Thriller pro mladší čtenáře | Erebos

Název v originále: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, thriller
Série: -
Počet stran: 320
Čteno: 7. - 10. srpna 2017, v češtině

Na Nickově škole putují mezi studenty tajemná DVD a Nick té záhadě hodlá přijít na kloub. Když se nakonec tajemství dostane i k němu, objevuje Nick skvělou počítačovou hru jménem Erebos, která ovšem přesahuje i do reality. Jak je to možné? Jaká nebezpečí hrozí hráčům a lidem kolem nich?

„Vstup.
Nebo se vrať.
Toto je Erebos.“ 
No konečně! Plný radostného očekávání Nick vybral 'Vstup'.

Nedávno jsem četla Stačí jen chtít, knihu s podobnou tématikou. Nemůžu si pomoct a neporovnat ty dvě knihy mezi sebou... A upřímně? Obě knihy se mi líbily úplně stejně - moc! Pokud se bojíte číst obě, protože by mohly být stejné, nemusíte mít strach. Každá kniha se totiž s tématem nebezpečí počítačů vypořádává trochu jinak.

Erebos je určený spíše pro mladší čtenáře, kolem čtrnácti let. Kniha sice bývá zařazována mezi Young Adult thrillery, ale není zase tak děsivá. Stejně jako předchozí tituly od Ursuly Poznanski se také Erebos hodí i pro strašpytle - jako třeba pro mě. Dokázala jsem čtení přerušit a nebála jsem si v noci si jít vyčistit zuby - zároveň mi ale po zádech občas běhal mráz a nemohla jsem se dočkat, co bude dál. Zápletka ovšem působí logicky a spolu s hlavními hrdiny ji čtenář odhaluje postupně. Někoho ale jistě dokáže překvapit i tak.

S každým novým dnem ztrácí moje realita na významu. Je hlasitá a bez řádu, nepředvídatelná a náročná.

I když počítačové hry nehraji a nikdy mě to nijak zvlášť nebavilo, Erebos mě zvládl zaujmout. V knize se střídají pasáže, kdy Nick pod svou přezdívkou hraje Erebos a trochu u toho zapomíná na skutečný život, a části, kdy se náš hrdina spolu se svými přáteli snaží přijít na kloub pravému účelu hry a všem nebezpečím, která skrývá.

Nebojte se ale, že by se všechno točilo jenom kolem samotného Erebosu. Nick se potýká se školními povinnostmi, rodinnými konflikty i strastmi první lásky. Jak už jsem řekla - být mladší, užiju si čtení výrazně víc. Teď už všechny tyhle věci vnímám trochu jinak. Přesto se mi líbilo si občas dát od hry přestávku a soustředit se na něco jiného, reálnějšího.

"Jo, smůla. Ale víš co, děláš si o tom falešné představy," řekl Nick. Ta hra je totiž mnohem chytřejší než ty, Jamie Coxi, a velmi jednoduše by tě obehrála.

Erebos mě skutečně příjemně překvapil. Jde o thriller pro mladší čtenáře, takže mi sice občas běhal mráz po zádech, ale nebála jsem se příliš. S napětím jem se ovšem toužila dozvědět, jak příběh dopadne. Zápletku odhaluje autorka postupně, ale i přesto může některé čtenáře překvapit. V knize se střídají pasáže, kdy Nick Erebos hraje, s těmi, kde se snaží přijít na účel hry a zabránit nebezpečí. Kromě toho autorka poskytuje i náhled do Nickova života mimo hru a ukazuje jeho problémy ve škole i doma. Knížku doporučuji čtenářům okolo čtrnácti let, ale užijí si ji jistě i dospělí.

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Pokud toužíte po komplexním, ale geniálním fantasy světě, najdete ho zde.

Máte rádi thrillery nebo jste strašpytlové jako já?
Marky

Komentáře

  1. Já si chtěla dřív Erebos strašně moc přečíst - když jsem spolupracovala s Fragmentem a každý měsíc si brala pět knížek. Bohužel jich bylo tolik, které mě zajímaly, že jsem nakonec nějak nestihla právě Erebos. :) Thrillery jsou občas fajn, i když asi můj nejoblíbenější žánr to není, jsem lekavá. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, taky jsem to tak mívala :D Taky thrillerům zrovna neholduju...

      Vymazat
  2. Knížka mě bavila. Byla zajímavá :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji v plánu už delší dobu, tak snad se k ní někdy prokoušu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pred rokmi sa mi neskutočne páčila, no neviem, čo by som na ňu povedala teraz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky nevím, ale asi bys měla jiná očekávání ;)

      Vymazat
  5. Přiznám se, že mě young adult literatura moc nebere, přestože od ní nemám věkově tak daleko :) Ale tohle vypadá zajímavě, přidávám do seznamu "to read" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, YA není pro každého - ale Erebos se docela vymyká :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.