Pět let je příliš. | Hřejivá výzva #7

the bookshop fav place | via TumblrSofiin svět. Našla jsem ho. Je to pět let, co jsem ho začala hledat. Pět let je příliš... 
Jak miluju vůni starých knih. Tenhle malý krámek na Malé straně bych za nic nevyměnila. Kráčím pomalu směrem ke kase, přejíždím prsty po zaprášených hřbetech knih, které skrývají dobrodružství, o nichž nemáme ani ponětí. Zapomenuté světy. Zapomenuté bytosti, o kterých už nikdo neví po desetiletí. Tak tlustá vrstva prachu se vám na knize neusadí za týden. Najednou jsem zakopla o štos knih vedle police. Nespadla jsem ale na zem, jak jsem čekala. Spadla jsem mu do náruče. Usmíval se na mě, jako by mě nikdy neviděl. Když jsem se mu podívala do tváře, úsměv a poděkování mi ztuhly na rtech. Copak si na mě už nevzpomíná? Zapomněl? Nebo mě nepoznává?
Pravděpodobnější je ta druhá varianta. Jistě. Pamatuje si mě takovou, jaká jsem byla před pěti lety. Měla jsem ve vlasech zelené melíry a v nose piercing. Chovala jsem se tak, jak chtěl on. Pila jsem. Pak mě nechal. A já se z toho vyhrabala, začala studovat vysokou a pustila ho za hlavu. Teď jsem přešla do kostýmkového stádia. Stát se advokátkou samozřejmě znamená, že si odbarvíte vlasy a  místo černozelených budete mít zase blond, a hlavně sundáte všechny kroužky. Ani dvě náušnice v jednom uchu nejsou tolerované... 

On se taky změnil. Začal nosit košili a zjevně si našel práci. Tetování mu zakrývá límeček košile a rukávy saka. Ale pořád ho poznám. On mě ne.
"Nestalo se vám nic, slečno?" rošťácky se usmál. "N... ne to je v... pořádku, děkuji," přistoupím na jeho hru, nechci ho seznamovat s krutou realitou že ho nenávidím. Nepotřebuje vědět, že mi zničil život. "Neznáme se odněkud, slečno?" zeptá se. Jenže on mě nepoznává. On se mnou flirtuje. Dělá to tak nepokrytě jako vždycky. Vsadím se, že má tak tři holky naráz a ještě manželku. "Nevzpomínám si..." opáčím. Ale takhle usmívat se nedokážu.
"Anebo vlastně jo, známe, Thomasi. Na člověka, který mi zničil život, jsi nějak podivuhodně klidný. Jen tak dál!" vychrlím na něj, než se stihnu zarazit. Ale lepší tohle, než aby mě pozval na kafe. "Lucko? Jsi to ty?" podívá se na mě, jako by mu přeskočilo. "Ne asi. Prosím tě nech mě na pokoji, já si jenom koupím knížku a vypadnu. Zapomeň a mě." odseknu a vydávám se k pokladně. "Lucko počkej!" "Ne!" "Lucko!" "Ne! ... Mohl byste mi to prosím zabalit? Stodvacet? Ale jistě, mám drobné. Díky. Na shledanou!" Odcházím. Výstižnější by bylo slovo utíkám. Ale nemá to smysl. Chytím mě za loket a podívá se mi do očí. Jenomže v mých očích najde jen nenávist. Nic jiného v nich není.
Pls don't leave!❤"Luci. U mě se nic nezměnilo. Chápu, proč mě nenávidíš, ale já tě pořád miluju!" skoro křičí. Nevěřím mu. Další show. Zrovna nemá nikoho v posteli. "Thomasi já mám svých starostí dost, přestaň na mě hrát ty tvoje taktiky. Už mi není patnáct! A jestli sis nevšiml tak už nemám zelené melíry! Je to pryč, Thomasi, nevrátíš to!" "Lucko," zašeptá prosebně, ale já se nenechám přerušit. "Thomasi, já už toho mám plné zuby! Sladkých slibů a poledního kafe. Už nejsem Luka. Jmenuju se Lucie. Všechno se změnilo, Thomasi. Už si kvůli tobě podřezávat žíly nebudu! Už bych ti nedala ani korunu! Není mi patnáct! Slyšíš? Není!" Vytrhnu se mu a odbíhám, nasedám do auta a odjíždím pryč. Vím, že z mého života niky nezmizí. Ale nechci, aby to skončilo takhle. V zrcátku vidím, jak tam stojí, tváří se zoufale a něco šeptá. Nepoznám co. Pět let je příliš.

Tento článek je součástí Hřejivé výzvy, zadání znělo:"On a ona se srazí v knihovně."
Bohužel jsem nedopatřením změnila knihovnu na knihkupectví, ale snad to nevadí...
Marky

Komentáře

  1. Moc krásně napsané! :) Konec je trochu smutný, ale stejně se mi to moc líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. :) Měla jsem v plánu pokračovat, ale nakonec mi to přišlo lepší takhle. Minule byl happyend, tak jestli máš náladu na krásný konec, můžeš si přečíst moji Hřejivou výzvu 5 :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.