Opravdu skvělý retelling | Na lovu

Název v originále: Hunted
Autor: Meagan Spooner
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: fantasy, YA, retelling
Série: -
Počet stran: 328
Čteno: 25. - 27. února 2018, v češtině

Jeva se musí spolu s otcem a sestrami odstěhovat do srubu v hlubinách lesa. Jako malá milovala lov, teď už ji ale otec s sebou brát nechce. Když se ale dlouho nevrací, vydá se ho Jeva hledat. Objeví přitom leckterá tajemství lesa... a také Zvíře. A když si dá dohromady souvislosti, rozhodne se pomstít.

Být zvířetem pronásledovaným lidským svědomím, vědomím viny, lidskou samotou, strachem a touhami, musí vést k šílenství. A být člověkem, jehož lidství drásá nekonečný nápor zvířecích instinktů a dravčího puzení, musí být zdrcující.

Po dlouhé době se mi podařilo jít do knihy s nulovými očekáváními a jsem za to moc ráda. Nehledala jsem si obsah ani recenze - zkrátka jsem věděla, že jde o retelling Krásky a zvířete. Právě díky tomu jsem byla příjemně překvapená. Prostředek se sice trochu táhl, ale jinak knize vlastně nemám co vytknout.


Na lovu kombinuje příběh Krásky a zvířete a ptáka Ohniváka. Meagan Spooner se skvěle podařilo vytvořit kouzelné pohádkové prostředí inspirované Ruskem, do něhož se jistě i vy na první pohled zamilujete. Obě pohádky v příběhu působí jen jako prostor pro odpíchnutí, o který se pak autorka opírá a občas se k němu vrací. Jinak jde o hodně volné převyprávění, přičemž mám dojem, že spisovatelka vychytala nedostatky původních pohádek a vylepšila je k obrazu svému.

"Pro vás jsou všechny věci jednoznačné. Zima je studená. Smrt je tragédie. Ale dokonce ani ve světě lidí to není pravda. Vaše nejhřejivější vzpomínky se vztahují k zimě a ke chvílím stráveným doma u krbu. Pro nemocné a staré mlže být smrt darem. A přesto chcete vidět jenom povrch věcí."                                                    

Například se mi hodně líbilo Zvíře, kontrast člověka a zvířete a postupný vnitřní vývoj v něm byl znát nejen prostřednictvím jeho zápisků. Ty se v knize objevují mezi kapitolami a dodávají čtenáři druhý pohled na situaci. První a hlavní vypravěč je Jeva, o které ale čteme ve třetí osobě. Přesto jsem si ji oblíbila hned na prvních stránkách: stojí si za svým, miluje a chrání své blízké a opravdu umí lovit (ne jako to Krásky běženě v převyprávěních předstírají). Ale dokonce i Jeva má své chyby, které ji brzdí a kvůli kterým se jí dějí špatné věci - jako je tomu i v životě mimo knihy.

Ostatní postavy tolik prostoru nedostávají, ale přesto to nejsou jen černobílé ovečky. Například alternativu původního Gastona bych rozhodně neoznačila za "slizouna" a Jeviny sestry se všechny místo posedávání v domácnosti věnují rozumným činnostem.


Přestože nenávist je žár, který cítí jenom člověk, nedokáže nenávidět zvíře přicházející za noci. Člověk se ho bojí, bojuje s ním, odhání ho, ale nedokáže ho nenávidět. Nikdo nedovede nenávidět medvěda či vlka. Lidé neumějí nenávidět vítr nebo sníh. Nemohou nenávidět smrt.
Nenávidějí jeden druhého.

Jako největší klad ale vidím bezesporu čtivost. Zvláště druhou polovinou knihy jsem prolétla jediným dechem - zkrátka jsem nemohla přestat číst. Pokud hledáte kvalitní retelling, který ovšem nic nekopíruje, ale zato má osobitou hlavní hrdinku a skvělé prostředí, je Na lovu pro vás to pravé ořechové.

Na lovu mě opravdu mile překvapilo. Tenhle retelling kombinuje Krásku a zvíře s ptákem Ohnivákem v jedno krásné pohádkové prostředí inspirované Ruskem. Jde o volné převyprávění a autorce se podařilo vynechat nedostatky původních pohádek. Meagan Spooner se zaměřila na postavy: Zvíře vyobrazuje skvělý kontrast a vnitřní souboj mezi lidskou a zvířecí stránkou, Jeva zase miluje lov a své blízké, ale také má své chyby. Ostatní charaktery nedostávají tolik prostoru, ale přesto nejsou černobílé. V prostřední části se toho moc nedělo, ovšem i tak se mi kniha četla jedna báseň a určitě se chystám i na autorčiny další knihy. Jestli hledáte volný retelling s originální atmosférou, Na lovu si určitě nenechte ujít.

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství CooBoo.
Vy si knihu můžete pořídit zde.

Čtete retellingy? Jaké pohádky máte nejradši?
Marky

Komentáře

  1. Koukám, že i na tuhle knížku máme prakticky stejný názor. :D Jsem moc ráda, že se ti líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, mě kniha zaujala na první pohled. Mám ráda retellingy a tenhle vypadá skvěle. :)) Navíc má krásnou obálku.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě retellingy moc nelákají. Nicméně tahle knížka má hrozně zajímavou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miluji Krásku a zvíře, ale Dvoru od S. J. Maas se (zatím) vyhýbám. Bojím se, že bych byla zklamaná. Ale tuto knihu už mám na stoličce a pustím se do ní ještě tento měsíc :) Miluji pohádky, a tak doufám, že se mi příběh bude líbit :)
    Btw: Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Dvůr četla jen první díl, ale nijak mě to nenadchlo. Děkuji, snad se bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.