Až na Měsíc a ještě dál | Stars Above

25689074

Název v originále: Stars Above
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Feiwel and Friends
Žánr: YA, fantasy, retelling, sci-fi
Série: Měsíční kroniky #4.5
Počet stran: 400
Čteno: 21. - 28. září 2016, v angličtině

Jedná se o pět povídek ze světa série Měsíční kroniky, které se odehrávají před dějem série, během ní i po ní. Jak se cítila Cinder, když poprvé přijela do Nového Pekingu? Jak se z mladého muže stal zabiják Vlk? Kdy si princezna Winter a strážce Jancin uvědomili své osudy?

That mechanic was going to change everything.

Tuhle recenzi vlastně ani nechci psát. Chci jenom brečet a dělat, že jsem tuhle knížku nečetla. Ne proto, že by snad byla tak hrozná - právě naopak! Chci předstírat, že tahle dokonalá série nikdy neskončila. Chci se tvářit, že mě ještě čeká spousta měsíčních knížek od mistryně pera Marissy Meyer a že se stále mám na co těšit.

description Bohužel tomu tak není. Knížka povídek s názvem Stars Above definitivně uzavírá lunární sérii, kterou jsem si tolik oblíbila. Knížky z ní totiž patří mezi jedny z nejpromyšlenějších a nejoriginálnějších děl, jaké jsem kdy četla. Jsou to totiž takzvané retellingy (převyprávěné pohádky), které jsou ale tak umně zpracované, že vůbec nevíte, co se bude dít dál. Děj se odvíjí naprosto nepředvídatelně a ačkoliv se občas objeví nějaký pohádkový detail, rozhodně to není jízda na jistotou a na "žili šťastně až do smrti".


I will accept any amount of monsters my mind wants to give me, but I will not become a monster myself.

Kromě převyprávění pohádek se totiž Marisse Meyer povedlo i zasazení do neobvyklého a originálního světa. Jde o naši Zemi a Měsíc, ovšem v budoucnosti a s prvky fantasy. V jednom světě tak spolu existují kyborgové a lidé ovládající magii. Na první pohled se to nejspíš zdá naprosto šílené a překombinované, ale záhy zjistíte, že má autorka všechno promyšlené do posledního detailu a vše do sebe dokonale zapadá.

Lunar Chronicles: Gifts & Merchandise | Redbubble: Pokud by vám tohle všechno bylo málo, nezapomeňte na dokonalost postav. Každý z našich hrdinů je jiný a do party přináší něco, bez čeho by nemohla fungovat. Také jejich vzájemné vztahy jsou každý založený na něčem úplně jiném, díky čemuž vzniká spousta humorných situací. Dokonce i záporné postavy jsou v lunárních příbězích vykresleny tak dobře, že je začnete až osobně nenávidět.


The first time, he had wondered why she liked books so much, and if it had anything to do with why he liked spaceships. Because they could take you somewhere far, far away.

Každá povídka z této knížky v sobě má něco kouzelného a specifického a pomůže vám lépe pochopit některou z postav. Rozhodně ale nedoporučuji knihu číst před dokončením série, protože nikdo si přece nechceme naspoilerovat, jak to vlastně všechno dopadlo...

Cress and Thorne for the Snowy Day theme of their shipweek! I feel like Cress is one of those people who wears skirts no matter what temperature it is, and she will point out all the things she loves about the snowy landscape, which is everything....: A teď už k jednotlivým příběhům, kterých v knížce najdete celkem devět. Jako první vás čeká The Little Android - převyprávění Malé mořské víly od Andersena zasazené do světa Měsíčních kronik. Poté následuje povídka Glitches, která nám umožňuje nahlédnout do život Cinder před první knihou v sérii. Jako třetí se dočkáte The Queen's Army, která funguje jako prequel k druhé knize v sérii a dozvíme se v ní více o tajné armádě a jednom jejím vojákovi. Další příběh s názvem Carswell's Guide to Being Lucky vypráví o třináctiletém Thorneovi a věřte mi, že je to přesně tak vtipné, jak to zní. O povídce The Keeper vám toho bez spoilerů nemůžu mnoho prozradit, ale vlastně je to takový prequel k celé sérii týkající se ztracené měsíční princezny Selene. After Sunshine Passes By je příběhem mého milovaného snílka Cress. Následuje The Princess and the Guard - příběh Jancina a Winter odehrávající se před poslední knihou série. Jako předposlední čeká čtenáře The Mechanic aneb první setkání Kaie a Cinder z Kaiova pohledu. A to nejlepší nakonec: povídka Something Old, Something New jako epilog k poslední knize, díky kterému budete určitě brečet. Já brečela.


"That's a lot of wanting."
"You have no idea."
She lowered her lashes. "I might have some idea.”

Tahle obálka určitě není nejhezčí ze série, ale barevně s ní ladí a ve všech zemích zůstala zachována, takže proč ne? Jsem zvědavá, jaký kabátek knížce vymyslí Egmont...

IT'S SO EXCITING I'M GONNA DIE!!!!!!!!:

Je mi vážně líto, že tahle skvělá série už končí. Povídky ze Stars Above byly stejně jako ostatní čtyři knihy totiž sice skutečně dokonalé, ale poslední. Užila jsem si propracovaný svět v budoucnosti s prvky magie, ve kterém se odehrávaly převyprávěné pohádky. Nepředvídatelný děj mi zpestřovala spousta humoru a dokonalé postavy, které jsem si skutečně zamilovala. Zkrátka a dobře, s knihami Marissy Meyer bych šla až na Měsíc a ještě dál.

Celkové hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku tímto srdečně děkuji Enbook.cz a posílám jim pozdravy na Měsíc a zpět. Vy si knihu můžete pořídit tady.

Jaká pohádka je vaše nejoblíbenější?
Marky

Komentáře

  1. Skvělá recenze. Už se těším na knihu v češtině :)

    OdpovědětVymazat
  2. Momentálně se těším na Winter a pak se snad dostanu k této knize:)

    OdpovědětVymazat
  3. Síce som celú túto sériu prečítala na začiatku tohto roku, ale tak veľmi mi chýba. Spolu s Harry Potterom sú to asi jediné knihy, ktoré mám chuť si prečítať znovu. Z tejto knihy sa mi najviac páčil asi ten epilóg, aj keď by som bola rada, keby sa rovnomerne sústredil na všetky postavy. Chcem o nich o všetkých vedieť niečo viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, potřebujeme prostě víc Měsíčních kronik! ♥

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.