Kniha, kterou my Češi potřebujeme | Opuštěná společnost

Název v originále: Opuštěná společnost, Česká cesta od Masaryka po Babiše
Autor: Erik Tabery
Vydavatel: Audiotéka
Žánr: literatura faktu, publicistika, historie
Série: -
Délka: 10 hodin 32 minut
Posloucháno: 14. - 25. července 2018, v češtině

Sbírka esejů z pera šéfredaktora časopisu Respekt ze zaobírá historií a politikou České republiky od jejího vzniku až do dneška a spoustou fenoménů, které s tím souvisí - například vliv sociálních sítí nebo populismus.

Snažím se čas od času přečíst nějakou tu literaturu faktu, protože v Young Adult bublině je sice dobře, ale člověk by se prostě měl o dění ve svém okolí zajímat. K podobným účelům se mi kniha Erika Taberyho zdála naprosto ideální, protože jsem si byla dopředu jistá, že jeho styl psaní mě nemůže zklamat. Respekt čtu totiž pravidelně a články tohoto novináře mi rozhodně nesmí uniknout.

Stručně řečeno, nemýlila jsem se. Existuje důvod, proč právě Opuštěná společnost vyhrála cenu Magnesia Litera. Ačkoli se nejedná o beletrii, i tak vás příběh Čechů vtáhne a nepustí do posledního řádku. Erik Tabery bravurně kombinuje fakta s vlastním názorem, který ale nikomu nepodsouvá ani nevnucuje - naopak právě díky novým informacím z těchto stránek dostanete možnost vytvořit si svou vlastní pozici. V diskuzích už tak nebudete nečinně posedávat nebo stavět na laických (ne)znalostech, a to já osobně opravdu oceňuji. Získat tak široký přehled prostřednictvím jediné knihy jsem doteď považovala za nemožné - a přece se mi to do jisté míry podařilo.

Audioknižní podání je kapitola sama pro sebe: citáty Peroutky, Havla a dalších si vzal na starost Ivan Trojan, zatímco hlavního textu se zhostil Petr Dvořák. Oba hlasy se výborně hodily a doplňovaly, až nna jednu malou drobnost... Prvních pár hodin poslechu jsem neustále měla pocit, že slyším anděla s čertem z Anděla Páně, což mi poněkud kazilo serióznost poslechu a nedokázala jsem se moc dobře soustředit. Jinak ovšem nemám audioknižnímu provedení co vytknout - dokonce jsem zvládala vyprávění vnímat tak dobře, že jsem si mohla tempo zrychlit na 1,25x a stále si dokázala plnohodnotně užít obsah.

Závěrem bych chtěla podotknout dvě věci: Zaprvé, je vážně škoda, že se Opuštěné společnosti nedostává zdaleka takové odezvy, jakou by si zasloužila. A zadruhé, že ti, kterým by její přečtení prospělo nejvíce, knihu do ruky nejspíš nikdy nevezmou. Proto vám tento titul jen a jen doporučuji a doufám, že se postupem času dostane k co největšímu počtu hlav, jež nad jeho obsahem budou přemýšlet. Tohle je totiž kniha, kterou my Češi rozhodně potřebujeme.

Opuštěná společnost si zaslouží mnohem víc chvály, než "jen" Magnesii Literu. Ačkoli se jedná o literaturu faktu, kniha vás vtáhne a nepustí - v mém případě na tom mělo podíl i skvělé audioknižní zpracování (pomineme-li čerta s andělem). Erik Tabery pochopitelně píše výborně a daří se mu kombinovat fakta s vlastním názorem tak, aby ho nikomu nepodsouval ani nevnucoval. Prostřednictvím této knihy máte možnost získat poměrně široký přehled o aktuálním dění a jeho příčinách a já vím ji jen a jen doporučuji. Škoda, že ti, kterým by Opuštěná společnost nejvíce prospěla, se k ní nejspíš nikdy nedostanou. Tohle je totiž kniha, kterou my Češi rozhodně potřebujeme.

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Přemýšlím, že bych si to pořídila jako audioknihu. Tématicky by mne to zajímalo, ale nevím jistě, jestli bych v případě knihy vydržela u té klasické, papírové verze - není to něco, co bych četla pravidelně. Ale poslech by mi mohl sedět, zvlášť když to namluvili pánové Dvořák a Trojan, které mám ráda. Díky za recenzi, dost mne nalákala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se papírové verze bála z stejného důvodu, právě proto doporučuji audioknihu ;) Není zač, snad se ti kniha bude líbit stejně jako mně!

      Vymazat
  2. Na tohle se samozřejmě jako správný historiko-politologo-knihomol chystám. Tak trochu doufám, že to dostanu k Vánocům. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys rozhodně měla, zrovna u tebe jsem si dost jistá, že tě bude bavit ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.