K | Abeceda knihomola


Ahojky!
Je úterý, takže přicházím s dalším článkem do nového projektu, který pořádám spolu s Kristý. Pokud byste se chtěli přihlásit, instrukce najdete tady. (Nemusíte začínat souběžně s námi... Můžete si vytvořit vlastní abecedu, nebo můžete začít až od dalších písmen, abyste měli své články stejných písmen ke stejnému datu.) Tentokrát tu mám písmeno K a rovnou podotýkám, že jsem vyškrtla všechny pojmy, které začínaly na kniha nebo knižní, protože to bychom tu byli do rána...

Knihovna
Pokud se chcete dozvědět něco o mém názoru na tuhle instituci, můžete si přečíst moji historicky první úvahu na tomto blogu. Teď jsme ale chtěla mluvit o tom nábytku, respektive o tom, jak se nám do něj nevejdou knihy. Neznám nikoho, kdo by měl volné místo v knihovně. Říká se, čím víc místa, tím víc věcí. A je to pravda. I já permanentně přerovnávám svou knihovničku a ačkoliv na léto plánuji bookshelf tour, umístění mých knih se do té doby asi ještě hodně změní... Zatím mám v jedné poličce série, ve druhé své oblíbené knihy podle barvy a nějaké ty klasiky, ve třetí své anglické knihy, ve čtvrté méně oblíbené tituly (také podle barev) a v páté encyklopedie, návody, pohádky a vysoké knihy, které se jinam nevešly. Kromě toho mám speciální poličku na zpěvníky, další na slovníky a poslední na TBR.

:))How to Make a Small Room Look Bigger: 25 Tips That Work📚

Kapitola
Znáte to určitě také: "Ještě jednu kapitolu," řeknete si, a pak jsou najednou dvě ráno, pálí vás oči a chybí deset stran do konec a vy to musíte dočíst... Kapitoly bývají často zrádné. Já mám ve zvyku přestat v půlce, protože nejnapínavější místa jsou právě konec kapitol. Ještě bych chtěla vyzdvihnout jednoho autora, který umění kapitol ovládá naprosto dokonale, a to je James Dashner. Oba první díly série Maze Runner jsem přečetla na jeden zátah, protože jsem neuměla přestat. Takže poučení pro jiné autory: Takhle to má vypadat!

The Maze Runner Series 💕

Krása
Knihy jsou krásné. O tom žádná. Mívají krásné obálky, jsou příjemné na omak, krásně voní... a krásný je i jejich obsah. Některé knihy jsou tak trochu primadony - vydávají se za něco, co nejsou. Pak jsou tu šedé myšky - navenek nijak nevynikají ale skrývají úžasný příběh. Další skupinou jsou pak takzvaní outsideři - nemají ani hezkou obálku ani příběh. Ale u každé knihy - ať už zapadá do nějaké z těchto skupin nebo ne, se najde něco, co je na ní krásného. Jak už jsem psala minule, každá kniha je jedinečná. A proto bychom je neměli odsuzovat...

A book a day keeps reality awayThings around us hd wallpaper

A co vy? Jak organizujete svou knihovnu?
Dočítáte kapitolu? A jaké krásny nacházíte v knihách?
Marky

Komentáře

  1. Vybrala si veci, ktoré sa naozaj úzko spájajú s knihomoľstvom :D Najmä knižnica, či už ide o mestskú či školskú knižnicu alebo práve knižnicu s knihami, ktoré máme doma :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle jsou opravdu naprosto typické věci spojené s knihami ;)
    Já zase ale neumím přestat uprostřed kapitoly, vždycky to musím dočíst na konec a ano, pak si rvu vlasy, když to končí takovým stylem, že zkrátka musím pokračovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já kdybych nepřestala uprostřed, nepřestanu vůbec :D

      Vymazat
  3. Zvolila jsi opravdu krásné slova, které každý knihomol ráda slyší.
    Já jsem vždy snila o knihovně v podobě vysunovacích schodů, které jsou namalovány jako hřbety knih, zatím nemám možnost si sen uskutečnit, jelikož máme "deskové" schody ..... ale třeba v dospělosti :)
    Kapitoly rozhodně dočítám. Jelikož kdybych tak nečinila, dlouho by mi vrtalo hlavou, co zrovna v tom kousku spisovatel napsal :)
    No a krása...... Krása to je každé dítě, které drží v ruce knihu, když vidím děti, které nemají v rukou mobily, ale tráví čas četbou :) To je opravdu radost a krása :)

    Jinak si to moc krásně napsala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám vždycky radost, když vidím děti s knihou... Díky moc za obsáhlý komentář :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.