Proč věřit mozku, když máte srdce? | Mrazení - recenze

Název v originále: Shiver
Autor: Maggie Stiefvater
Nakladatelství: ARGO
Žánr: YA, romantika, fantasy
Série: Vlci z Mercy Falls #1
Počet stran: 344
Čteno: 8. - 9. července 2015
O čem to je?
Když byla Grace malá, pokousali ji vlci a byli by ji i snědli, ale jeden z nich se z nějakého neznámého důvodu zachrání. Od té doby se objevuje u Grace na zahradě, až ho jednou Grace najde postřeleného. V lidské podobě. Sam se ovšem v člověka proměňuje pouze v létě, a to na čím dál kratší dobu. A letos to bude naposled...

Hodnocení
Z příběhové stránky není tahle knížka ani zdaleka perfektní: máme tu další milence pronásledované osudem, jejichž příběh je zkrátka tragédie. Začátek a konec jsou akční a zajímavé, ale v prostředku si spíše přečtete o nekonečné lásce, zimě a změti pocitů, ve kterých se nevyznají ani sami hlavní hrdinové - natožpak vy, čtenáři. Jenže právě ty pocity dodávají Mrazení tak osobitý styl a dělají z něj knihu, kterou si zapamatujete kvůli tomu krásnému kouzlu, které vám po čtení ulpí v srdci a na špičkách prstů po otáčení stránek.

...Většina recenzí, které jsme na tuto knížku četla, tvrdí, že je to přeslazená romanťárna bez většího smyslu, a já jejich názor naprosto chápu - ale nesdílím. Láska Sama a Grace mě zasáhla naplno a dokonce jsem uronila i pár slz. Můj mozek se mi pochopitelně snažil tvrdit, že je to blbost a taková láska není, ale kdo by mu věřil, když čte o něčem tak krásném a smutném a krásném?

Vztah hlavních hrdinů mi sedl především z důvodu, že mi byli sympatičtí oba dva hlavní hrdinové. Netvrdím, že neměli své mouchy, to rozhodně ano, ale zkrátka bylo jasné, že k sobě patří... Oproti tomu mi bylo trošku líto, že autorka víc nerozvinula ostatní postavy, které v sobě měly občas i víc potenciálu než samotní hlavní hrdinové a je škoda, že ho autorka nevyužila. Na druhou stranu se tu bavíme o prvním dílu série a nemám ponětí, proč jsem další díly ještě nečetla.

Názor na obálku
Česká obálka se tentokrát moc povedla, protože byla převzata z původního vydání - ovšem ani černá verze není špatná... A dokonce se tentokrát vyznamenalo i Německo - tenhle styl se k příběhu Mrazení přesně hodí. Kupodivu mě hodně zaujalo i třetí anglické vydání, které má na obálce skutečného člověka, což mi většinou vadí. A ani poslední anglická verze není špatná.

65283338225533711132720409605

Italové tentokrát svým výtvorem skutečně překvapili - je to velmi jednoduchá krása, ale opravdu vás z ní může zamrazit. Moje nejoblíbenější vydání je ovšem to francouzské, protože ten vlk je zkrátka dokonalý! Obálka z Indonésie neurazí, ale ani nenadchne, ale zato poláci si s tou svou zjevně moc práce nedali, což je trochu škoda.

96928239269351771066312412707

Shrnutí
Pokud se vám zdá, že tahle knížka je typickým příběhem osudem pronásledovaných milenců, máte tak trochu pravdu. Ale na druhou stranu je to něco úplně jiného - autorka totiž umí nabídnout o tolik víc! Vztah hlavních hrdinů je úžasný a srdcervoucí a Maggie Stefvater se podařilo výtečně popsat jejich charakter. Z dějové a akční stránky sice většina příběhu pokulhává, ale vynahradí vám to ten krásný pocit, který vám po dočtení zůstane a budete mít chuť někoho obejmout. Díky tomu se Mrazení zařadilo mezi knihy, které si vždycky ráda přečtu znovu, protože proč bych měla věřit mozku, když to krásné se skrývá v srdci?

Celkové hodnocení: 5/5

Marky

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Mrazení jsem četla, ale už to bude pár let :) Je to zajímavá knížka, autorka má takový svůj styl :) Ale docela se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, naprosto s tebou souhlasím - styl autorky je velmi speciální :)

      Vymazat
  2. Pekná recenzia! Na túto sériu som dostal rozporuplné recenzie, jedni ju milujú a druhí zasa nemusia :/ Ale dúfam, že sa k nej čoskoro dostanem a urobím si naň svoj názor! :-)
    Adrián, www.universeofwonderfulbooks.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Chápu, proč ji "ti druzí nemusí", ale já mezi ně naštěstí nepatřím :) Doufám, že i tobě se bude líbit ;)

      Vymazat
  3. Ty jo, fakt je to tak dobrý? Mě zatím knížka vůbec nelákala, ale po tvé recenzi ji asi zvážím :D Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já myslím, že jo! :D A jsou tam vlci - to mi neříkej, že zrovna ty by sis takovou krásnou vlčí knížku nechala ujít!?

      Vymazat
  4. Série Mrazení je jedna z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. Právě ona mě dostala do knihomolství a od té doby už vlastním všechny její doposud vydané knihy v českém jazyce. V nejjbližší době si musím dát re-reading. :-)
    Povedená recenze, kdybych knihu nečetla, tak po tomto článku bych dostala nutkání :D

    http://chaera-bookshelf.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezké, že tě "k nám" dostalo zrovna Mrazení, docela mi to k němu sedí :) Děkuji za všechnu chválu - myslím, že Maggie Stiefvater potřebuje v Česku trochu zresuscitovat, protože v Americe se i ní mluví v jednom kuse a u náš nic :/

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.