Nejlepší sci-fi vůbec | Lov stínu

Název v originále: Shadow Run
Autor: AdriAnne Strickland, Michael Miller
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, sci-fi
Série: Kroniky Kaitanu #1
Počet stran: 368
Čteno: 11. - 13. června 2018, v češtině

Na vesmírné lodi Odkaz Kaitanu cestuje a loví neobyčejná posádka: sedmnáctiletá kapitánka Qole je však rozpačitá z nového člena Neva. A právem- ukáže se totiž, že nejen on není tím, za koho se vydává... Ale kromě lovení Stínu posádku čeká spousta dalších překážek. Podaří se jim přežít nástrahy vesmíru a jeho obyvatel?

" jsem je nezabil. Vím, že bys ráda obvinila mě a mou rodinu za všechno, co vás postihlo, ale nemůžeš hodit všechny svoje problémy na ostatní. Některé musíš snášet sama."

Když se mi tahle kniha dostala do rukou s odkazem na Illuminae, byla jsem trochu skeptická. Sci-fi příliš často nečtu a moji srdcovku v tomto žánru by jen těžko něco mohlo překonat, nebo ne? Ale přesně to se Lovu stínu podařilo. Nyní ho s hrdostí řadím mezi své top 3 sci-fi vůbec.

Do Illuminae chyběla snad už jen grafická forma. Jinak se můžete těšit na akcí nabitý příběh od začátku do konce. Nemohla jsem přestat číst a pořád jsem toužila vědět, co se stane v dalším odstavci. Nenudila mě snad jediná věta a nikdy jsem neměla pocit, že by snad příběh stagnoval.


Etonův výraz vypadal jako nepříčetný vražedný bratranec úsměvu. "Tohle je Verta. Vyrobil jsem ji, abych mohl dělat díry do věcí, ve kterých by mělo být víc děr."
"Potřebuješ, aby zůstalo něco kolem, když tomu chceš říkat díra," prohlásil jsem nedůvěřivě.

Dokonce mě příjemně překvapil i konec: ačkoli se jedná o sérii, žádný cliffhanger tu nehledejte. Postavy sice mají prostor pro další vývoj a děj tak úplně nekončí, ale pokud se na pokračování nechystáte, nebudete muset do konce života umírat zvědavostí.

Tuším, proč se Lov stínu tak povedl: napsali ho totiž společně muž a žena, takže každý knize dodali to, co potřebovala. Michael Miller se zhostil složitých obchodních vztahů mezi jednotlivými planetami a technických vymožeností a kromě toho jistě udržel linku napětí i v průběhu různých soubojů. Naproti tomu AdriAnne Strickland jistě propracovala charaktery jednotlivých postav, jejich pocity, vnitřní myšlenky a vzájemné vztahy. Příběh totiž vypráví střídavě Qole a Nev, takže se na všechno můžete podívat z různých stran.


Chtěl jsem zopakovat, co mi vždycky říkala máma: Že nemám stát pod přistávající lodí, i když tam stojí moji kamarádi. Ale udržel jsem se.

A víte co? Všechno se jim to povedlo na jedničku! Složitý svět plný zajímavých technologií i posádku lodi Odkaz Kaitanu si určitě zamilujete. A jako příjemný bonus se můžete těšit i na skvělý situační humor. Jak už jsem psala, za mě tato kniha se jednoznačně řadí mezi ty nejlepší z nejlepších a moc vám ji doporučuji!

Lov stínu za mě patří mezi nejlepší (nejen) sci-fi knihy vůbec. Můžete se těšit na akcí nabitý příběh, kde vás nebude nudit jediná věta. Konec není otevřený, takže se nemusíte pouštět do dalších dílů. Kromě toho vás čeká komplexní a neotřelý svět se zajímavými technickými vymoženostmi i obchodními vztahy. Nechybí ale ani bojové scény, stejně jako skvělý vývoj postav, jejich myšlenek i vzájemných vztahů. Do příběhu vyprávěného z pohledu Qole a Neva se určitě také zamilujete a moc vám ho doporučuji! 

Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBooKnihu si můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. fajn, fajn.. do toho teda jdu! <3

    OdpovědětVymazat
  2. U téhle knihy jsem se dost bála, ale pomalu mě recenze přemlouvají ke koupi, takže se pomalu posouvá v mém TBB listu výš a výš.. :'D
    Za mě je ale nejlepší sci-fi Dlouhá cestana malou rozzlobenu planetu - a to nic (respektive tahle kniha) nepředčí. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, určitě si ji přečti :) A na Dlouhou cestu se teprve chystám, tak snad se mi bue taky tak líbit...

      Vymazat
  3. Jupí! Doufám, že mě knížka taky tak nadchne :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.