Já, Simon | Kniha vs. film


Pro dnešek tu mám druhý článek z kategorie kniha vs. film, kde porovnám nejen příběh, ale také celkové zpracování. Tentokrát jsem si připravila Probuzení Simona Spiera/Já, Simon, v angličtině Simon vs. the Homo Sapiens Agenda/Love, Simon (ano, existují čtyři verze názvu). Která verze příběhu se mi ale líbila víc?

Název v originále: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Autor: Becky Albertalli
Nakladatelství: YOLI
Žánr: YA, contemporary, LGBT
Série: -
Počet stran: 296
Čteno: 19. - 21. února 2017, v češtině

Oficiální anotace:
Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Název: Love, Simon
Režisér: Greg Berlanti
Délka: 110 minut
Hrají: Nick Robinson, Katherine Langford, Jorge Duhamel, Alexandra Shipp, Logan Miller, Miles Hazer, Jennifer Garner, Josh Duhamel a další



Kniha patří mezi mé srdcovky - čtení o Simonově životě mě opravdu bavilo, a to od začátku až do konce. Příběh začíná uprostřed děje bez jakýchkoli průtahů a ničím se nezdržuje až do poslední stránky - prostě jízda! Samotný Simonův coming out a vše, co s ním souvisí autorka dokázala podat tak citlivě, jak to umí jen ona. Na styl Becky Albertalli nedám dopustit, stejně jako na věrohodné vztahy, které tvoří mezi postavami. V knížce tak mají Simon a Blue docela podstatnou část na seznámení a vy si můžete přečíst většinu jejich vzájemných mailů. Ve filmu to naopak vzali trochu zběsile, a tak se velmi rychle dostáváme k hlavní zápletce.

Ta se v obou verzích trochu liší, čehož jsem si (na rozdíl od drobných změn) všimla, i
 když jsem knihu četla dávno. Kdybych do kina šla hned po dočtení, byla bych nejspíš naštvaná, ale takhle mi to vlastně moc nevadilo. Kromě toho se jak na plátně, tak na stránkách skvěle povedlo vykreslení postav a především rodinného aspektu Simonova života. Spierovi jsou opravdu skvělí a záleží na nich, což u YA příběhů opravdu oceňuji.

Film mě trochu zaskočil svou americkostí, protože nikdo příčetný neskáče v teniskách do postele a nesedí s nimi na bílém koženém gauči.  Na druhou stranu se bez mučení přiznám, že jsem v kině brečela jako želva, a to hned několikrát (Markét může potvrdit). Tolik slz jsem naposledy prolila u Největšiho Showmana, ale to bylo kvůli soundtracku, což tady říct nemůžu. Nakonec ovšem musím ještě zmínit skvělé herecké obsazení a výkony jednotlivých herců - pokud máte rádi seriál Thirteen Reasons Why, přijdete si jistě na své.

Nebudu se tu dlouze rozepisovat, protože se zkrátka a dobře neumím rozhodnout. Zamilovala jsem se do filmu i knihy a nedokážu určitě, která verze příběhu je lepší. Proto bych vám doporučila ani jednu nevynechat, protože každé z obou zpracování má něco do sebe. A já vážně doufám, že Becky Albertalli se dočká dalších adaptací svých knih, abych je mohla také posoudit (a zamilovat se do nich).

Je to remíza!

Stalo se vám někdy, že se vám filmová adaptace líbila víc než originál?
Marky

Komentáře

  1. Dneska jsem film rozkoukala, ale zatím nic moc, mám - li být upřímná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, on je to v kině taky trochu jiný zážitek ;)

      Vymazat
  2. Souhlasím s posledním odstavcem na 100%. A taky si z knihy nepamatuji každý detail, možná se mi proto film tak zamlouval. Každopádně u mě vede kniha jako vždycky. Ale musím si ji přečíst znovu abych viděla více rozdíly :-)

    OdpovědětVymazat
  3. za mě lepší film než kniha :D stejné jak u mloves :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.