10+ důvodů, proč čteme YA románky


Ahojky!
Každý z vás určitě už četl nějakou tu sladkou YA contemporary romanci, která je vlastně naprosto předvídatelná a z příběhové stránky většinou ne zrovna bohatá. Nejsou to špatné knihy, ale zkrátka v nich nečekáte ani vraždu, ani epickou bitvu s drakem, ani cestování v čase. A protože je květen (Byl první máj, byl lásky čas už jsem sice prošvihla, ale i tak!), rozhodla jsem se těmto knížkám věnovat celý jeden článek. Najdete tu o něco víc než 10 důvodů, proč čteme tyhle YA románky a s nimi i pár doporučení. Tak hurá na ně!

1. Chceme si odpočinout.
26128307U tohoto typu knih zrovna nemusíme zapojit veškeré mozkové kapacity, abychom pochopili příběh nebo se ponořili do nového světa a poznali jeho pravidla. Pokud je v tu chvíli pro nás čtení relaxační záležitost, často se může stát, že už skoro ani nic jiného kromě YA románků nečteme. U takového čtení si totiž člověk krásně odpočine, ani neví jak...

Tip na knihu: Do této kategorie se skvěle hodí OTKA od Kody Keplinger. OTKA znamená Ošklivá Tlustá Kamarádka a je to skutečně skvělá oddechovka. Vždyť sama hlavní hrdinka si v ní potřebuje odpočinout od problémů, které ji pronásledují, a především od nálepky, kterou mezi lidmi dostala - OTKA. (moje recenze)

2. Dáváme si pauzu od jiného žánru.
24320758To trochu souvisí s předchozím bodem: občas se nám knihomolům zkrátka stane, že čteme moc knih jednoho žánru, a to nemívá pozitivní důsledky. Když čteme moc fantasy, je těžké vžívat se do nových světů. Když čteme moc hororů, už nás přestává bavit se bát. Když čteme moc detektivek, je nám už potom vlastně jedno, kdo umřel, a tak dále. A abychom ten řetězec přetrhli, máme chuť si přečíst něco lehkého a romantického. No, a výběr je nasnadě!

Tip na knihu: Na tomto místě bych vám ráda doporučila Jestli zůstanu nebo Zůstaň se mnou od Gayle Forman. Sice to není úplně nejlehčí četba, ale po změně žánru se při jejím čtení alespoň nebudete nudit. Zato se máte na co těšit z emoční stránky... (moje recenze)

3. Potřebujeme se dostat ze čtecí krize.
13556279Čtecí krize, anglicky zvané "reading slump", jsou peklem každého knihomola. Pokud jste ještě žádnou nezažili, tak jste asi robot a ráda bych věděla, jak to děláte. Taková krize může mít různé příčiny, ale výsledkem je nechuť ke čtení, která přetrvává a přetrvává. A jaká jiná kniha by měla být lepším lékem čtecí krize, než nějaký ten jednoduchý románek?

Tip na knihu: Jestli jste čekali něco jiného, asi mě moc neznáte. Pochopitelně doporučuji knihy z pera Stephanie Perkins: Polibek pro Annu, Lola a kluk odvedle a Isla a šťastné konce. Nevím, co k nim dodat. Jsouz krátka perfektní a pokud jste je ještě nečetli, napravte to. (Moje recenze: Anna, Lola, Isla)

4. Máme chuť cestovat.
18135658Tady se sice bavíme o jedné specifické románkové kategorii, ale myslím, že je důležitá i tak. Mě osobně občas přepadne chuť někam odjet, cestovat, zkrátka a jednoduše být někde, kde v tu chvíli být nemůžu. A právě pro tyhle situace tu máme roadtripové románky, díky kterým se můžeme přenést někam úplně jinam, aniž bychom se zvedli s křesla a utratili korunu (pokud tedy nepočítám cenu knihy, samozřejmě!).

Tip na knihu: Tato kategorie se mi zdá také jasná, ale kdybyste to nepoznali, celý odstavec směřuje ke knize Amy a Rocher: Na cestě od Morgan Matson. Ta si se svým roadtripem v knize skutečně vyhrála - najdete tam i playlisty, fotky a mapy. Autorka totiž trasu projela i osobně! (moje recenze)

5. Hledáme "inspiraci" do života.
25484398Nevím, jestli tenhle pocit zná i někdo jiný, nebo jsem jediný blázen na planetě. Občas se mi ale stává, že v knížkách hledám inspiraci pro svůj vlastní život. Neříkám, že po rozchodu přečtu všechny YA románky o rozchodech, co najdu, ale je možné, že si nějaký najdu. Knihy nejsou můj psycholog, ale když mám občas pocit, že můj život je moc nudný, ráda si přečtu o někom, jehož život nudný není. A stejně tak život romantický.

Tip na knihu: Ano, tohle možná je trošku překvapující, to uznávám, ale vybrala jsem Všem klukům, které jsem milovala od Jenny Han. U této knížky mě uchvátila především hlavní hrdinka, která je stejný romantický snílek jako já, takže mě inspirovala v kdečem. (moje recenze)

6. Zaháníme vlastní život.
27235748Tohle je ovšem naprosto opačný případ. My knihomolové máme ve zvyku knížky používat jako prostředek k útěku od reality, když z ní zkrátka potřebujeme na chvíli zmizet. A když je realita ošklivá, nesnesitelná a negativní, není nic lepšího než sáhnout po sladké a romantické knížce, u které se můžeme přihlouple usmívat.


Tip na knihu: Na tomto místě vám můžu jedině doporučit titul Všechno, úplně všechno od Nicoly Yoon. Obsahuje sice mírně nerealistický příběh, který by se pravděpodobně nikdy neudál, ale na druhou stranu skvěle pomůže utéct na pár hodin od reality a užívat si jen slova a stránky a kapitoly... (moje recenze)

7. Zkrátka se nám chce.
24443108Ano, i takový moment občas nastane. Zkrátka tak zíráme na svou TBR poličku, čtečku, nějaký regál v knihkupectví nebo knihovně a najednou máme chuť na špetku romantiky. A tak vytáhneme ten YA románek, který se na nás vesele usmívá, a začneme ho číst. Tohle se může zdát jako důvod-nedůvod, ale lidské podvědomí a intuice jsou mnohem důležitější, než si myslíme.

Tip na knihu: Pokud hledáte zkrátka a jednoduše něco romantického, určitě sáhněte po S láskou, Rosie od Cecelie Ahern. Tahle knížka rozveselí, rozesměje a pohladí po duši, - zkrátka je to ta správná romanťárna, kterou potřebujete. (moje recenze)

8. Je léto.
18189606Tohle známe snad všichni. Je léto, nejlépe prázdniny, my máme v ruce ledovou kávu, džus nebo zmrzlinu, a kdy jindy než v takovou chvíli by člověk dostal chuť na YA románek? A tak si zkrátka nějaký vezmeme do ruky a za chvilku ho máme přečtený, ani nevíme jak. Občas taková letní chvilka neuškodí...

Tip na knihu: Nejletnější knížkou, kterou jsem kdy četla, je Since You've Been Gone od Morgan Matson (ano, zase ona!). Vypráví o Emily, která se donedávna plížila ve stínu své kamarádky Sloane. Jenže pak Sloane zmizela a Emily nezbývá nic jiného než seznam úkolů, které jí na léto její nejlepší kamarádka přichystala. (moje recenze na Goodreads)

9. Máme charitativní náladu.
22510983A tím nemyslím, že obětujeme všechny knihy jiných žánrů do tomboly a peníze pošleme do Afriky pro chudé děti. Občas býváme charitativní ke knihám. Přiznejme si, že už jsme se každý někdy smilovali na tím chudáčkem románkem, který seděl nepřečtený někde na poličce a čekal věrně na svého knihomola. A my se zkrátka rozhodli se vzdát vražd, bitev a minulých století, abychom dali tomu malému taky šanci.

Tip na knihu: Pokud jste ochotni trochu sížit laťku, ideálním kandidátem je Girl Online od slavné youtouberky Zoelly (Zoe Sugg). Příběh má sice spoustu chyb a naivity, ale i tak je to krásný románek, který vám může zpříjemnit den... (moje recenze)

10. Potřebujeme něco přečíst rychle.
22673742Mám pocit, že jsem tenhle bod už občas naťukla i u předchozích. Je to jednoduché: YA románky se čtou neuvěřitelně rychle (právě kvůli jednoduchosti, kterou jsem zdůrazňovala v prvním bodě), což můžeme využít při mnohých příležitostech. Například při read-a-thonech nebo dohánění výzev a předsevzetí se takový románek přečtený za jedno odpoledne může hodit...

Tip na knihu: Tady mluvím z vlastní zkušenosti, protože Můj život u sousedů od Huntley FItzpatrick jsem četla, abych dohnala svou knižní výzvu na Goodreads. A pávě díky této knížce jsem se dostala do rychločtení a za týden přečetla pět knih. Tahle kniha vás zkrátka do čtení dostane... (moje recenze na Goodreads)
 
+ Kniha má krásnou obálku.
23524141Tento důvod jsem odmítla zařadit do hlavních deseti jednoduše proto, že platí u všech žánrů. Když má kniha krásnou obálku, smilujete se nad ní, i když je to YA románek (Charita je všude!), anebo vás právě obálkou naprosto dostane a je vám jedno, o čem bude.

Tip na knihu: Ne, tohle jsem si vážně nemohla odpustit. Jablečný koláč naděje je skutečně krásný příběh a rozhodně ne žádný škatulkový románek, ovšem vlastnit byste ho měli u kvůli té dokonalé obálce. (moje recenze)






Proč čtete YA románky vy? A četli jste některé z mých doporučených?
Marky

Komentáře

  1. Super článek! :). A všechny důvody jsou pravdivé :).

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto úžasný a pravdivý článek! Skvěle jsi vypsala ty kategorie a hlavně nejvíc trefně! :D Tipy na knížky taky super! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to mě těší, že se ti článek líbil :)

      Vymazat
  3. Nápaditý článek, musím pochválit! :)
    Ve všech důvodech se aspoň částečně vidím, YA románek občas přijde příjemně vhod :)

    OdpovědětVymazat
  4. Se všemu důvody se naprosto ztotožňuji, i u mě to takhle funguje. Proti YA v podstatě nic nemám, často tam je spousta dobrých myšlenek a samozřejmě se nezřídka kdy ztotožním s hlavní postavou, takže proč ne. Zrovna teď nic nečtu, ale mám v plánu přečíst například Vzpomínky na zítřek a Where she went. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslela sem tím veškeré YA, ale jenom contemporary a romantiku, které zkrátka neoslní draky ani třináctým stoletím ;) A Where She Went jsme četla minulý týden a jsem vážně ráda, že jsem to udělala :)

      Vymazat
  5. Skvělý článek! :)
    V mnoha bodech jsem se našla! :-D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek! :) Se všemi body souhlasím! :D
    I skvělé tipy na knihy! :) Jablečný koláč naděje bych si chtěla už dlouho přečíst. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jablečný koláč doporučuji všemi deseti! :)

      Vymazat
  7. Čtecí krize se se mnou táhne už víc jak půlrok a ano, během toho jsem četla Annu, která mě bavila a přečetla jsem ji rychle, ale i přesto to nestačilo na to tzv. nakopnutí. Asi si dám re-reading Isly. Skvělý článek! :) Skvělý článek! :)
    PS: Tip na překonání čtecí krize - knížky z dětství. Knihy od Enid Blytonové, Děti z Bullerbynu, knížky jako Deník malého poseroutky apod. Tohle je prakticky jediné, co teď dokážu číst (a zároveň i dočíst) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestačilo? To se divím... Tak to chce celou sérii ;)
      Jé, no vidíš, to by mě vůbec nenapadlo, máš naprostou pravdu! Ty fungují taky :)

      Vymazat
  8. Asi si jich na léto musím pár pořídit, i když v létě naopak preferuji složitější knihy, jelikož se neučím, tak abych si procvičila mozek

    OdpovědětVymazat
  9. V podstatě ani nic jiného nečtu, mám náročnou práci na přemýšlení a proto si u čtení chci většinou odpočinout. Sice se občas ve vlaku stydím, ale ohromně mě to baví, protože jsou to knížky, ke kterým se nemusím přemlouvat a občas mě i donutí trochu ponocovat, protože už mi zbývá přece jen posledních 50 stránek :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se za co stydět, každý máme svoje "guilty pleasure" ;) A dělám to úplně stejně, načež pak ráno mžourám do čaje :D

      Vymazat
  10. Skvělý článek! :) Reaging slump, čtecí krizi, mám neustále dokola xD Jak se musím usilovně snažit a učit se do školy, vůbec mi nezbývá čas na koníčky. Snad mi to léto vynahradí... :)
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký článek:). Jo snad ve všem jsme se viděla. Poslední dobou nečtu nic jiného, což vytáčí především tátu, který by mi nejradši dával číst Verneovky, Vinnetoua apod., ale mě to moc netankuje ( Tak jednou za rok si něco takového přečtu kvůli povinné četbě:)).
    Čtecí krizi jsem měla půl roku:(. Za tu dobu jsem přečetla asi pět knih a to jsem se do jejich čtení musela nutit. :(
    Barbara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak jen doufám, že tě čtecí krize opustí a už se nevrátí :)

      Vymazat
  12. super článek, v některých bodech se vidím :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.