Nic podobného jsem ještě nečetla! | Prašina

Název v originále: Prašina
Autor: Vojtěch Matocha
Nakladatelství: Paseka
Žánr: middle grade, dobrodružná, pro děti
Série: -
Počet stran: 260
Čteno: 20. - 21. září 2018, v češtině

Uprostřed Prahy se nachází Prašina - tajemná čtvrť, kde nefunguje elektřina. Když se jednoho dne její hranice změní, Jirka a jeho kamarádi Tonda s En se rozhodnou přijít této záhadě na kloub. Až na to, že se o ni nezajímají sami a nebezpečí se blíží...

Za nocí zůstávala Prašina černým ostrovem uprostřed zářícího oceánu. Na okamžik se mu zdálo, že tam někoho vidí.

Jako malá jsem knihy z pera Jaroslava Foglara naprosto milovala - četla jsem snad úplně všechny nejméně třikrát a formovaly moji dětskou představu o zábavě víc než cokoliv jiného. Když jsem tedy zjistila, že se chystá nový dobrodružný titul pro děti, který by měl být podobný právě Foglarovkám, nemohla jsem si ho nenechat ujít! Byla jsem však trochu skeptická, protože legendární autor nastavil laťku skutečně vysoko.

Nakonec se ukázalo, že vůbec nebylo třeba mít obavy. Vojtěch Matocha dokázal plně navodit legendární atmosféru Stínadel a zároveň do ní zakomponovat (nejen) technické vymoženosti dnešní doby. Díky tomu kniha působí v určitých aspektech pro dnešní děti atraktivněji, protože se více přibližuje jejich životu. Kromě toho je příběh psán srozumitelnou slovní zásobou, takže si knížku děti mohou číst opravdu samy.

GPS je super věc, ale jenom tady na Vinohradech. Až vyleze nahoru na Prašinu, musí znát cestu nazpaměť, jinak se ztratí.

Prašina leckoho zaujme i z hlediska provedení. Krásné ilustrace totiž provází celý příběh a všechny se drží černobílé palety, stejně jako obrázek na obálce. Samotné výjevy děje se mi moc líbily, ale trochu mi vadilo jejich zasazení do knihy uprostřed věty, nebo dokonce občas i slova. Jinak jsem ale za ilustrace vděčná!

Zápletka je vskutku originální - nic podobného jsem ještě nečetla! Hlavní postavy bohužel trochu zapadají do škatulek klišé. To je sice pro mě mínusem, všem věřím, že děti naopak ocení charakterovou blízkost mladých hrdinů. Nemyslím si ale, že by se Prašina hodila pouze jako čtení pro děti. Pokud jste jako malí louskali Rychlé šípy pod lavicí jako já, tahle kniha poslouží jako skvělý návrat do dětských let a možná vás bude bavit ještě víc, než tehdy příběhy od Foglara.


Už to nemůže být daleko. Možná dva bloky. Konečně lidé. Normální lidé z normálního světa.

Prašina je dobrodružný román pro děti a fanoušky knih Jaroslava Foglara. Autor dokázal skvěle navodit legendární atmosféru Stínadel a zároveň do knihy přidal i technologie moderní doby, takže se dětští čtenáři lépe ztotožní s hlavními hrdiny. Zápletka je skutečně originální - nic podobného jsem ještě nečetla! Ačkoliv autor používá spíše jednoduchou slovní zásobu, knihu bych doporučila i dospělým čtenářům, kteří by se chtěli vrátit do svých dětských let.

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka.
Vy si knihu můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. Na Prašinu jsem slyšela jen samé pěkné ohlasy. Možná, že bych se do ní i někdy pustila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedivím, je to prostě skvělá knížka :) Určitě to zkus!

      Vymazat
  2. Prašinu jsem si poslechnul jakou audioknihu a taky se mi moc líbila. Napad s čtvrti Prašina zasazenou do dnešní doby byl velmi dobrej napad. Už se dopisuje druh dil Prašiny a prý je ve hře i natočení filmu..
    Jinak rád čtu, že si četla všechny foglarovky i v dnešní době že pořad někomu něco říkají..

    OdpovědětVymazat
  3. Užasny jsou ilustrace v knize, tak bych predstavoval kresby ve foglarovkach ktery se budou znovu vydavat

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.