10 sérií, které bych už konečně měla dočíst



Ahojky!
Blíží se konec roku  sním deprese, že uplynulo dalších 365 dní bez toho, abych konečně dočetla všechny ty rozečtené série. A to bych nebyla já, abych se o ně s vámi nepodělila. Ještě musím upozornit, že v článku zmiňuji jen série, které jsou už dovydané, ať už v Česku nebo v zahraničí, takže mi nic nebrání je dočíst. Jinak by byl tenhle seznam mnohem nekonečnější a pro mě i depresivnější... Série jsou v naprosto náhodném pořadí, žádnou symboliku v tom nehledejte. Ale teď už hurá na knihy!

1. Odkaz dračích jezdců
Eragona jsem četla, když mi bylo asi dvanáct nebo možná ještě méně. Eldesta jsem začala brzy poté, ale nikdy jsem ho nedočetla. Pak jsem si nechala vyspoilerovat zbytek série, ale tehdy šlo teprve o tři knihy a stejně si to už nepamatuji. Takže mě to rozhodně neomlouvá a já bych měla s touhle proslulou sérií zase znova začít. A taky jsem naživo viděla Christophera Paoliniho. Teď se cítím ještě hůř.

2. Nástroje smrti + Pekelné stroje
Ani jsem si nemyslela, že má dočítání této pro peníze protahované série vůbec smysl, jenže čtvrtý díl s názvem Město padlých andělů se mi tolik líbil, že jsem dostala chuť ji vážně dočíst. Jenže si teď musím  dávat pozor, abych knihy četla ve správném pořadí podle původního data vydání spolu s druhou sérií od Cassandry Clare s názvem Pekelné stroje, protože se navzájem trochu spoilerují. Takže na mě teď čeká pátý díl Nástrojů smrti, ale potom budu číst třetí díl Pekelných strojů a až poté budu moci zakončit tuhle sáhodlouhou sérii...



3. Arkádie
Díky dávné spolupráci s Fragmentem jsem si měla možnost přečíst první díl této série od Kaie Meyera (ano, ten napsal Stránky světa) a moc se mi líbil. Jenže pak jsem kvůli studiu v zahraničí musela spolupráci zrušit a další díly už jsem si nekoupila. A nepřečetla. A tím tahle série usnula na vavřínech, což je podle mého docela škoda, protože první díl ode mě dostal 5 hvězdiček. Neptejte se mě, proč jsem to ještě nedočetla. Nevím.

4. Across the Universe
Nemám ponětí, jak se tahle série jmenuje česky (jestli vůbec má nějaký název), ale to asi není moc důležité. Každopádně jsem četla první díl, který byl docela nadprůměrný (můj názor si můžete přečíst v recenzi) a zajímalo by mě, jak to vlastně všechno dopadne. Měla jsem dokonce už několikrát v ruce druhý díl, ale nemohla jsem se do něj začíst, tak jsem ho zase odložila a tím to pro mě skončilo. A Teď je mi líto, že jsem trilogii nedočetla, protože jsem příšerně zvědavá.


5. Dcera kostí a dýmu
První díl téhle trilogie od Laini Taylor jsem si zamilovala. Sice měl samozřejmě svoje mouchy, ale zdál se mi neotřelý a nový (více v recenzi). Četla jsem ho v dubnu 2015. Ještě stále jsem nepřečetla druhý díl. Ale mám pro vás dobré zprávy - právě jsem si ho (asi po padesáté osmé, ale pšt!) půjčila z knihovny, tak se k němu třeba dostanu! A třetí díl si budu muset přečíst anglicky, protože pokud vím v češtině vůbec nevyšel a ani vyjít nemá. To není zrovna největší motivace, ale budiž.


6. Percy Jackson a Olympané
Ano, já vím, já vím. Tuhle sérii všichni milují a opěvují a už ji dávno četli. Já ne. Těžko jsem přelouskala první dva díly a zatím mě to nijak nenadchlo (více v recenzích: 1, 2). I tak chci ale dalším dílům dát šanci, protože se přece jenom čtou rychle a mám je tak jako tak všechny ve čtečce, tak proč toho nevyužít? Nevím. Zkrátka jsem se k dalším dílům ještě nedostala. Ale všichni tvrdí, že navazující série je ještě mnohem lepší, takž bych už měla vážně zrychlit tempo.

7. Shatter Me
Ano, další série, od které neznám český název. Vlastně ani nevím, jestli ji mám dočítat, protože se neřadím mezi skalní fanoušky prvního dílu (více najdete v recenzi), ale spíš za to může zase moje zvědavost. Všichni jsou tak nadšení z toho člověka a toho vztahu a vůbec... a já to nechápu. Vadí mi že to nechápu. Takže si to musím přečíst. Vítejte v mé hlavě - pokud vám to nedává smysl, je to normální.


8. Šepotání
Další přečtený první díl série, z kterého jsem nebyla tak nadšená, takže jsem si další díly nepřečetla. Ale tentokrát mě nehlodá zvědavost, spíš moje láska k Alence v Říši divů. Divím se, že jsem těmto knihám neodolala už dřív. Teď jsem ale dostala druhý díl na recenzi, takže se můžete brzy těšit, že si alespoň jednu další knihu z nekonečného seznamu odškrtnu.



9. Vlci z Mercy Falls
Z téhle trilogie už jsem dokonce přečetla dva díly, takže mi zbývá poslední knížka. A vzhledem k tomu, že mě tahle vlkodlačí série moc baví a Maggie Stiefvater píše moc krásně, vlastně netuším, na co čekám. Jako vždycky. Než sérii dočtu do konce, můžete si vy alespoň přelouskat mou recenzi na první díl - tu na druhý jsem pro jistotu ještě nenapsala, ale bude tu brzy. Vážně. Věřte mi.

10. Legenda
Také u této série, kterou napsala Marie Lu, mi chybí dočíst pouze poslední kniha z trilogie. A opět jsem napsala recenzi jen na první díl a druhý se choulí mezi obálkami se štítkem "očekávejte recenze". Ale líbily se mi oba dva a třetí nejspíš dostanu jako dárek k Vánocům, takže se opět máte na co těšit.




Taky se vám zdá, že se trochu opakuji?
I mně, takže tady toho pro dnešek nechám. 
Jaké série plánujete co nejdříve dočíst vy?
Marky

Komentáře

  1. Tak z techto serii jsem necetla zadnou, chystam se na Sepotani. A rozectenych serii mam take hrozne moc.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, a to jsem si myslela, jak už tohle všechno všichni četli! :D

      Vymazat
    2. Absolutne me tyhle serie nelakaji :)

      Vymazat
    3. Tak doufám, že se ti bude dařit v těch, na které se chystáš ;)

      Vymazat
  2. 1, 2 a 6 si urcite musis precist. 7 byla pro me utrpeni. Precetla jsem to cele, protoze jsem stale cekala ve zlepseni, ale to se nekonalo...

    OdpovědětVymazat
  3. Arkádiu veru mám aj ja rozčítanú. Už mi chýba len posledný diel, ale akosi sa k tomu neviem dostať.
    Roztrieštenú som prečítala prvý diel, no potom už ma to nelákalo. Ak by som sa k tomu niekedy odhodlala, tak jedine len kvôli Warnerovi :3
    Máš toho veľa teda :D :) Snáď sa ti to podarí prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě nevím, co na Warnerovi všichni vidí...!?
      Jinak nevím, jestli to všechno dočtu o konce roku - to asi ne. Ale aspoň mám nějakou motivaci ;)

      Vymazat
    2. Mne sa Warner ľúbil ako záporná postava. Mal všetko, čo záporák potrebuje. Nebol len vyumelkovaný :) Surový a zlý. :D
      Budem ti držať palčeky :)

      Vymazat
    3. Díky, mně se právě proto Warner nelíbí - já nemívám záporáky ráda :D

      Vymazat
  4. Sakra! Já taky ještě nedočetla Arkádie, díky za připomenutí! Chybí mi už jen třetí díl :)

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem Odkaz asi třikrát a je to moje série z dětství, takže na ni v jistém směru nedám dopustit. Nástroje smrti jsou pro mě kapitolkou samou o sobě, protože jsem přečetla první díl a bože, bylo to tak špatné, že se do dalších dílů rozhodně nepustím. No a Rick Riordan je u mě také velice zásadní autor, i když na Percyho Jacksona ostatní série nemají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě první díly Nástrojů smrti taky moc nelíbily, ale čtvrtý mě mile překvapil. U mně zase Rick Riordan ztroskotává, ale ještě mu dám šanci :)

      Vymazat
  6. Ani jednu sérii jsem nečetla :D Ale jen dle odhadu to jsou fantasy většinou a to já nečtu. Až na nějaké výjimky.
    Pěkný header :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni většinou romanťárny nebývají série, nebo jsou to třeba duologie a ty přečtu rychle. Díky, bohužel to není moje fotka :P

      Vymazat
  7. Četla jsem Pekelné stroje (zrovna se chystám na poslední díl), Jsem roztříštěná a Odkaz dračích jezdců :D Ze zbytku jsem četla první díly - Dcera kostí a dýmu a mám stále rozečtené Šepotání, které mě fakt vůbec nebaví. Soucítím s tebou :D

    OdpovědětVymazat
  8. Rozečtených sérií mám taky požehnaně. :D Z tvých jmenovaných zrovna Dceru kostí a dýmu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Na to read listu jich mám z tvého výčtu víc, ale rozečtené mám taky jen dvě - totiž Odkaz dračích jezdců (bylo mi řečeno, že další díly za moc nestojí, ale já bych se do Eldesta a dál ráda pustila) a Percyho Jacksona, u toho mám podobný problém, prostě první díl tak nějak průměr a druhý jsem četla jen chvíli a pak jsem se vrhla na něco jiného a najednou už to jsou skoro tři roky, co jsem se o přečtení toho pokoušela. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Percym ti naprosto rozumím, mě k dalšímu dílu vždycky donutí nějaký read-a-thon. Jinak bych ho asi už do ruky nevzala...

      Vymazat
  10. Pokračování Lodě mezi hvězdami prostě musíš dočíst, to je taaaak awwwwwww!
    A někde jsem myslím slyšela, že se to jmenuje Vesmír jako série, ale idk :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak já se budu víc snažit :D To zní jako velmi originální název, ale budiž...

      Vymazat
  11. Super výběr! S Nástroji smrti jsem na tom podobně. První díly se mi velmi líbily ale nemusím dlouhé série. Doma mám mraky prvních dílů, které nebyly špatné ale prostě jsem se k nim ještě nedostala :-(

    OdpovědětVymazat
  12. 1: Jsem viděla jen film. Ségra je ale na tom podobně jak ty. Jenže ta už to dočítat nebude kvůli naspoilerovanému konci, který ji ani trochu nevyhovoval.
    2: Na knihy Casandry Clare prostě nemám čas ani finance. Nechápu, kde se stala chyba, ale mám zakoupený jen 2. a 3. díl TMI a 1. díl Pekelných strojů. :D Jak se znám, tak i seriál předběhne moje šnečí tempo.
    3: Tvoji recenzi na Arkádii jsem přehlédla, ale teď jsi mě navnadila. Nikdy mě tato série nelákala. Mám trochu problém, když píše chlap. Kdo to napsal my ani nedošlo a to o té sérii vím.
    4: Tahle série mi přišla průměrná, ne-li podprůměrná. Vymyšlené to bylo vcelku dobře, spíš mi vadilo pomalé tempo, kterým se každý díl ubíral. Celou dobu jsem měla pocit, že se to nějak táhne, postavy byly nemastné neslané...
    5: Na tuhle sérii jsem četla rozporuplné recenze. Zakoupená by už byla, jenže se vždycky našlo něco lákavějšího, i když to vypadá na můj šálek čaje.
    6: S Percym jsem na tom stějně jako s HUnger Games. Film(y) jsem shlédla, jen mám ostudné resty. O Bozích Olympu ani nemluvě.
    7: Tak trochu chápu posedlost Warnerem, i když já osobně mám stejný názor jako ty. Dvojku jsem začínala s velkým očekáváním (jednička mě fakt bavila), ale dostala jsem něco, co mě spíš zklamalo. Poslední díl byl skvělý (možná i nejlepší). Co se týče zábavy, Kenji prostě válí. Jen postava Adama spadla do propasti. Chápu, že se mají postavy vyvíjet, ale Tahereh prostě... Chápu, proč napsala, co napsala, ale... Nebudu spoilerovat.
    8: Pro mě milé oddechové čtení. Mohlo by to být horší i lepší. A ty obálky jsou naprosto kouzelné (jen ten font mi nesedí :D). Zbývá mi přelouskat Zrcadlení + soubor povídek. Už tak trochu tuším, jak to dopadne, takže se do čtení moc nemám.
    9: Maggie naprosto zbožňuju. Vlky mám asi nejraději, přesto by bylo skvělé dovydat Havraní bratrstvo. Neuvažuješ o nějaké propagaci, menším projektu, který by čtenáře nalákal? :)
    10: Taky mi chybí už jen Šampión. Sérii mám hrozně ráda, škoda, že nemá tak velký ohlas. Když jsme u té Marie Lu... Sakra ten konec Mladých vyvolených! Musela jsem to ze sebe dostat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, díky za tak obsáhlý komentář! :O :D
      1. Já se na film Eragona dívat neplánuji, všichni ho nesnáší.
      2. Knihy Cassandry Clare si půjčuji z knihovny, to je zdarma ;)
      3. To mně vůbec neovlivňuje pohlaví autora! Někdy až do napsání recenze nevím, jestli knihu napsal muž, žena nebo šnek. A když recenzi nepíšu, ani se to nedozvím :D
      4. To souhlasí, ale mě se líbí ten princip, to jak je kniha "vymyšlená".
      5. Já ji moc doporučuji, mně se líbila :)
      6. Ale Hunger Games jsou nejnejnejlepší!
      7. Nespoileruj, třeba si to vážně přečtu...
      8. Mně se líbí, že je to vytištěné barevně. Já to tuším už i teď, ale stejně si to přečtu, protože Alenka.
      9. Havraní bratrstvo jsem nečetla ale projekt k Vlkům nezní špatně... přidáš se? :D
      10. Taky mě t mrzí, v zahraničí je dost populární! A Mladé vyvolené jsem zatím nestihla. Asi mám, že? :D

      Vymazat
  13. Jo, spoilery, to je zlo :D To samé se mi stalo s Tygří ságou a tak nějak se mi do toho teď nechce :/ Shatter Me je boží, to je nutnost toto dočíst, Marky! :D Šampion je nádhernej, ještě teď si pamatuju, jak jsem prořvala půl hodiny :D A Across the Universe mi chybí poslední díl, ale stejně bych si měla zase přečíst ty první dva, abych vůbec věděla, o co jde. Ty knižní série jsou pekelná záležitost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já vím, že máš Shatter Me ráda, ale á prostě nevím - jeden to nenávidí a druhý miluje a já nejsem ani jedno :D Zakončila jsi to hezky ;)

      Vymazat
  14. Loď mezi hvězdami se mi moc líbila a neměla jsem problém ji přečíst. Totéž platí i pro Legendu. Ale na Arkádii jsem taky úplně zapomněla :/
    Dceru kostí a dýmu jsem četla, taktéž druhý díl, který ovšem byl o dost slabší... Ale hrozně by mě zajímalo, jak nakonec celá série dopadne! Škoda, že v češtině trojka už nevyšla.
    Jinak tvůj článek je fakt super! Taky bych si měla udělat přehled o svých nepřečtených sériích, bojím se, že jich bude nemálo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si Dceru dočtu anglicky, s tím problém nebude ;)
      No já se sama divím, že se tak uchytil... Ale teď, když ho četlo tolik lidí, ty série asi vážně budu muset dočíst! :D

      Vymazat
  15. Přijde mi, že se to liší člověk od člověka. Mě třeba hrozně nudil Eragon, fakt hrozně a od Šepotání mě odradily recenze (a obálky dalších dílů, pokud mám být upřímná). Na druhou stranu, Jsem roztříštěná se mi líbilo moc. Druhý díl byl dost podivný a celkově mi vůbec nesedl, ale ten třetí to zase spravil. Asi je opravdu z celé série nejlepší. :)
    Jo, třetí díl Dcery kostí a dýmu bych si také ráda přečetla, jen se k tomu musím nějak dostat a pak doufat, že to bude angličtina, kterou zvládnu. Protože první dva díly se mi líbily, přišlo mi to takové neotřelé. :)
    Percyho mám celkem ráda, příjemně se mi to čte, ale ty knihy mě tak nějak nenutí hltat další díly, takže si většinou nějaký přečtu, když už prostě nevím co a nebo jsem třeba nemocná, takže bych něco složitějšího nezvládla. A původně jsem to vlastně začala číst, protože jsem chtěla zkusit něco v angličtině a myslím, že na první takové pokusy je to perfektní. :)
    Z Across the Universe mi zbývá přečíst poslední díl. Když jsem to onehdá četla, tak mě to moc bavilo, tak doufám, že až se k tomu jednou vrátím (a já se vrátím!...doufám) bude mě to bavit stejně.
    A Vlky z Mercy Falls četla moje kamarádka, takže se mi to nakonec nechtělo číst, jak jsem tím byla zahlcená. Nicméně nebýt toho asi bych si to přečetla, zápletka se mi líbí. :)
    Moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se obálka Šepotání taky líbí mnohem víc než další díly, ale láká mě to barevné písmo :D
      Pokud se dostanu ke třetímu dílu Dcery kostí a dýmu dřív než ty, určitě ti dám vědět, jestli se to dá číst.
      Já se čtením anglicky nemám problém, ale dokážu si představit, že Percy je pro začátky fajn oddechové čtení.
      Vlky si můžeš přečíst, i když znáš zápletku - nejmagičtější je na nich nádherný styl psaní Maggie Stiefvater ♥
      Děkuji :)

      Vymazat
  16. Teda, z tohodle jsem četla jen první dva díly Odkazu dračích jezdců, o ostatních sériích jsem nikdy neslyšela :D

    OdpovědětVymazat
  17. Z tvého seznamu mám přečtený jen Odkaz dračích jezdců. Další série jsem ani nerozečetla, ale u Legendy a Šepotání jsem to dříve plánovala, tak třeba se k nim někdy dostanu.
    Přeji hodně času na čtení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Legendu můžu jedině doporučit - moc se mi líbily oba dva díly, které jsem zatím četla. Za Šepotání ruku do ohně nedám, ale špatné to taky nebylo.
      Díky, bude ho třeba :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.