímto způsobem s oblibou vysloužím hned několik podezíravých pohledů), takže na tomto seznamu rozhodně nemohou chybět. Ačkoli Zabiják Anders a jeho přátelé mě trochu zklamal, Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel stejně jako Analfabetku, která uměla počítat vám vřele doporučuji pro chvilky splínu. Díky nim jsem dokonce dostala chuť podívat se do Švédska, ve kterém podle Jonassonových knih zjevně shody náhod narůstají do neuvěřitelných mezí... A také je tam určitě krásně.

3. Anglie (Pýcha a předsudek)
Doufám, že v tomhle nejsem sama, protože bych se asi propadla... Každopádně jediný důvod, proč bych se chtěla podívat na anglický venkov, jsou knihy Jane Austenové. Vím, že pana Darcyho tam nejspíš nepotkám (ale stále můžu doufat, že ano? Prosím, tady mi neodporujte, ať si už myslíte cokoli.), ale kvůli dešti, šedi, ponurosti a nepohodě mě tyhle končiny zkrátka nelákají - jak překvapivé. V Anglii jako takoév jsem na pár místech už byla, ale spoustu věcí jsem si kůli nepřízni počasí neužila a za těch pár dní jsem se nemohla všechno užít. I proto bych se tam tedy chtěla vrátit.

4. Francie (Krycí jméno Verity; Dívka, která spadla z nebe)
Obě tyto knížky jsou o britských špionkách ve druhé světové válce a přesto vystihují charakter Francie každá jinak. Zatím jsem ze země baget, sýrů a vína viděla jen nejznámější kouty Paříže a kousíček Normandie, ovšem vzhledem k rozloze země to nepovažuji za nijak omezující. I když je Francie v obou knihách, které mě k její návštěvě tolik inspirují, popsána během válečného období, představuji si ji jako krásnou zemi. A to, co z ní znám, moje ideály zatím jen potvrdilo, takže s nemůžu dočkat své příští návštěvy.

5. Wales (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti)
Od Ransoma Riggse jsem zatím četla jen Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a jeho další díly mě teprve čekají. Ne, že by mě kniha vyloženě nadchla, ale autor si dal zjevně na popisu prostředí záležet. Wales je oblast opředená legendami a pověstmi, zahalená do mlhy a tajemství - stejně jako atmosféra knih Ransoma Riggse. A právě proto se nemůžu dočkat, až tam vyrazím.


254058466. Nepál (knihy Davida Michieho)
Vím, že se o Dalajlamově kočce zmiňuji neustále (minimálně se nad ní rozplývám v recenzi a recenzi druhého dílu), ale přesto si to nemůžu odpustit ani v tomto seznamu. Kočka, která se uvelebila v paláci dalajlamy, mi během pár stránek přirostla k srdci. Možnost objevovat buddhismus kočičíma očima je zkrátka jedinečná příležitost, která vám nesmí uniknout. Právě díky ní mě tolik zaujalo prostředí Nepálu, prostředí hor a harmonie.



7. Itálie (Arkádie)
Poslední dobou často zmiňuji i tuto sérii. První díl se mi moc líbil (recenzi najdete tady), ale k dalším jsem se zatím nedostala. Mezi mafiánské gangy, kde se děj odehrává, bych se sice ponořit nechtěla, ale Itálie už mě láká poměrně dlouhou dobu - zvláště kvůli bohaté historii.



8. Nizozemí (Deník Anny Frankové)
Nepochopte to špatně. Nechci navštívit Amsterdam a Nizozemí jen z důvodu, abych mohla vidět dům Anny Frankové. Ani v nejmenším bych tu nechtěla zlehčovat její osud, ale Nizozemí jako takové mě láká už odmalička. Větrné mlýny, úzké uličky, kanály, oranžová barva, kola a spousta dalších stereotypů, která se s Nizozemím pojí, mě zkrátka okouzlují. Stejně tak mě ovšem zajímá historie a dům Anny Frankové je jedním z míst, která bych v životě zkrátka měla vidět. Nebo mi to tak alespoň připadá.


9. Řecko (knihy Ricka Riordana)
Nedělejte si ze mě legraci. Vím, že se všechny tyhle knížky odehrávají v Americe. Ale je tam Olymp a řecká mytologie? Je. Takže mám právo asociovat Řecko, kam bych se chtěla podívat, s Percym Jacksonem. A tečka. Navíc řeckou mytologii mám ráda už dlouho a Athény jako centrum antické moudrosti mě lákají čím dál víc. Než se tam podívám, zbývá už jen dočíst všechny Rickovy série. (Recenze na první a druhý díl Percyho Jacksona najdete na blogu.)




10. Bradavice (Harry Potter)
Už vidím všechny ty komentáře, že jsem slibovala seznam deseti skutečných míst. Jenže copak Bradavice nejsou skutečné? A Příčná ulice? A nádraží devět a tři čtvrtě? Pro mě ano. A pokud vám tenhle důvod nestačí, mudlové, tak se aspoň spokojte s tím, že mým velkým snem je podívat se do Potterovských filmových studií.




Kam byste se (nejen) kvůli knihám rádi podívali vy?
Marky

Komentáře

  1. Do Bradavic bych taky jela. :) ♥
    A pak do toho Švédska. A JAR. A Itálie. (Robert Langdon...)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, tohle je nekonečný seznam, knihy mě nalákaly už na tolik míst... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, jenže většina z toho mého je fiktivní :D

      Vymazat
    2. U mě bohužel taky. :DDD

      Vymazat
    3. Spíš bohudík, ne? Aspoň se pozná, že máme fantazii ;)

      Vymazat
  3. Švédsko mě také láká díky Jonasu Jonassonovi. Stoletý stařík byl úžasný! Jinak, Anglii miluji, byla jsem tam jednou, ale zamilovala jsem si to tam a moc bych tam chtěla jet znovu. No a Bradavice nemusím ani komentovat. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v Anglii byla dvakrát, ale ani tak se mi to nezdá dost ;)

      Vymazat
  4. Já již několik let netrpělivě vyhlížím sovu s dopisem z Bradavic.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak Bradavice jsou jasné.. Já bych se chtěla podívat do Anglie (Tolkien) a Itálie :) Super nápad na článek ;) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mně Tolkien kvůli filmům asociuje spíš Nový Zéland.

      Vymazat
  6. Další zajímavý nápad! :) Já bych ráda procestovala co největší kus světa a spojit si jednotlivá místa s knížkami by bylo ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.