Dokonalý realistiský thriller. | Saeculum - recenze

Saeculum – Uprostřed lesů začíná boj o život...Název: Saeculum
Autor: Ursula Poznanski
Nakladatelství: Fragment
Žánr: realistický thriller
Série: -
Počet stran: 480

Skupinka několika mladých lidí si na pár dní vyrazí do přírody, kde žije podle středověkých pravidel: žádné baterky, dezinfekce nebo kartáčky na zuby. Jak moc se ale takový výlet může zvrtnout, když uprostřed lesů číhá nebezpečí na každém kroku?

Bastian se akce účastní jenom kvůli své lásce Sandře a velmi brzo zjistí, že všechno bude nejspíš horší než se zdá. Parta se totiž vydala na místo, které bylo kdysi prokleto, a vypadá to, že se věštba začíná naplňovat. Dostanou se vůbec někdy z lesa ven? Měli tu kletbu brát opravdu vážně?



Saeculum byl první thriller, který jsem se odvážila číst. Vyhrála jsem ho v jedné vánoční soutěži a vlastně jsem ani moc nevěděla, o jakou knihu jde. Prostě se mi líbila obálka, tak jsem si knihu z nabídky vybrala. A teď jsem za svou volbu opravdu ráda.

Podstatou thrilleru je, aby se čtenář bál. U mě tohoto cíle není moc těžké dosáhnout, protože jsem hrozný strašpytel. Děsila mě už jenom obálka a o příběhu ani nemluvím. Kupodivu mi to ale nevadilo. Četla jsem vždycky ve dne a bát se bylo vlastně docela příjemné. Strach vystřídalo takové to příjemné mrazení v zádech a nechuť od knihy vzhlédnout, aby nade mnou náhodou někdo nestál...

lumière | via TumblrStrašidelnost a tajuplnost příběhu ale nebylo to nejlepší. Musím opravdu smeknout před napínavým dějem. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout a málem jsem zadržovala dech touhou dozvědět se, co bude dál. Ursula Poznanski mě svým příběhem dokázala neuvěřitelně vtáhnout do děje a já jsem měla pocit, jako bych se larpu sama účastnila (i když nevím, kdo bych byla - nevžila jsem se do ani jedné z postav).

Nemohla bych tu chválit ani jeden ze zmíněných aspektů, kdyby kniha nebyla realistická. Jenže ona byla realistická tak moc, že se mi příběh prohlodal až do morku kostí. I když jsem si celou dobu říkala, že ta kletba přece nemže být reálná, strach z něčeho, co tu kletbu plní a reálné je, byl ještě horší. Vlastní podstata zápletky byla poměrně jasná celou dobu, ale to byl jen malý zlomek děsivé pravdy, která se v knize skrývala.

Také konec knihy byl velmi skutečný. Ne otevřený, ne definitivní. Zkrátka a dobře před realitou ani lidmi nelze uniknout ani v knize. Ursula Poznanski mě realistickým koncem opravdu potěšila - u thrilleru bych čekala něco víc psycho, ale to se naštěstí neobjevilo.

Forma knihy a vyprávění mě také nadchla. Každých několik kapitol se objevila černá stránka s rozhovorem nebo úryvkem textu, který měl sloužit jako nápověda k řešení záhady nebo umocnění pocitu strachu - nebo obojí. A vyprávění se střídalo z pohledů různých účastníků larpu, takže jsme si vždycky mohli prohlédnout aktuální dění z několika stran, což bylo mnohdy užitečné.

Samotné postavy byly úžasné. Každá se dala charakterizovat, ale většina z nich měla své tajemství. Já osobně jsem si nejvíc oblíbila Iris (ano, už od začátku, i když byla protivná). Rozuměla jsem jí a jejímu chování, i když jsem její situaci naštěstí nikdy nemusela řešit. Kromě postav byly výborně popsané i zvraty ve vztazích. Zvlášť se mi líbily komplikace vznikající mezi Sandrou, Bastianem a Paulem.

Celkově bych mohla Saeculum zhodnotit třemi slovy: dokonalý realistický thriller. Knize opravdu nemám co vytknout - postavy, příběh, styl psaní i forma knihy - všechno bylo skvělé. I obálkazaujala svou jednoduchostí a po přečtení mi nahání husí kůži. Pokud jste Saeculum ještě nečetli tak směle do toho, opravdu vám má co dát.

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5


Marky

Komentáře

  1. Panebože! Miluju thrillery, ale o tomhle slyším prvně. Myslím, že až se zbavím té hromady knih, co mám z knihovny teď doma, tohle bude další na řadě :D Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jestli máš ráda thrillery, tohle je pro Tebe určitě ideální kniha :)

      Vymazat
  2. Skvelá recenzia! Táto kniha ma strašne ale moc láka! :D Musím si ju ihneď prečítať! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Taky ji znám jen díky obálce, a teď když si mi takhle popsala v recenzi si ji už určitě musím přečíst :3 Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Je zajímavé, jak moc dokáže tak jednoduchá obálka zaujmout...

      Vymazat
  4. Výborná recenze :) Saeculum jsem zatím nečetla, ale už dlouho po něm pokukuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, ty jsi mě na knížku úplně nalákala! Ten námět mi přijde hrozně napínavý a zajímavý, snad si ji taky sama brzy pořídím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, snad se Ti Saeculum bude líbit :)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze :) Četla jsi Erebos? Napsala ho tatáž autorka a naprosto jsem si tu knížku zamilovala. Vypadá to, že si vybírá opravdu chytlavé nápady, o čem psát - počítačová fantasy hra, larp, geocaching... i její knížku Pět bych si chtěla přečíst, zatím jsem na všechna její díla četla jen chválu, i když já sama četla jen ten Erebos :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, nečetla. Ale ano, vybírá si zajímavá témata a ještě k tomu dobře píše - takže pro mě dokonalá kombinace :D

      Vymazat
  7. Knížku mám doma, po Tvé recenzi se na ni těším ještě víc!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem moc ráda :) Doufám že se Ti Saeculum bude líbit! :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.