Když naděje voní po těstu... | Jablečný koláč naděje - recenze

23524141Název v originále: The Apple Tart of Hope
Autor: Sarah Moore Fitzgerald
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA
Série: -
Počet stran: 192
Čteno: 24. května 2015

Když Meg zjistí, že je její nejlepší kamarád Oskar nezvěstný a všichni si myslí, že je mrtvý, rozhodne se spolu s Oskarovým mladším bráškou svého kamaráda vypátrat a dozvědět se, co se doopravdy stalo. Zjišťuje, že je velký rozdíl mezi Oskarem, kterého znala před svým odjezdem na Nový Zéland, a Oskarem, kterého znali ostatní. Jak se může kluk, který svými jablečnými koláči zachraňoval všechny kolem sebe, jen tak vypařit?

Netvrďte mi, že vás tahle obálka nezaujala. Nevěřím vám. Ilustrace na obálce i uvnitř této knihy jsou naprosto dokonalé a sedí i k samotnému příběhu. A jaký je vlastně samotný příběh? Skvělý. 

Možná se vám zdá, že je příběh naprosto jednoduchý - a máte pravdu! jenže v této jednoduchosti je hloubka, kterou jen tak v nějaké knize nenajdete. Takový příběh se dotkne každého a každý si z této knihy něco odnese. Všichni jsme si prožili část Oskarova příběhu, i když o tom třeba ani sami nevíme...

"Naděje není nikdy destruktivní," řekla jsem, "naděje je to, díky čemu se nevzdáváte." A opravdu jsem to tak myslela. Naději potřebujete stejně, jako musíte dýchat nebo pít vodu. Bez naděje bychom se mohli všichni vrhnout z mola do temného moře. 
(~ str. 126)

Je pravda, že knih o přátelství existuje hodně, ale málokterá dokáže tak dokonale popsat čiré přátelství mezi mužem a ženou, o jehož existenci ještě pořád spousta lidí pochybuje. Vztah, který se rozvíjí mezi Meg a Oskarem je jedinečný, neobyčejný a zvláštní. Ani jeden z hlavních hrdinů není tak úplně průměrný nebo "normální" a právě proto mezi nimi vzniká tak silné pouto. Málokdy v knihách narazíte na tak úžasný vztah jako tady.

Kniha je psaná stejně zajímavým stylem, jako je zajímavý příběh. Střídá se vyprávění z pohledu Meg a Oskara a stejně tak se střídá retrospektiva (pohled do minulosti) a pohled do současnosti. I to dodává příběhu na kouzlu... Knížka nemá ani 200 stran, takže ji máte za jedno odpoledne přečtenou, ani nevíte jak. Pokud jste ale jako já, přečtete si ji hned dvakrát, abyste našli všechny skryté myšlenky, které lze v tomto krásném příběhu objevit.

"Nic není takové, jaké si myslíš, že je. Spousta věcí není taková, jaké se zdají být. Někdy něco vypadá jinak, ale nakonec se ukáže, že tomu tak není. Někdy lidé potřebují, aby je někdo hledal, nebo aby si aspoň kvůli nim někdo kladl otázky. A velmi často jsou lidé umlčeni a potřebují druhé lidi, aby promluvili za ně. A teprve když přestaneš klást otázky a mluvit, pak budou opravdu ztraceni."
(~ str.173)

Zdroj
Samotný konec příběhu mě dojal tak, jako už dlouho žádný ne. Autorka píše velmi mile a příjemně, děj hezky plyne a konec se k celému příběhu perfektně hodí. Nečekejte epický závěr, po jehož přečtení budete lapat po dechu a budete ho číst pořád dokola. Konec této knížky je spíše krásný, plný naděje a voní po jablečných koláčích.

Jestli si ještě pořád myslíte, že jablečný koláč naděje je kniha pro děti, mýlíte se. Možná vám přečtení Jablečného koláče naděje dokonce změní pohled na svět! Pod krásnou obálkou se totiž skrývá ještě krásnější a pohnutý příběh o dvou kamarádech, který je zakončen v mírně poetickém duchu. Knížku máte za odpoledne přečtenou a možná toho budete litovat. A pokud jste aspoň trochu jako já, půjdete po jejím dočtení péct jablečný koláč. A budete plakat do těsta...

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5

Marky

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Tahle knížka mě láká, ale nevím, jestli se k ní někdy dostanu. Zatím mám spoustu jiných knih na čtení. A co všichni máte s tou obálkou? :D Ještě jsem se nesetkala s názorem, že by se někomu ta obálka nelíbila, ale mně se právě vůbec nelíbí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Vážně se ti nelíbí? Tak to jsi asi jediná, o kom vím! Ale myslím, že kniha se Ti líbit bude ;)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku mám opravdu moc ráda. <3
    Krásná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze :) Knížka vypadá podle anotace dobře, zkusím si ji přečíst :) Asi jsem výjimka, ale mě se obálka taky moc nelíbí :) Není ošklivá, ale je spousta hezčích :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Budu ráda, když si ji přečteš a s tou obálkou... nevím :D Mě zkrátka okouzlila :D

      Vymazat
  4. Krásná recenze. Četla jsem již pár recenzí na tuto knihu a všechny ji popisují podobně. Každopádně se po ní podívám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.