Emotivní letní čtení | Amy & Roger: Na cestě

18135658Název v originále: Amy & Roger's Epic Detour
Autor: Morgan Matson
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika
Série: -
Počet stran: 420
Čteno: 16. - 22. června 2015

O čem to je?
Amy musí o prázdninách odvézt mámino auto přes celou Ameriku, protože se s mámou stěhují. Jenže od smrti svého otce Amy odmítá sednout za volant, a tak se rodinný přítel Roger nabídne, že pojede s ní. Amyina matka jim naplánovala nejrychlejší možnou trasu, ale oni by si cestu raději užili. Jak se jim jejich cesta nakonec vydaří?


Hodnocení
Představte si, jaké by to bylo vyrazit na roadtrip napříč Spojenými státy s klukem, kterého sotva znáte. Třikrát to znásobte a dostanete pocity, které ve vás při čtení této knihy budou vřít. Ačkoliv vřít možná není to pravé slovo - spíše budete plni emocí. Tahle knížka je zároveň letní a veselá, takže si při jejím čtení můžete skvěle odpočinout, ale zároveň smutná a plná slz minulosti, které oba hlavní hrdiny pronásledují. Já jsem původně čekala, že si u čtení oddechnu od všech starostí, což se mi ostatně splnilo, jenže jsem také získala spoustu starostí od hlavních hrdinů. Příběh Amy a Rogera totiž skrývá mnoho tajemství...

Zjistila jsem, že když někoho odstrkujete dostatečně dlouho a dostatečně silně, většinou nakonec odejde.

Morgan Matson píše opravdu skvěle. Amyin příběh je psaný skutečně tak, jak by ho taková tuctová teenagerka vyprávěla. Je zároveň naivní a vyspělý, zároveň oddechový a emotivní. Děj odsýpá opravdu rychle a stránky jako by se otáčely samy. Autorka píše skutečně poutavě a ačkoliv byla hlavní zápletka opravdu předvídatelná, Morgan Matson dokázala vytvořit napětí, které bych u takové knihy ani v nejmenším nečekala. A musím se přiznat, že jsem byla hodně nedočkavá a těšila se na to, jak vlastně všechno dopadne.

"Musíš být pyšný na svůj domov. Jsme, odkud pocházíme. Jinak bysme byli ztracený."

Příběhu Amy a Rogera hodně pomohly podklady, které se v knize daly najít: playlisty, účtenky, pohledy, fotky, zápisky, jídelní lístky a mnoho dalšího. Autorka si totiž cestu roadtripu projela ještě před hlavními hrdiny a na její knize je to hodně poznat. Všechny ty podklady dodávaly příběhu na reálnosti a je moc příjemné, když si člověk může ke čtení pustit něco, co k tomu opravdu patří. Já sama moc ráda vyhledávám playlisty k různým knihám, které čtu, a byla skutečně příjemná změna, že tentokrát nám hudbu vybrali sami knižní hrdinové.

Ale když už jsme u těch postav, ještě mi zbývá nějaká ta negativní kritika. Oba hlavní hrdinové se mi zdáli nijací a tuctoví - tedy přinejmenším Roger byl takový. Amy, ne, ale zdálo se mi, že se o to buď ona nebo sama autorka snaží. Moc se mi ale líbil Amyin humor - například to, jak se Amy přirovnávala k Amy! - jejímu přeidealizovanému obrazu. Je pravda, že jsem se u čtení Amyina příběhu nezasmála tolikrát, kolikrát bych čekala, ale přece jen se pár takových momentů našlo.

Člověk nemusí odjet pryč, aby zjistil, kde má domov.

Názor na obálku
Tahle kniha je jednou z těch, u které jsou obálky buď úžasné nebo propadák. První je rozhodně úchvatná, roztomilá a odpovídající a líbí se mi mnohem víc než naše, protože na naší jsou lidi - znáte to... I španělská obálka má něco do sebe, ale je taková tuctová a málo vyniká mezi ostatními. Oproti tomu si v Indonésii dali s jejich vydáním opravdu práci a ačkoliv výsledek není ideální, rozhodně hodnotím pozitivně.

97254192185815322464116

Polská obálka je nádherná a musím říct, že to slunce v dolní polovině mě úplně dostalo! Jenom je škoda, že prostřední rámeček s názvem zabírá tolik prostoru. Oproti další, italské obálce je ale naprosto perfektní, protože Italové tuhle knihu odsoudili k záhubě. Vlámský přebal se taky povedl, ale kazí ho ten člověk - já zkrátka lidi na obálkách nemůžu vystát!

208393082258329525577535

Shrnutí
Příběh Amy a Rogera je hořkosladká Young Adult, která potěší srdce každého, kdo si u čtení rád odpočine, ale nedokáže tak úplně vypnout. Autorka píše velmi dobře a i z kýčovité zápletky dokázala vytvořit zajímavý příběh, který ještě doplnila ještě zajímavějšími podklady. U čtení se možná zasmějete jen párkrát, ale jestli si tuhle knížku chcete opravdu přečíst (a věřte tomu, že byste měli), rozhodně doporučuji ji přelouskat předtím než léto skončí, protože pak tento krásný příběh ztratí hodně ze svého kouzla.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Na knihu se také chystám a po přečtení tvé recenze se na ni těším ještě více! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem si koupila přesně na léto. I když tomu teď to počasí neodpovídá, těším se, až se do ní začtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tahle knížka dokáže rozjasnit i takovéhle počasí :)

      Vymazat
  3. Pekná recenzia.
    Ja som knižku čítala asi v priebehu jari, ale úplne to sedelo na dané počasie. Je to určené na letné čítanie a je to príbehovo skvelé :) Mňa knižka očarila.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná recenze! Na knihu se také chystám, chtěla bych ji stihnout do konce září ale nevím, zda se mi to povede.

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuhle knihu se strašně těším. V pondělí mi přijde, hrozně mě zaujalo, že obsahuje i playlisty a tyhle různé "grafické stránky".
    Doufám, že se mi bude kniha líbit stejně jako tobě.
    A máš super recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.