Já, Halloween a horory aneb skoro Saturday supposing

Wjryurdna4ycv7r3lh1m94dreipok2x5

Saturday supposing přijde až zítra, ale Halloween se slaví dneska. Proto pro vás mám takové malé dumání připravené už dneska. Povím vám něco o svém vztahu k Halloweenu a jemu podobných svátcích a hororům v knižní i filmové podobě.
Přeji děsivé čtení :)

orange and blackNa začátek tedy něco k Halloweenu. Pořádně jsem ho začala slavit a uznávat až poté, co jsem přešla na německou školu. Němci ho slaví docela dost a na naší škole se každým rokem pořádá Halloweenparty plná jídla, kostýmů a praštěných soutěží. Letos kvůli smrti jedné holky Halloweenparty nebude, protože se to prý nehodí. Připadá mi to škoda, ale asi s tím nic nenadělám, protože přece jen důvod to má. A tak jdeme na Halloween ke kamarádům, kteří ho neslaví a budeme kecat a hrát na kytaru :)

Už jako malá jsem ale znala Dušičky, nebo taky Svátek všech Svatých - český svátek, který spočívá v tom, že se 2. 11. vydáte ke hrobu svých blízkých, dáte tam svíčku a trochu o nich popřemýšlíte. Vzdáte jim úctu, neděsíte je jako na Halloweenu. Tenhle svátek naše rodina "neslaví", ale respektuje a hroby svých blízkých navštěvujeme nejen druhého listopadu.

halloweenJá Halloween vlastně taky "respektuji". Myslím, že je fajn oslavit ho na nějaké té party, ale chodit od domu k domu tady v Česku? Nikdo by vám žádné sladkosti nedal a zavřeli by vám dveře před nosem. Kdybyste jim provedli nějakou tu "lumpárnu", zavolali by možná dokonce policii. Zkrátka Halloween se slaví v Americe, ale tady se příliš neuchytil. Aspoň ne v Praze a jejím okolí. Lidi vyřežou dýni a tím pro ně svátek mrtvých končí.


A protože Halloween je svátek mrtvých, tak trochu se ho týkají i horory. Já horory upřímně nesnáším. Filmové vůbec nevydržím, mám pak akorát noční můry. A knihy by nejspíš byly s mojí představivostí a fantazií ještě horší. Bojím se to zkoušet. Jsem zkrátka strašpytel do morku kostí. Ale to moje podvědomí bohužel nerespektuje, takže i při koukání na Sherlocka bych nejradši zalezla pod peřinu. (Ale Sherlock je stejně nejlepší! Asdfghjkl! *to je fangirlštinou*) Nejsem ten, pro koho jsou horory psané. Slyšela jsem jich pár z vyprávění a to mi bohatě stačilo. Poslechla jsem si, o čem je Samara, abych měla alespoň základní vzdělání, ale stejně se můj názor nezměnil. Scary Movie tím pádem taky nejsou pro mě. Jediné, co jsem zvládla, je Samara Song Dubstep. Ten jsem se dokonce naučila i zpívat tím přiškrceným hláskem. To je na mě velký výkon, ale na většinu lidí asi moc ne.

Originál Samara Song:


Sečteno a podtrženo: Halloween mám ráda, Dušičky jsou hezké, ale horory opravdu ne. A co vy? Jak jste na tom s těmito dvěma svátky a s děsivými příběhy, filmy a knihami? (Já se třásla i u Agathy Christie, takže se ode mě dočkáte pochvaly za cokoliv.) Pochlubte se!
Marky

Komentáře

  1. Nojo, u nás se Halloween holt prostě neslaví, i když znám spoustu lidí, kteří říkají, že by ho klidně slavili. :) A dušičky jako svátek u nás doma uznáváme - byli jsme dědečkovi dát na hrobeček svíčku a zrovna máme zapálené svíčky doma u dědečkovy fotky. :)
    A s horory to mám podobně - v životě jsem vlastně žádný neviděla a snad ani nechci. :) Jenom to Scary movie jsem zvládla, protože to je fakt hrozně vtipný. Tedy pokud má člověk rád tenhle typ humoru. :)
    Jinak ti úplně rozumím, Sherlock je prostě úplně nejbožejší! :D
    Jinak bych se chtěla zeptat - jak to máš se školou? :) Asi je to vlezlá otázka, takže se omlouvám, ale vím, že spoustu blogů píšou lidi třeba právě z Německa nebo jiných zemí, a tak by mě zajímalo, jaké to je. :D
    Asi to zní blbě no, ale mně to přijde hrozně dobrodružné, protože já bych se nebyla schopná nikde domluvit. :)
    Omlouvám se, jestli ti lezu do soukromí. Já jsem prostě hrozně zvědavá. :/ :D
    P.S.: Ten Samara song je strašnej! :D Běhá mi z toho mráz po zádech! Fuj! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, cos napsala, bychom si dobře rozuměly :D Já se ke Scary Movie podruhé už nedokopala. Sherlock je božejší než nejbožejší... A já chodím na Německou školu v Česku. V Praze. Máme paralelní německou třídu, se kterou se budeme příští rok promíchávat. A máme spoustu předmětů v němčině, což ovšem přišlo postupně. (V primě/šestce jsme měli 9 hodin němčiny týdně, duh :P) A studovat školu v zahraničí se chystám příští rok. Pojedu na studijní pobyt do Belgie, což zní ještě šílenějí než moje škola. A taky to šílenější je. A dobrodružné to bude, zvlášť proto, že francouzsky skoro vůbec neumím :D Ale jazyků není nikdy dost. Ne pro mě :D A nevadí, ráda odpovím.
      P.S. Já se ho naučila zpívat :D Je to děs, zpívala jsem ho kamarádce o půlnoci :D A ano jsem magor...
      P.P.S. Kdybys mi chtěla ještě někdy napsat: marky48dsp@gmail.com protože mi připadáš hrozně fajn :D
      P.P.P.S. Skerlooooooock :D

      Vymazat
  2. Ja také tie echt horory tiež nedokažem sledovať, radšej si pozriem niečo ako Constantine alebo Ospala diera :)
    A knihy už vobec nie, pametam si ako som ako malá našla doma Hitchcocka a začala ho čítať ... brrrr

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky řečeno že Dušičky neslavíte, ale respektujete, jsem ráda, že je zmiňuješ :) Já na horrory občas koukám, ale ne sama a spíš se směji, jak jsou hloupé, abych se nemusela bát a u které Agathy ses bála? Ta je mírná jako vánek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dušičky jsou česká tradice, je potřeba je zmínit :) A že je Agatha lehká jako vánek, to je taky hezky řečeno. To není její chyba, že se bojím, ale moje. Četla jsem několik Poirotů... ale můžu je číst jenom ve dne. To zvládám a dokonce mě to i baví - ale večer před spaním? Rozhodně né :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.