Podzimní čtecí výzva


Ahojky!
Uhodli jste, účastním se další výzvy a jsem na to hrdá. Tentokrát jde totiž o něco, co mi vážně leží na srdci, a to je povinná četba. První článek o klasické literatuře, kterou jsem zatím nečetla, měl sice obrovský ohlas, ale z deseti daných knih jsem od začátku června nepřečetla ani jednu jedinou. Díky Podzimní čtecí výzvě od Azzie ale mám konečně možnost to napravit. Stručně řečeno jde o to přečíst co nejvíc knih z žánru klasiky nebo těch, které jsou zařazeny do povinné četby. A na které se chystám já?

Vlastně si tím nejsem tak docela jistá. Svůj seznam do čtenářského deníku už sice mám, ale nevím, k čemu se nakonec dostanu. Co je ovšem jisté, je můj minimální cíl: do konce výzvy, tedy 1. prosince 2016, musím přečíst minimálně čtyři knihy. O čtyři dny později totiž odevzdávám čtenářský deník, takže by to ani jinak nešlo. Pokud se mi ale podaří klasiky přečíst víc, bude to jen lépe.


Ale teď už tedy k titulům, ze kterých budu vybírat. Jedinou sázkou na jistotu je Mistr a Markétka od Mikhaila Bulgakova, protože tuhle knížku jsem našla v naší rodinné knihovně, takže mi nic nebrání jejímu přečtení. Dále bych se chtěla dostat k Odysee od Homéra, na kterou si brousím zuby už od dočtení Starých řeckých bájí a pověstí v Petiškově podání. Taky doufám, že přijde na řadu nějaký další Shakespeare, třeba proslulý Hamlet, který mi objasní moje dilema: číst, či nečíst? Co bych si ovšem rozhodně chtěla přečíst je Dekameron od Giovanniho Boccaccia, protože láska je láska.

4197941Výsledek obrázku pro homér odyssea knihaVýsledek obrázku pro hamlet knihaVýsledek obrázku pro dekameron kniha

Mezi další tituly, které jsem si ze seznamu povinné četby vybrala, patří například Evžen Oněgin od Puškina, kterého třeba jednou možná zvládnu i v ruštině. Třeba, jednou a možná... Určitě se ale chystám na Na Větrné Hůrce od Emily Brönte, jinak mě Ells asi zavraždí a jako mrtvola už toho moc nepřečtu. Největší výzvou z celého seznamu jsou bezpochyby Bídníci od Victora Huga. Loni jsem viděla část jako divadelní hru v provedení mých belgických spolužáků a ačkoliv jsme nerozuměla ani slovo, moc se mi to líbilo. Taky bych se ráda dostala ke klasickému příběhu Tří mušketýrů od Dumase, protože bych už prostě měla.

35729581349935217311844Výsledek obrázku pro tři mušketýři kniha

Ještě bych na závěr mohla zmínit pár děl, ke kterým se snad někdy dostanu (aspoň do maturity určitě), ale aby z toho nebyl nekonečný článek, mám tu jen seznam pár z nich:
  • Povídky malostranské (J. Neruda)
  • Zahradní slavnost (V. Havel)
  • Edison (V. Nezval)
  • Alchymista (P. Coelho)
  • Ostře sledované vlaky (B. Hrabal)

Uvidíme, ke kterým titulům se nakonec do prosince dostanu, ale doufám, že jich bude co nejvíc. Jaká povinná/klasická četba čeká tento podzim vás?
Marky

Komentáře

  1. Mám neskutečnou radost, že jsi se zapojila! ♥ Jinak máš vážně zajímavý výběr, sama bych si z toho chtěla přečíst Na větrné hůrce, ale zatím jsem si ji nepořídila. Takže zřejmě při nějakém dalším hromadném knižním nákupu :D Hodně štěstí s výzvou a ještě jednou díky za účast :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybírala jsem ze seznamu, takže na tom můj výběr záleží :D Děkuji tobě za výzvu samotnou a držím palce ;)

      Vymazat
  2. Edisona jsme zrovna dneska probírali a třídní nás varoval, že je toto dílo těžké na rozbor ve smyslu, že se k tomu u maturity moc říct nedá. Jednu z PM od Nerudy jsme museli minulý rok povinně přečíst, ale moc si je už nepamatuju. :D Jinak vidím samé kousky, co se jednou chystám přečíst. Jen škoda že takové Na větrné hůrce na seznamu tuším nemáme. Už tak si myslím, že do maturity svou povinnost nesplním a naprosto pohořím. Musím máknout, no. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se bojím... Ale Nezvala mám ráda a přečtené je to hned, tak případně zvládnu i něco dalšího. Ale díky za varování :) Taky se tak cítím, neboj... Proto ta výzva :D

      Vymazat
  3. Také jsem se zapojila a máme dokonce společné Tři mušketýry :) A i hranici - také jsem se rozhodla pro celkem čtyři knihy (i když čím více tím lépe, to je jasné). Do svého výběru jsem krom Mušketýrů zařadila ještě Pohrdání, Krále Krysu a re-reading Velkého Gatsbyho :) Tak ať se nám daří, držím palce! Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gatsby mě upřímně řečeno moc nebavil, poslouchala jsem ho ale jen jako audioknihu. Díky, taky držím palce! :)

      Vymazat
  4. To bych se taky možná mohla zapojit, mám totiž teď povinné četby opravdu hodně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys určitě mohla ;) Jsem zvědavá, co si vybereš...

      Vymazat
  5. Od Petišky k Odysseovi je obrovský kus, tak držím palce, sama jsem na starověké eposy nikdy nenašla odvahu a ani to po mně k maturitě nechtěli. Maturovala jsem z Hamleta, a i když třeba Romeo a Julie nebo Zkrocení zlé ženy mi přišlo zajímavější, taky to nebylo špatné, hlavně ten konec plný mrtvol :D Povídky malostranské určitě zkus, Neruda uměl krásně vyprávět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, ale snad to zvládnu ;) Díky za názory, snad budu taky spokojená.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.