Jak dokážu číst tak rychle? | Tipy pro rychlejší čtení


Jak dokážu číst tak rychle? Tuhle otázku v různých obměnách dostávám často tady na blogu, ale i ve skutečném životě. Jak přečtu 120 knih za rok? Jak to, že jich někdy za den zvládnu hned několik? Žádný tajný trik v tom není, ale pokud vás odpověď zajímá, čtěte dál, protože tipy na zdolání spousty knih v krátkém čase vás čekají v celém článku.

Čtěte v MHD.
Tohle je vlastně moje největší tajemství, co se rychlého čtení týče. Každý den strávím v hromadné dopravě něco přes hodinu, takže přečtu většinou minimálně těch 60 stran, pokud se zrovna neučím na nějakou písemku. Díky tomu každý všední den něco přečtu a zároveň se cestou do školy a ze školy nenudím. A o prázdninách jezdívám na srazy s kamarádkami nebo brigádu většinou ještě dál - nemluvě o tříhodinové cestě na tábor, kde většinou přečtu celou knihu.

Noste knihu všude s sebou.
Vždycky se vám může stát, že musíte někde čekat, i kdyby jen deset minut ve frontě v obchodě. A má to opět dvě výhody: nebudete se nudit a zároveň přečtete pár stránek. Věřte mi, že každých pár stránek se počítá. 

Střídejte formáty knih.
Tohle je taky jeden z mých oblíbených tipů, protože jsem fanoušek papírových knih, e-knih i audioknih. Každý formát m něco do sebe a většinou čtu zároveň jednu knihy v každém z formátů. Tak mě čtení nezačne nudit a můžu vždy číst ve formátu, který je mi zrovna příjemný.

Čtěte více knih najednou.
Už jsem se zmínila, že většinou čtu jednu e-knihu, jednu audioknihu a jednu papírovou knihu zároveň. Není to ale jen kvůli střídání formátů. Především můžu střídat různé žánry příběhů a číst to, na co mám zrovna chuť. Proto se mi nemůže stát, že bych neměla náladu na jednu určitou knihu, a proto dlouhou dobu nic nepřečetla. Kromě toho při čtení více knih najednou častěji nějakou dočtete, a to člověku dělá dobře, zvlášť pokud si přečtené knihy někam zapisujete.

Účastněte se různých výzev a read-a-thonů.
Tohle jistě nepomáhá každému, ale mně jednoznačně ano. Knižní výzvy a read-a-thony mě motivují k tomu, abych čtení věnovala více času a četla intenzivněji, než když nic nespěchá. Stejně tak na mě koneckonců fungují i deadliny u recenzních výtisků, ale to je zase jiná pohádka...

Omezte prokrastinaci.
Já vím, ono se to lehko řekne. Ale místo toho, abyste trávily hodiny na sociálních sítích, můžete přečíst polovinu knihy. A byla by škoda zahodit čas, kterého už tak člověk nemá mnoho. Zkuste někdy brát čtení jako formu prokrastinace - ani zábavu, ani povinnost. Tak si to občas v hlavě odůvodňuji já.

Když máte čas na čtení, čtěte ve formě sprintů.
Tohle funguje jen u někoho, ale pro mě se metoda "sprintování" ukázala být velmi efektivní. Spočívá v tom, že místo toho, abyste četli hodinu v kuse, strávíte s knihou třeba třikrát 20 minut, ale mezitím si dáte pauzu nebo děláte něco jiného (třeba klidně i zapnete Facebook). Díky tomu se vaše myšlenky nezatoulají a když máte čas na čtení, neprokrastinujete s knihou na klíně.


Když chcete číst dlouho, zařiďte se podle toho
Pokud se ovšem chystáte číst si celý den nebo aspoň několik hodin a máte na to vyšetřený čas, nepodceňte přípravy! Není nic horšího, než muset jít uprostřed čtení vařit nebo hledat nějaké jiné místo. Než začnete číst, najděte si proto klidné a pohodlné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Připravte si pití a svačinky podle potřeby. A hlavně udělejte všechno, co musíte, abyste nad nehotovými úkoly nemuseli přemýšlet po celou dobu čtení, protože pak se na knihu nedokážete soustředit. Nebo aspoň já ne.

Zkuste buddy-read.
Nevím, jak se "buddy-read" překládá do češtiny. V podstatě jde o společné čtení ve dvou lidech. Domluvíte se vždy na určitém počtu stran/kapitol, které přečtete za určenou dobu, a pak si o nich povídáte. Já jsem to sice zatím vyzkoušela jen párkrát, ale vždy jsem měla knihu přečtenou mnohem dřív, než kdybych ji louskala sama.

Berte čtení jako prioritu.
To nejlepší samozřejmě patří na konec. Pokud si na čtení čas neuděláte a nebudete ho považovat za důležité, knihy se vám přes noc samy nepřečtou. Všechno je to na vás a na tom, jak ke čtení přistupujete. Ale já věřím, že ten správný přístup mají všichni knihomolové, od toho tu přeci jsme, ne?

Závěrem bych ještě chtěla říct, že čtení neberu jako závod. Chci si knihy užít a necítím se špatně, když týden nečtu. V tomhle článku jsem vám jen chtěla představit pár tipů, o které jste si už dlouho psali - v žádném případě vás nechci nabádat k tomu, abyste četli co nejvíc a co nejrychleji a tím třeba ztratili prožitek z knihy. Tempo má každý své vlastní.

Máte nějaké tipy, které jsem tady nezmínila?
Marky

Komentáře

  1. Skvělý článek! :)

    Většinu z těch věcí vlastně dělám. Čtu ve škole, v autobuse, ve vlaku. Poslouchám audioknihy, občas čtu před spaním. Teď v létě čtu i jen tak, po obědě nebo večer, třeba. Většinou mám u toho nějaký facebook nebo telefon zapnuté, ale tak ono to zas tolik neruší, naopak někdy je fajn moct sdílet dojmy ze čtení. (Třeba když jsem teď četla Spalovače mrtvol. :D )

    Měj se krásně a přeji hodně hezkých knížek ve zbytku prázdnin! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mě telefon u knihy ruší, ale chápu, že ne každý to má stejně. I ty se měj hezky a užívej si čtení!

      Vymazat
  2. Většinu z toho dělám také, ale stejně se ti nikdy nepřiblížím :D Hlavně u read-a-thonů mám problém, že v době jejich konání se mi zrovna nechce číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neříkej, nikdy nevíš! Proto si dělám vlastní read-a-thony, když se mi zrovna číst chce!

      Vymazat
  3. Úžasný článek! Já osobně rychle čtu, ale neuvědomuji si to. Když čteme společně s kamarádkami, přečtu dvakrát více stránek než ony. Taky hodně záleží na knize. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) To máš pravdu, na knize rozhodně záleží.

      Vymazat
  4. Skvělé tipy :) Také čtu ve vlaku, neustále sebou vláčím knihy a střídám různé žánry a formáty :) Když čtu více knih najednou můžu tak přeskakovat mezi příběhy :) A čtwlení jde tak nějak samo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je belice pěkný článek :) ja jsem spíše rychločtenar ve smyslu, ze čtu opravdu rychle a orekvapive si to i pamatuji :D ale kdxz se zamerim na tvé rady,hodne deka to, zebjezdim vlakem do Brna, poté kniha v tašce mi vždy zkrátí čekání ale vic knih najednou ne, nejsem toho zastánce. Chci se věnovat vzdy jen je jedné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Rozumím ti, dříve jsem také četla vždy jen jednu knihu.

      Vymazat
  6. To je bezvadný článek, Marky. Takové rady poslední dobou docela vyhledávám. Já osobně tedy hromadnou dopravou vůbec nejezdím, aspoň tedy na pravidelně. Všude chodím pěšky a u toho se čte dost blbě. (I když někteří zvládají i to, pravda.) Buddy-read zní jako skvělá věc, vážně! A taky tady máš moc pěkné fotky. Asi budu muset pořádně projet tvůj bookstagram, fotíš vážně moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u chození čtu právě ty audioknihy ;) Díky moc, jsem ráda, když si někdo všimne :)

      Vymazat
  7. Moc krásný článek Marky. A ty fotky jsou taky úžasný. :) Já jsem dřív audio knihy moc neposlouchala, ale teď to začínám testovat. Snad mě to chytne :) Posloucháš audio knihy i v angličtině, nebo jen v češtině?

    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Audioknihy poslouchám běžně i v angličtině a občas dokonce v němčině, i když na ty se musím soustředit víc.

      Vymazat
  8. Ever wanted to get free Facebook Likes?
    Did you know that you can get these ON AUTO-PILOT & TOTALLY FOR FREE by registering on Add Me Fast?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.