Jednohubka bez romantiky | Devadesátkrát jinak

Název v originále: 90 Days of Different
Autor: Eric Walters
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 276
Čteno: 19. června 2018, v češtině

Je poslední den střední školy a se Sophií se právě rozešel přítel. Zbývá 90 dní, než nastoupí na vysokou a ona plánuje strávit léto zahrabaná v knihách. Její kamarádka Ella ale vymyslí plán, jak Sophie v průběhu prázdnin může vyzkoušet být jiná. Zvládne perfekcionistka Sophie tuhle zkoušku?

"Nechceš na mě doufám zkoušet to staré ohrané problém není v tobě, ale ve mně, že ne?"
"To ne," odpověděl a zavrtěl hlavou. "Je rozhodně v tobě."

Ani letos jsem neodolala letní novince z nabídky nakladatelství CooBoo - nečekala jsem ovšem, že mě Devadesátkrát jinak tolik chytne! Jde o opravdu skvělou jednohubku, která vás jistě bude bavit od první do poslední věty. Já knížku zhltla za jediný den a vůbec toho nelituji. Naopak bych si ji klidně přečetla ještě jednou, protože mě nabila neuvěřitelně pozitivní energií a já tak hltala každé slovo.

Příběh mi trochu připomněl Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr od Krystal Sutherland: hlavní hrdinka plní různé úkoly a snaží se překonávat sebe sama. Na rozdíl od druhé zmíněné knihy se ale v Devadesátkrát jinak nemusíte bát žádné romantické linky. To mě potěšilo snad úplně ze všeho nejvíc, protože osobně mám už zamilovaných letních románků celkem dost.

"Teď jsem z toho jenom víc a víc nervózní."
"To máš z toho, že neustále potřebuješ mít všechno pod kontrolou a vědět, co se bude dít."
"Takže teď jsem navíc panovačná perfekcionistka."
"Tak jsem to nemyslela, ale jsi ryba, která plave v moři předvídatelnosti."

Jediné, co můžu celému příběhu vytknout, je nerealistická dokonalost hlavní hrdinky. Sophie je krásná, chytrá a kromě toho, že je perfekcionistka a umřela jí maminka, nemá absolutně žádné "vady". Takový člověk zkrátka ve skutečném životě neexistuje a mě trochu mrzelo, že jsem se s protagonistkou moc nedokázala ztotožnit. Zato jsem si zamilovala její potřeštěnou kamarádku Ellu, ve které se vidím mnohem víc.

Musím však přiznat, že jsem do Devadesátkrát jinak šla s velkými obavami, protože jde o knihu z pera mužského autora. A upřímně řečeno stále nechápu, jak se Ericu Waltersovi podařilo napsat tak autentický příběh o dvou teenagerkách, i když je muž. Asi to zní divně, ale vážně mě to šokovalo. Stejně jako fakt, že se skutečně dočkáte obrovského množství zmrzliny, stejně jako na překrásné obálce.

"Jsem si dost jistý, že nepřemýšlející ani není slovo," prohlásil Oliver, který se natahoval přes vedlejší sedadlo. "Možná bys taky mohla být nepozordávavá."

Devadesátkrát jinak je odpočinková letní jednohubka, kterou jsem přečetla za jediný den a nabila mě pozitivní energií. Ačkoli je autorem muž, příběh o dvou teenagerkách a překonávání sebe sama působí věrohodně - až na dokonalost hlavní hrdinky. Nemusíte se ale bát žádné romantické linky a jsem si jistá, že vás tahle knížka bude bavit stejně jako mě.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBooKnihu si můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. To vypadá vážně skvěle :) Trochu odpočinku od romantiky bych uvítala taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha vypadá moc hezky! Hned jsem si ji zapsala na seznam knih, po kterých se musím podívat ^^

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.