Jde vůbec napsat ještě lepší knihu? | Naslouchač

Název v originále: Naslouchač
Autor: Petra Stehlíková
Nakladatelství: Host
Žánr: fantasy, dystopie
Série: Naslouchač #1
Počet stran: 374
Čteno: 14. - 18. června 2018, v češtině

Ilan se narodila ve sklenařském ghettu, skrývá ale své pohlaví a také fakt, že nemá na těle žádné deformace. Souhrou náhod se dívka dostane do sklenařské dílny, kde může pracovat s materiálem, který umožnil lidem po Velké válce postavit štít a bránit se tak před jedovatými plyny na druhé straně Duvalského pohoří. Jak dlouho dokáže Ilan udržet svá tajemství?

Narodila jsem se jako sklenař. Byla jsem nikdo. Nepatřila jsem ani sobě, ani své matce. Patřila jsem fajovi. A jenom na něm záleželo, kdy a jak zemřu.

Než jsem se do Naslouchače pustila, vychvalovali ho kolem mě snad všichni takže jsem nastavila svá očekávání na odpovídající výši. O to překvapenější jsem byla, když mě česká autorka Petra Stehlíková svou prvotinou zaujala ještě víc, než jsem doufala. Předpokládám, že kdyby tohle napsal někdo v USA, už je z toho světový bestseller, protože tahle knížka má úplně všechno.

Autorka se nebojí originality a díky tomu se jí podařilo brilantně zkombinovat žánry dystopie a fantasy, aniž by se mezi sebou tloukly. Petra Stehlíková dokázala vytvořit komplexně fungující svět založený na těžbě jednoho jediného nerostu. Od sklenitu se odvíjí společnost, její historie, charakter lidí i jejich vzájemné vztahy. Všechno to do sebe zapadá a dává smysl do nejmenších detailů.


Zjištění, že ani lutomin nedokáže lidem z nížin dát to, po čem tolik touží a kvůli čemu nás zotročili, mě zahřálo u srdce. Svůj lup neměli pod kontrolou. Naopak, lutomin ovládal je.

Přestože se ale v prvním díle série soustředíme převážně na rozvoj prostředí a jeho dějiny, najdete tu i plno akce. Hlavní hrdinka se vlastně nezastaví od první stránky až do samotného konce. Pořád se něco děje a strhující styl psaní vás nutí číst dál a dál. Přiznávám, že ačkoliv popisy v knihách občas přeskakuji, tady jsem si užívala každé slovo a hltala jsem postupy zpracování sklenitu stejně jako bojové scény.

Klobouk dolů patří autorce i za vymyšlení detailního názvosloví, které už skoro dosahuje úrovně elfského jazyka v knihách Christophera Paoliniho. U velké části slov odhaluje Petra Stehlíková i jejich původ, což všemu dodává na autentičnosti. Když už jsme u toho, atmosféra příběhu vás skutečně pohltí, protože všechno působí tak skutečně - i když se to vlastně odehrává v budoucnosti částečně fantaskního světa.


Život se skládá ze vzpomínek. Z dobrých i ze špatných. Ty dobré si pamatovat chceme, ty špatné se připomínají samy. Když se objeví nějaká špatná, můžeme ji zahnat dobrou. Ale když myslíme na hezkou, vybaví se ošklivá.

Hlavní hrdinku Ilan sledujeme od narození do třinácti let, a tak dostáváme možnost poznat její charakter do nejmenších detailů. Kromě toho se dívka celou dobu vydává za chlapce a pozorovat všechny problémy, které jsou s tím spojené, je zároveň srdcervoucí a zajímavé. Zkrátka a dobře jsem si jistá, že tuhle protagonistku si zamilují čtenářky i čtenáři všeho věku, stejně jako ostatně celého Naslouchače.

Je zvláštní, jak jednoduše se mi tahle recenze psala. Na Naslouchači jsem si zkrátka zamilovala úplně všechno. Autorce se podařilo zasadit akční děj do komplexně fungujícího světa. Od čtení tohoto příběhu na pomezí fantasy a dystopie jsem se nedokázala odtrhnout a hlavní hrdince jsem fandila od narození až do třinácti. Proč si tedy schovávám polovinu hvězdičky? Prostě věřím, že další díl bude ještě lepší, i když by se dalo pochybovat o tom, jestli něco takového vůbec jde. Naslouchače každopádně doporučuji, pokud vás jen trochu zaujal!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Je vždycky fajn vědět, že i knížky od místních autorů mají takový potenciál. Těší mě to, protože spousta lidí říká, že čeští autoři nejsou tak dobří. Ale jsou. Naopak jsou kolikrát i lepší, jen jejich knížky nejsou "bestsellery". :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím a Naslouchač je toho důkazem :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.