Životopis pro každého | Jan Masaryk - Pravdivý příběh

Název v originále: Jan Masaryk - Pravdivý příběh
Autor: Pavel Kosatík, Michal Kolář
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia, Mladá fronta
Žánr: literatura faktu, biografie
Série: -
Délka: 16 hodin 38 minut
Posloucháno: 1. - 14. května 2017, v češtině

Tato kniha představuje kompletní životopis Jana Masaryka - syna prvního československého prezidenta. Dozvíte se zde nejen o jeho politické kariéře a rodinném zázemí ale například i o jeho psychickém stavu a spoustě dalšího...

Pro poslech téhle audioknihy jsem se rozhodla úplně náhodou. Plánovala jsem jít do kina na stejnojmenný film o životě Jana Masaryka, a tak jsem si o něm chtěla předem něco zjistit. Do kina jsem sice nakonec nešla, ale jeho životopis jsem zdolala v audioknižní podobě a rozhodně toho nelituji.

Už dlouho jsem se nedostala ke knize, která by se dala zařadit mezi literaturu faktu, a tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem si na ni zvykla. U audioknih totiž většinou dělám ještě něco jiného protože zkrátka nevydržím jen tak sedět a poslouchat. S tímto titulem se to ukázalo být poněkud složitější, ale nakonec jsem dokázala soustředit na poslech maximální pozornost a přitom třeba kreslit.

Ačkoli jde o životopis, Jan Masaryk - Pravdivý příběh se rozhodně neřadí mezi nudné nebo rozvleklé knihy. Životní osud protagonisty mě zaujal hned od začátku a zůstal zajímavý až do konce. Autor se totiž zaměřil na osobnost Jana Masaryka v širších souvislostech, takže se dočtete o spoustě klíčových událostí tehdejší doby, jakou byla třeba Mnichovská dohoda. Proto se nemusíte bát si knihu přečíst, i když o Janu Masarykovi nevíte zhola nic. Všechno potřebné se dozvíte a ještě se ze zajímavé stránky seznámíte i s jeho dobou a tehdejšími politickými osobnostmi.

Kromě historických událostí ale máte možnost poznat charakter Jana Masaryka do nejmenších podrobností, což vysvětluje jho často jinak nepochopitelná rozhodnutí a činy. Nikdy se totiž nenaučil říkat "ne" a stát si za svým názorem, což ho nakonec stálo nejen čest. Do jisté míry tak Jan Masaryk slouží i jako odstrašující příklad, ačkoli mu v průběhu čtení porozumíte.

Životopis Jana Masaryka ukazuje nejen jeho osud a charakter, ale také se zabývá historickými událostmi a důležitými osobnostmi tehdejší doby. Nemusíte se proto bát knihu číst, i když o Janu Masarykovi nevíte nic. Jeho charakter v průběhu čtení dobře poznáte a dozvíte se mnoho zajímavého. Kniha rozhodně není rozvleklá, ačkoli na poslech audio verze se musíte maximálně soustředit, aby vám něco neuteklo. Přesto jde pro takový životopis pro každého - především v poslechové podobě příjemný pro nováčky v literatuře faktu.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Jaké historické období máte nejraději?
Marky

Komentáře

  1. Výborná recenze, já nedávno četla knihu Císařův prezident, tam autor řeší možnost, že je František Josef I. otcem T.G. Masaryka. Kniha sice není nijak zvlášť literárně okouzlující, ale místy má opravdu zajímavé pasáže. :)
    https://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě se na knížku podívám, díky za tip!

      Vymazat
  2. Já jsem na Masaryka docela chtěla jít do kina, ale některé recenze, které jsem četla, nebyly moc pozitivní. A nakonec jsem se tam nedostala, byť jsem úplně zrazena nebyla. Že je i knížka, to jsem vůbec nevěděla. :O Tu bych si ráda přečetla/poslechla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím film taky neviděla, ale chtěla bych to změnit :) Taky bych nevěděla, že je knížka, kdyby nebylo Audiotéky ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.