Obličej si nevybrala. | The Perks of Being a Wallflower - recenze

15950494Název v originále: The Perks of Being a Wallflower
Autor: Stephen Chbosky
Nakladatelství: Simon & Schuster
Žánr: YA, contemporary
Série: -
Počet stran: 231
Čteno: 18. - 22. července 2015

O čem to je?
Charlie je ten, kdo stojí v koutě - kolem něj se toho děje spousta, ale on jakoby vše pozoroval jen zvenku. Když se mu ale podaří najít přátele (nebo se jim podaří najít jeho?) začíná to opravdové dobrodružství se vším, co k němu patří, sex, drogy a spousty písniček nevyjímaje. Charlie začne poznávat, co dospívání vlastně nabízí a zjistí, jak se cítit nekonečně. Stačí to ale?

Hodnocení
Celý Charlieho příběh je psaný ve formě dopisů, které jsou určeny neznámému příjemci. Díky tomu si čtenář může Charlieho život představit hned z první ruky, ale na druhou stranu s určitým (nejen) časovým odstupem, což se k celkovému nádechu příběhu skvěle hodí. Autor ho totiž podal opravdu krásně naivně a kromě problémů dospívání do něj zakomponoval i spoustu zajímavých teorií a myšlenek, které vrtají hlavou jak dětem, tak dospělým.

emma watson, logan lerman, and movie image
Atmosféra knihy byla opravdu krásná a myslím, že právě ona je důvodem toho boomu, který knihu  i několik let po vydání stále obklopuje. Pro mě se kniha stala srdcovkou, ačkoliv vlastně kromě atmosféry a nádechu naivity zase tolik co nabídnout nemá... Ačkoliv je to totiž tenoučká knížka, prala jsem se s ní vážně dlouho (a nebylo to čtením v angličtině). Zkrátka jsem se nemohla začíst, nedokázala jsem si příběh užít naplno a moje pozornost z neznámých důvodů pořád odbíhala jinam.

Kniha byla napsána příliš jednoduše. Zdálo se mi, že autor nevyužil plný potenciál příběhu, a že z knihy mohl vytěžit mnohem víc. Čekala jsem, že budu mít (jako u Johna Greena) cel stránky plné vypsaných citátů, ale místo toho mi v hlavě utkvěl jen jeden, který skutečně stojí za zmínku (ovšem na druhou stranu knihu vyjadřuje mnohem přesněji než anotace):

"Měl bys jí spíš pochválit šaty, protože to, jak se oblékla, je její volba, zatímco obličej si nevybrala"

charlie imageCharlie měl v životě spoustu problémů, což mu zároveň dodávalo na zajímavosti, ale zároveň pro mě bylo těžší se s ním jako s vypravěčem sžít. Jeho psychika se mi občas zdála až příliš podivná a jeho problémy příliš velké - ovšem přes to přese všechno zůstával "normálním" teenagerem. Na druhou stranu ostatní postavy jsem si oblíbila a ocenila jsem autorův pohled do světa homosexuality, který byl (ačkoliv prostřednictvím Charlieho) velmi autentický  já jsem vždy ráda, když se tento prvek v knize objeví.

Názor na obálku
Tentokrát jsme si záměrně koupila vydání s nejkrásnější obálkou, takže si nemám na co stěžovat (ačkoliv ta červená varianta mě také zaujala). Filmová obálka mi taky při každém pohledu na ni vyvolává úsměv na tváři, protože filmové zpracování této knihy se mi opravdu moc líbilo. Ostatní dvě obálky se zkrátka a dobře ke knížce skvěle hodí...

4327066135735032464092716123760

Shrnutí
The Perks of Being a Wallflower jsem zařadila mezi příběhy, jejichž filmové zpracování budu mít navždycky raději než knihu Proč? U čtení jsem se nudila, nesoustředila, nemohla se začíst, a ani jsem se nedokázala ztotožnit se samotným Charliem. Na druhou stranu forma dopisů lépe vyzní v psaném příběhu a atmosféra, kterou se autorovi podařilo vytvořit, je opravdu nádherná. Chboskyho příběh mě zaujal, ale bohužel se mu nepodařilo nic víc... Tak snad příště.

Celkové hodnocení: 3/5

Marky

Komentáře

  1. Já teda zatím viděla jenom film a ten je vážně povedený. Na knížku se taky chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystej se, jsem zvědavá, co na ni budeš říkat :D

      Vymazat
  2. Tak po téhle recenzi tu knihu raději asi nechci číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spoustě lidem se líbí, ale mně prostě nesedla... Promiň, že jsem ti zkazila chuť :D

      Vymazat
  3. Charlieho příběh jsem četla i viděla. Teď se chystám na čtení v angličtině, což je co říct, protože jsem na to většinou trochu líná...je to opravdu jiná knížka. Ale mě se s filmem líbí nastejno. Ano, film je zahraný exelentně, ale klasicky tam nelze dát vše, co je v knize. Osobní pocity z čtení dialogů nevyjímaje. Přijde mi rozdílné to číst a slyšet. To je asi i důvod, proč se mi většinou kniha i film líbí stejně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.