Temná baletní konzervatoř | Tiny Pretty Things

Název v originále: Tiny Pretty Things
Autor: Sona Charaipotra, Dhonielle Clayton
Nakladatelství: HarperTeen
Žánr: YA, contemporary
Série: Tiny Pretty Things #1
Počet stran: 448
Čteno: 9. - 23. června 2017, v angličtině

Gigi, Bette a June jsou tři nejlepší studentky na Manhattanské baletní konzervatoři. Volnomyšlenkářská Gigi chce jenom tancovat, ale právě to ji může zabít. Privilegovaná Bette žije ve stínu starší sestry a touží všem dokázat, že ona je taky dokonalá. A perfekcionistka June potřebuje nutně dostat hlavní roli v následujícím školním představení, jinak ji to bude stát vše. Mezi baletkami vládne nenávist a konkurence - všechny potřebují být tou nejlepší. A nebojí se faulovat.

“The moment you think you're on top is the moment you've lost your passion.” 

Tiny Pretty Things už mám v hledáčku docela dlouho, ale až teď jsem se ke knize konečně dostala. Nakonec jsem ráda, že jsem ji četla teď, protože moje mladší já by bylo vyděšené k smrti. Autorkám se totiž podařilo skutečně autenticky vyobrazit soutěživost a nenávist, která mezi baletkami na konzervatoři. Nejde o žádné pošťuchování, ale o zvrácenou, traumatizující šikanu a životu nebezpečnou pomstu.

Ať chcete, nebo ne, autorky vás vtáhnou do děje a budete vyděšení tou surovostí, které jsou na první pohled jemné baletky schopné. Kromě soutěže o hlavní roli ale mají všechny dívky i kluci na konzervatoři své vlastní starosti. Autorky se v knize věnují tématům jako jsou anorexie, drogová závislost a alkoholismus. Rozhodně nejde o žádnou slabou kávu, všechno dostanete na talíři tak surové a skutečné, jak to jen může být. Na jednu stranu mě to děsilo a na druhou ohromovalo a jsem moc ráda, že jsem se díky téhle knize s takovými tématy seznámila víc.

“Don't carry worries around," she always says. "They're heavy.”

Kromě napínavého příběhu o pomstě a nenávisti jsou hlavním plusem postavy. Děj vypráví střídavě Gigi, Bette a June. Díky nim poznáte, že žádná z postav není černobílá a všichni skrývají tajemství. Většinu hlavních postav jsem zároveň milovala a nenáviděla... a většinu z nich jsem dokonce i chápala. Ve výsledku by mi ale nevadilo, kdyby autorky vyškrtly pohled June - sice byl poměrně zajímavý, ale oproti Gigi a Bette to byl slabý odvar. Kvůli třem vypravěčkám se taky kniha dost protáhla - přece jen má asi 450 stran, což je na contemporary docela hodně.

Další věc, kterou musím vytknout, je konec. Děj se zastavuje přímo uprostřed scény... Ale aspoň dostanete ochutnávku druhého a závěrečného dílu. Na druhou stranu se vážně nemůžu dočkat pokračování, které jistě bude stejně šokující a konečně odpoví na všechny moje otázky. Kromě toho ale nemám co vytknout. Moc se mi líbilo prostředí baletní konzervatoře se spoustou talentovaných lidí, pevným denním režimem a jedinečnou atmosférou.


My heart is flailing, thumping in my chest like a bird caught in a cage, wanting to be wild again.
Tiny Pretty Things je temná kniha o šikaně, pomstě, soutěživosti, závislostech a spoustě dalších témat, o kterých jako by se ve společnosti pořádně nemluvilo. Autorky si neberou servítky a představují věci takové, jaké jsou. Budete vtaženi do děje, i když je kniha asi 450 stránek dlouhá. Příběh vypráví tři vypravěčky: Bette, Gigi a June. Úhel pohledu té poslední by se dal vynechat, aby kniha byla kratší, ale třeba bude důležitý ve druhém, závěrečném díle. Díky třem protagonistkám jsem měla možnost pochopit, že nikdo není černobílý, a tak jsem si všechny postavy zamilovala, i když jsem je i tak trochu nenáviděla. Teď mi nezbývá než se těšit na další díl a další porci temné baletní konzervatoře... na to si nechám půl hvězdičky a doufám, že mě autorky ještě překvapí.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Enbook.cz, kde si knihu můžete pořídit i vy.

Četli jste nějakou dobře napsanou knihu o šikaně?
Marky

Komentáře

  1. Hmm, to zní zajímavě, ale nevím nevím, jestli bych chtěl něco takového číst :D Hrozně bych to prožíval :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nic podobného jsem ještě nečetla, vypadá to fakt dobře!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, kniha vypadá hodně zajímavě :) Většinou se vyhýbám knihám z prostředí holčičích škol a tak, ale tahle mě vážně zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.