Proč nechcete být knižním blogerem.


Přichází hodinka pravdy. Možná je vaším snem stát se knižním blogerem. Možná nad tím dlouho uvažujete a sníte o tom, až konečně napíšete svoji první recenzi. V tom případě je na čase, abych vás vyvedla z omylu, protože knižní blogování není žádná procházka růžovým sadem. Proč nechcete být knižním blogerem? To se hned dozvíte.

V první řadě si vezměte blogování samotné. Investujete do něj tolik času, ale co vám vlastně dá? V prvních měsících váš blog bude stejně číst jen vaše nejlepší kamarádka, a to proto, že na hodině chemie stejně nemá nic jiného na práci. A to, že časem dostanete nějakou zpětnou vazbu? Báchorky! Možná se dočkáte dvou komentářů typu "heska recenze" nebo „koukni se na muj blog“, a to je tak všechno. Co na tom, že jednou možná poznáte komunitu plnou skvělých lidí a najdete si mezi nimi přátele?

Blog ale není jen o komentářích a sledovanosti, že ne? Samozřejmě je to vaše vizitka, takže strávíte několik hodin s editorem, budete se vztekat a brblat, a výsledek? Najdete blog, kde si autorka vytvoří každý týden jiný design, aby se nenudila. Co na tom, že váš design je výsledkem několikahodinové snahy?

A pak si vezměte ty recenze! Stejně jsou to nejméně čtené články, takže když někdo opíše anotaci a přidá pár hvězdiček, sklidí od svých spolužaček deset komentářů, zatímco vaše hodnotná slohová práce ani jeden. Nedej bože, abyste psali o knize, kterou nikdo nezná! Z toho pro vás přece žádný zisk neplyne! Co na tom, že si ji díky vaší recenzi někdo přečte a třeba se stane jeho nejoblíbenější?

Je nad slunce jasné, že všichni blogeři píší kvůli spolupracím a sbírají je jako samolepky v Kauflandu. Všichni jsou tak jako tak podplacení, aby psali dobrá hodnocení, to dá rozum. A proč vám nikdo spolupráci nenabídne a Pepině ano? Záhada. Ještě ke všemu si pak blogeři, kteří spolupracují hned s několika nakladatelstvími a měli by radostí skákat do vzduchu, stěžují, že nemají na recenzování čas. Co na tom, že spolupráce dělají blogerům radost? Co na tom, že si vybírají takové knihy, které se jim líbí?

Všichni knižní blogeři si pořád stěžují, že vychází tolik nových knih a oni si nedokážou vybrat. Upřímně řečeno, zase tolik jich není, a vy se o většině z nich stejně ani nedozvíte – jak taky? Vždyť na nějaké brouzdání internetem nemáte čas! Co na tom, že se díky blogování dozvíte spoustu zajímavostí z knižního světa, o kterých byste jinak nevěděli?

Ano, ještě musí přijít na řadu to ohrané „zlepšíte si písemný projev“. Jako by vám to snad netvrdili rodiče a učitelé, ještě se to dozvíte od knižních blogerů. Psaní je přece ztráta času, protože deseti prsty se už stejně psát nenaučíte... Co na tom, že vás psaní bude třeba jednou živit a ještě se vám bude hodit?

Pořád budete „ta/ten divná holka/kluk, co pořád čte“. Nezačnete mít sociální život a ve škole vás budou brát jako introverta, který si ani neumí s lidmi povídat. Každému je přece jedno, že je to napínavé a zajímá vás to víc než jejich odstín rtěnky. Co na tom, že už aspoň knihy nebudete každému cpát pod nos, protože na to máte své internetové přátele? Co na tom, že se za čtení už nestydíte?

A vůbec. Knižní blogování je na nic. Radši to ani nezkoušejte, stejně nás noviny kritizují a lidi nečtou. Ve skutečnosti ani nevím, co na tom blogování ještě vidím... Tedy, vlastně ano, vím. A pokud vy ne, tak jste asi nečetli pořádně. Nevím, jestli někdy blogovat přestanu, ale momentálně to tak nevypadá. Protože, dámy a pánové, knihy jsou můj život. A váš?

Marky

Komentáře

  1. K zamyšlení. Přestože se v knižní blogové sféře nepohybuji tak dlouho, naprosto s tebou souhlasím... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aaa ❤ Miluju ten článek! Naprosto s tebou souhlasím!

    OdpovědětVymazat
  3. Ó, tenhle článek se ti povedl! Tak krásně vtipný (zasmála jsem se!) a zároveň i fakt trefný! Ve všech bodech s tebou naprosto souhlasím. :)
    Ha, úplně jsi mi připomněla mé začátky s blogem. Když jsem byla nadšená, že přibyl nový komentář, ale když jsem si ho přečetla, vyklubal se z toho přesně ten typ jako "hezká recenze". :D
    A ty recenze... Přiznám se, že mě občas dost zamrzí, že já se s tím piplám bůh ví jak dlouho a nemám na to ani jednu reakci, ale opsaná anotace a názor "líbilo se mi to" má komentářů mraky. :D I když tedy z vlastní zkušenosti vím, že na mě recenze jiných vliv mají, tak mi nezbývá než doufat, že si někdo též knihu přečte na mé doporučení. :)
    Jó, taky se u mě může zdát, že na recenzní výtisky nenapíšu negativní recenzi, ale já si prostě vybírám ty knížky s tím, že čekám, že se mi líbit budou. Nechci ztrácet čas s něčím, co by mě nebavilo. A fakt si nebudu brát nějakou knihu k recenzi jenom proto, abych na ni tu negativní recenzi mohla napsat. :D
    A třeba pro mě osobně bylo rozhodnutí založit si blog a začít o knížkách psát jedno z nejlepších, co jsem v životě udělala. ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady vidíš, že se najde někdo, kdo to má stejně :D S recenzními výtisky to mám taky tak a vůbec s knížkami obecně... Jinak souhlasím, jsem moc ráda, že jsem začala blogovat :) Děkuji!

      Vymazat
  4. Tak tohle je totálně skvělý! ♥ :D

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný článek :) Perfektně jsi to vystihla. Já si myslím že jsem pořád v začátcích, ale i tak si vzpomínám na ten první měsíc.. V knížkách jsem se našla ať si říká kdo chce co chce :) A každá odezva, i malinká, ve mě vyvolává neskutečnou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ono není v začátcích jako v začátcích ;)

      Vymazat
  6. Jojo, některé myšlenky mi připomínají to, proč jsem s tím už jednou sekla. Ale ve výsledku je to krásné a teď, když jsem se do toho pustila znovu, mě to šíleně baví - i když kromě knih kecám i o jiných věcech, ale co už, můj blog, můj hrad. ^^

    jaderna-knihomolka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, snad ti to ještě dlouho vydrží ;)

      Vymazat
  7. Naprosto výstižný článek.

    S těmi recenzemi souhlasím, sama se přiznám, že moc recenzí nečtu, pouze ty, které mě opravdu zajímaví, ale samozřejmě pokud nějakou recenzi nečtu, nepíšu k ní komentář. To mi přijde celkem na hlavu :D

    Se spoluprácemi taktéž souhlasím :D skoro u každého třetí blogera co sleduji, si dotyčný(á stěžuje na to, jak nestíhá psát recenze, jak má 3 měsíce zpoždění atak podobně. Já jsem docela ráda, že takové problémy nemám a spíše se účastním jen sem tam konkurzů na napsání recenze na nějakou knihu, která mě opravdu zajímá. Se školou bych to stejně asi ani nestíhala. :)

    Také v dohledné době neplánuji přestat s blogováním, i když mě sice zdá/sleduje jen hrstka lidí, i tak mám tohle prostředí ráda a více méně recenze na knihy beru jako památku, abych pak za pár let věděla, co jsem četla, jak se mi to líbilo a aspoň trochu si to svým názorem připomněla. A samozřejmě bonusem taky je, že jsem tak poznala spousty super lidí a snad jich poznám ještě víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Přesně tak, komentuji jen to, co jsem četla :D Já mám spoluprací několik a stíhám je plus mínus den nebo dva...

      Vymazat
  8. Aaaa :D To je tak hrozně moc pravdivý, díky Ti za tak super článek. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Výborný článek, zkrátka se ti moc povedl :) K zamyšlení, k pobavení, naštěstí od blogování ale pořádné nadšence neodradí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! To je dobře, přesně tak jsem to taky chtěla ;)

      Vymazat
  10. Hezky napsáno :) Máš pravdu, knižní blogování je úplně na nic :D

    OdpovědětVymazat
  11. Sice nejsem čistě knižní bloger, ale tak obecně psaní o tom a o onom, prostě o všem, co je mou součástí, což knížky tedy rozhodně jsou.. toho bych se nevzdala. Nikdy. Občas to upozaďuji, ale zahodit to? Noway!

    OdpovědětVymazat
  12. Paradni clanek, pobavila jsem se. Je bohuzel ale pravda, ze mene zname knihy maji horsi navstevnost a vetsinou zadny koment. Miluji treba Stephena Kinga a ten mi prijde, ze v blogovem svete vubec nefrci a kazdy cte jen YA. Mozna jsem uz na blog stara, i kdyz YA take miluji :D
    Co se tyce spolupraci, kdyz nekdo nestiha, at si tedy vytisky nebere. Kdybych na to nemela cas, take je prece nebudu hromadit. Prijde mi to nefer i vuci poskytovateli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na blogování není podle mě nikdo starý, jen je potřeba najít si y správné čtenáře ;)

      Vymazat
  13. Já to beru celé jako jednu ironii / recesi a doufám, že to chápu dobře, protože blogování je fakt super záležitost! Pro mě osobně.

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný článek! Sice nejsem až tak známá bloggerka, ale i tak mě to baví. Knížky jsou krása sama osobě. A blogavání mám ráda odjakživa. Tak proč ne, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já se taky nepovažuji za známou blogerku, ale i tak sem píšu ráda ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.