Může být kniha o sebevraždě krásná? | Thirteen Reasons Why - recenze

1217100Název v originále: Thirteen Reasons Why
Autor: Jay Asher
Nakladatelství: cbt
Žánr: romantika, YA
Série: -
Počet stran: 283
Čteno: 5. - 7. května 2015

Clay jednoho dne dostane tajemný balíček sedmi kazet a když z nich uslyší hlas Hannah Bakerové, je naprosto vyděšený. Hannah totiž před několika týdny spáchala sebevraždu a na kazetách mluví o třinácti lidech jako třinácti příčinách jejího činu. Proč ale kazety dostal i Clay? Co Hannah udělal? A dokáže žít s pocitem viny?



Správně jste si všimli, že jsem sem přidala anglickou obálku místo české. Tu českou totiž nemůžu vystát. Je škoda, že ji tak zkazili, protože tahle kniha má hodně co nabídnout a na českém trhu naprosto zanikla a přešla bez povšimnutí. Taky se mi celkem líbí německá knihu jsem četla v němčině), která je opravdu velmi jednoduchá a vystihuje knihu jako takovou. Ale teď už k samotné recenzi...

Příběh této knihy vás zaujme na první pohled. Hned na začátku se totiž dozvíte, jak jeden z příběhů skončí. Netušíte, co se stane s Clayem, ale autor vám hned odhalí, jak skončí Hannah. Možná si říkáte, že vás to nebude bavit, když znáte konec, ale to se naprosto mýlíte. Jay Asher svým příběhem ukazuje, že často nezáleží na konci, ale na tom, proč se co stalo. Protože všechno, co Hannah udělala, mělo jeden malinký důvod, který se díky třinácti lidem rozvíjel dál a dál, až jí všechno přerostlo přes hlavu. A vy, čtenáři, máte možnost sledovat její příběh od samotného začátku...


Jak už jste si jistě všimli, kniha se potýká s velmi vážným tématem, které není lehké uchopit. Je to kniha o sebevraždě. Pokud jste se doteď knihám o sebevraždách vyhýbali - stejně jako já, dokáže vám Jay Asher otevřít oči. Najednou si dokážete všímat lidí a toho, jak a proč se chovají... Thirteen Reasons Why je jedna z těch knih, které vám změní život, když je necháte.

Hannah jsem naprosto chápala. Zvrácená společnost, která je obklopovala a všechno jí dělala ještě horší mě děsila stejně jako ji. Možná bych se na jejím místě dokonce zachovala stejně - nejsem si úplně jistá... Claye jsem si oblíbila také, i když jsem se do něj nedokázala vcítit tolik jako do Hannah. Nevím, jak to autor dokázal, ale svým způsobem byly i ty děsivé postavy krásné a zajímavé.

Thirteen Reasons Why je velmi specifická kniha. Kromě poutavého příběhu se v ní dočkáte zajímavých postav a přiblížení tématu sebevraždy. Ovšem může být kniha o sebevraždě krásná? Odpověď zní: Může. A tato kniha je důkazem.


Kniha: 5/5
Původní obálka: 4,5/5

Četli jste tuto knihu?
Pokud ne, přesvědčila jsem vás?
Marky
P.S. Jestli jsem vás nepřesvědčila, stejně si ji přečtěte. Prosím.

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem nečetla, máš pravdu, že kvůli obálce unikla(asi nejen) mé pozornosti.Je to škoda, protože jsem nic na podobné téma nečetla, mohlo by to být zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Myslím, že i takové knihy by se hodily do povinné četby...

      Vymazat
  2. Koukám na tu českou obálku a fakt ji příšerně pokazili... -_-
    Tvoje recenze je ale moc krásná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím... Děkuji - třeba si na knihu někdy troufneš cizojazyčně ;)

      Vymazat
  3. O knížce jsem už slyšela a zní to zajímavě, nicméně si nejsem jista, zda bych se do ní osobně pustila. K sebevraždám mám docela předsudky, a jak chci či ne, prostě tam vidím tu sobeckou stránku věci (což je na jednu stranu upřímně dobře, protože to nějaký čas byl důvod, proč jsem prostě neskočila z mostu).

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistěže tam ta sobecká stránka je, ale podívej se na to i z druhé strany... Myslím, že kdybych se dostala do situace Hannah, taky bych neviděla východisko. Nevím, jak bych to vyřešila, ale cítila bych se stejně...

      Vymazat
  4. Tak tohle je super tip, jelikož já právě takovéto knihy naopak vyhledávám - knihy odehrávající se v psychiatrických léčebnách, potýkající se s těmito tématy.. Takže po téhle knížce se určitě mrknu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.