Fotorecenze: Fantastická zvířata a kde je najít


Fantastická zvířata a kde je najít jsem četla už dávno ve staré verzi Bradavické knihovny. Po tom, co jsem se zamilovala do filmu (i když scénář mě zatím minul), jsem si ilustrovanou verzi téhle nádherné knížky nemohla nechat ujít. Věřte mi, že tuhle krásu potřebujete vidět!


Zatím jsem se neodhodlala pořídit si některou z knih o Harrym Potterovi v ilustrované verzi, ale Fantastickým zvířatům jsem neodolala. Proč? Zkrátka se v nich moc dobře listuje - jen tak po chvilkách si můžete přečíst o jednom či dvou zvířatech a knihu zase odložit. Anebo si v ní jen tak listujete a prohlížíte si ty nádherné ilustrace. U Pottera jsem si docela jistá, že bych knihu na jeden zátah přečetla a jejího vzhledu si všímala méně, což je škoda.



Ilustrace Olivie L. Gillové si nemůžu dost vynachválit! Líbilo se mi, že hodně používá uhel a její obrazy zvířat nejsou přehnaně pozitivní - působí zkrátka tak, jak mají. Jsem nakonec ráda, že se této knihy nezhostil Jim Kay, ilustrátor Potterovské série. Na jeho ilustracích obdivuji především vyobrazení postav, ale na tuhle knihu už byla potřeba pořádná dávka fantazie.



Samotné texty jsem si užila stejně jako poprvé. Mlok/Newt Scamander je vtipná osůbka a jeho poznámky pod čarou i úvod do magizoologie čtenáře skutečně pobaví. Kromě toho musím ocenit zachování anglických názvů - pro ty z nás, kdo čtou Harryho Pottera občas v angličtině, se hodí taková menší encyklopedie tvorů, na které bychom tam mohli narazit.



Pokud jste tedy fanoušci Harryho Pottera, Rowlingové nebo filmu Fantastická zvířata a kde je najít, tahle kniha ve vaší knihovničce nemůže chybět. Já už se těším, jak mi bude zdobit knihovnu!

Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros.


Název v originále: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Autor: Mlok Scamander/ J. K. Rowling
Nakladatelství: Albatros
Žánr: ilustrovaná, fantasy
Série: Bradavická knihovna
Čteno: 26. - 30. listopadu 2017, v češtině




Máte rádi ilustrovanné knihy?
Marky

Komentáře

  1. Moc super knížka. Všem vřele doporučuji. Když jsem ji četla, tak jak normálně čtení moc nemusím, tak u této knihy jsem lehla a četla, četla a četla :) Opravdu mě ta knížka příjemně překvapila. Hlavní hrdinka byla mojí oblíbenou a hlavně její chladnokrevník, který byl moc věrný. Knížky mají prostě něco do sebe. Není to jak film. I když tam je lepší představivost, ale v knížce je volná fantazie právě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.