Úchvatný druhý díl s ještě úchvatnější obálkou... | Elita - recenze

24853856Název v originále: The Elite
Autor: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: romantika, YA
Série: Selekce #2
Počet stran: 280
Čteno: 11. května 2015

Ze třiceti pěti dívek, které se přihlásily do Selekce, aby soutěžily o princovo srdce, zbylo už jen šest - Elita. Soutěž přitvrzuje, protože princeznou po boku prince Maxona může být jen jedna. Jenže America si ještě pořád není jistá, jestli je zamilovaná do svého expřítele Aspena nebo do prince. K tomu všemu se ještě znásobí útoky rebelů a America si není jistá ani přátelstvím... Může se přes to přese všechno America stát princeznou?

Přiznejme se hned na začátek, že jsme si téhle série všimli hlavně kvůli úchvatným obálkám. A i když mám pocit, že Elita je z nich všech nejslabší, její obálka patří mezi nejhezčí, které v knihovně mám.

Elita se hned rozjíždí rychlejším tempem, než jakým se táhla Selekce po celou dobu. U Elity zůstává rychlejší tempo až do poslední stránky a dokonce se dočkáme hned několika překvapivých zvratů. Ačkoliv samotná soutěž tolik nepokročila, celá kniha je akčnější a napínavější než první díl a měla jsem ji přečtenou za jedno odpoledne.

Dalším milým překvapením pro mě bylo to, že se autorka konečně odhodlala více zapojit politiku v Illei a nejzáhadnější a nejtajemnější podnět - útoky rebelů. Doufám, že ve třetím dílu, který se (vlastně paradoxně) jmenuje První a v Česku by měl vyjít v září tohoto roku. V Selekci jsme se o rebelech vlastně nic moc nedozvěděli, ale v Elitě se útoky znásobují, a proto se i natvrdlá America dozvídá víc, než bylo nejspíš původně zamýšleno...

Ano, řekla jsem natvrdlá America. Buďme upřímní - i když je naše protagonistka o něco chytřejší než většina jejích konkurentek, žádný génius to také není. Přestože se ve druhém díle chovala o něco přijatelněji, stále se nedokážu přenést přes to, že váhá mezi Aspenem a Maxonem. kdybych mohla, zabila bych Aspena, aby si naše slečinka konečně vybrala.

Asi vám už došlo, že jsem Team Maxon a už se to nezmění. V Elitě mě ovšem autorka překvapila tím, že ukázala negativní vlastnosti všech tří hlavních hrdinů - dokonce i Maxona (ano, i on má negativní vlastnosti)! Díktomu se mi všichni tři zdáli uvěřitelnější a svým způsobem mnohem realističtější než v Selekci...

Ačkoliv jsem se k napsání této recenze nemohla dokopat, kniha se mi opravdu moc líbila a troufám si říct, že dokonce víc než první díl. America sice zůstala stejně hloupoučká (jinak by totiž už dávno padla Maxonovi do náruče), ale Kiera Cass nechala své postavy, aby ukázaly i svou temnou stránku, zrychlila tempo vyprávění a přidala více akce. K tomu ještě ta nádherná obálka a kdyby Aspen zemřel, byla by z Elity dokonalá kniha.

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5

Marky

Komentáře

  1. "kdyby Aspen zemřel, byla by z Elity dokonalá kniha" - Je to krutý, ale musím jedině souhlasit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poupravuji: "Kdyby Aspen zemřel, Elita by nebyla. Selekci by totiž stačil jenom jeden díl, jelikož by nebylo o čem psát." :D

      Vymazat
    2. To je fakt. Ale přiznej, že mrtvý by byl milejší :D ... Jasně, že máš pravdu, jenom jsem v tomhle díle měla Aspena chuť zavraždit víc, než kdy předtím, tak si někde musím vylít srdíčko, ne? :P

      Vymazat
    3. Hm...to máš pravdu. Ať žije Maxon. :D

      Vymazat
  2. Aspen mě taky štval. :D Ale popravdě, pro mě to bylo lepší než Selekce, asi jsem na Selekci měla nějaké přehnané nároky, ale Elita jsem pak přečetla nemocná a v angličtině a už to bylo lepší. Taková příjemná oddechovka, když se člověku nechce přemýšlet (ale jenom já přemýšlím furt). :D Pěkná recenze. :)

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť i mně se Elita líbila mnohem víc než Selekce :) Děkuji :)

      Vymazat
  3. Díky za tuhle recenzi. :-) Elita na mě čeká na poličce (hezky vystavená, vedle prvního dílu - ty obálky jsou opravdu krásné a mile mě překvapilo, že i obsah je super) a už se na ni chystám.
    Akorát jsem zatím "team Aspen". I když, třeba se mi během Elity změní názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač! Doufám, že jsem tě moc neurazila, ale já jsem zkrátka team Maxon až za hrob, tak jsem to musela vyjádřit i v recenzi... Přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  4. Super recenze, líbí se mi jak si se rozepsala a krásně popsala co se ti na knize a postavách líbilo a co ne... Osobně nevycházím z úžasu jak odlišný mám často názor na knihy oproti ostatním čtenářům :D Když jsem četla recenzi tak jsem si říkala jak super knihu si četla... když si vezmu, že jsem ji četla taky a měla jsem z ní ehm..slabě řečeno JINÉ pocity asi byhc moc nepřeháněla. Ale co člověk to jiný vkus. :) Jak říkám krásná recenze, úžasně si vyjádřila co se ti líbí na postavách a psaní Cassové..:)

    Přeji šťastné a veselé..:)
    Cathy Chloupková
    CathyChloupkova.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já si občas říkám to samé - jsem trochu názorový mimoň :D Děkuji moc za všechny pochvaly, to si ani nezasloužím... Tobě taky :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.