Každý si tu najde něco svého... | Duše

Název v originále: Duše
Autor: Dominika Vaňková
Nakladatelství: -
Žánr: fantasy, paranormální
Série: -
Počet stran: 326
Čteno: 29. - 31. srpna 2017, v češtině

Samanta poprvé potká Kryštofa, když jí doslova naběhne na nůž v jejím vlastním domě. Co když to ale není jejich skutečné první setkání? Kdo s nimi má vyšší záměry a co má být jejich cílem? Ve světě plném nových a nových záhad se pomalu odkrývá jedno tajemství za druhým...

Neměli jsme kam spěchat. Celý svět byl náš.

Možná si někdo z vás ještě pamatuje na povídky s názvem DivergentCzech, kde se mimo jiné objevil i příběh jménem Srdcetep z pera (nebo spíš klávesnice) Dominiky Vaňkové. Když se mi tedy tahle autorka ozvala se zprávou, že napsala vlastní knihu, nemohla jsem odolat. A byla jsem příjemně překvapená!

Duše se těžko zařazuje do nějakého žánru. Najdete tu romantiku, napětí, ale také prvky paranormálna a vtipné pasáže. Každý čtenář si tu přijde na své a u čtení se nemáte šanci nudit. Kniha se podle mě skvěle hodí na dvě nebo tři odpoledne, kdy si chcete odpočinout s nějakým příjemným příběhem, který rychle ubíhá pod rukama.

"Už nejsme nejlepší kamarádky? Už nevíš, co se v takovým postavení sluší a patří?"
"No promiň," opáčila jsem zaraženě.
"No neprominu," vrátila mi ještě ostřeji. "Kdo to je? Kde jste se poznali? Jak dlouho už ti vozí zadek v autě, hm?"


Naštěstí jsem po knize sáhla přesně ve chvíli, kdy jsem něco podobného potřebovala. Užila jsem si odhalování paranormálních prvků v jinak mně známém světě... Ale nejvíc ze všeho mě bavil rozvíjející se vztah Samanty a Kryštofa. Ti dva se zkrátka skvěle doplňují - dokážou se navzájem rozesmát, utěšit a užít si společně strávený čas naplno. Kromě toho se jejich charaktery postupně rozvíjí a vzhledem k malému počtu postav byly ty rozdíly poměrně markantní. K tomu všemu přidává i Samantin a Kryštofův úhel pohledu, díky kterým má čtenář možnost vidět stejnou situaci ze dvou stran a postavy tak lépe pochopit.

Nechci tvrdit, že Duše je dílo století - sem tam poznáte, že autorka ještě není úplně vypsaná, v knize najdete překlepy a některé detaily nedávají smysl. Ale jako oddechovka kniha skvěle plní svoji funkci. Věřím, že se od Dominiky Vaňkové ještě máme na co těšit a doufám, že si budu moci přečíst i její další tituly.

"Jsi v pořádku, Sam?" zeptal se mě starostlivě a jeho tón udělal obrat od zabiju tě na jsi roztomilá.

Duše skvěle kombinuje paranormální prvky a napětí s romantickým a vtipným příběhem. Díky tomu si tedy každý čtenář přijde na své. U čtení si skvěle odpočinete a rozhodně se nebudete nudit. Největším plusem je jednoznačně rozvíjející se vztah a charaktery Samanty a Kryštofa. Knihu vypráví střídavě oba, takže jim můžete nahlédnout do hlavy a podívat se na jednu scénu ze dvou různých úhlů pohledu. Netvrdím, že Duše je dílo století - autorka se ještě potřebuje vypsat a doladit pár nesmyslných detailů a překlepů, ale přesto se těším na její další tituly. Pokud tedy hledáte odpočinkové čtení, směle do toho!

Celkové hodnocení: 3,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji samotné autorce. Ukázky najdete na jejích webových stránkách, kde si můžete pořídit i celou knihu.

Jakou nejlepší knihu od málo známého autora jste kdy četli?
Marky

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Od autorky jsem její povídku nečetla, tak se nejspíše pustím nejdříve do ní a pak se kdyžtak s nadšením vrhnu i na Duši :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Povídku moc doporučuji, líbila se mi z celé knihy nejvíc ;)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Kniha vypadá zajímavě, vůbec jsem o ní nevěděla, ale zalíbila se mi. :) Mít nějakou oddechovku v záloze je vždycky fajn. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Souhlasím, taky mám ráda po ruce nějakou tu oddechovku.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.