10 důvodů, proč si založit bookstagram

Bookstagram je komunita lidí, které na své účty na Instagramu přidávají fotky knih a navzájem si je "lajkují" nebo komentují. Objevují se pořád nové a nové účty, ale přesto mám bookstagram moc ráda a sama do něj přispívám. V tomhle článku bych vám chtěla představit deset důvodů, proč byste si i vy měli založit bookstagram.

1) Krásné knihy
Přiznejme si to otevřeně, všichni milujeme krásné knihy. Někdo si libuje v barvách, někdo zase ve fontech na obálce nebo jen v samotných stránkách. Pokud se tedy rádi kocháte knihami, ale nebaví vás pořád koukat na ty svoje, bookstagram je vám k službám. A stejně tak, když se potřebujete podělit o vaše krásky.

2) Soutěže
O knihy, záložky nebo knihomolské doplňky rád soutěží každý, nebo ne? Já rozhodně ano - a na bookstagramu se vám takových možností nabízí velká spousta. Někdy je sice najdete i na jiných sociálních sítích, ale jiných se můžete účastnit právě jen prostřednictvím knižního Instagramu. Dvojnásob to platí o všemožných slevových kódech.

3) Lidé
Bookstagram představuje úžasnou komunitu lidí, mezi kterými si každý najde svou spřízněnou duši. Pomocí zpráv si v takzvaném "directu" (direct message, tedy přímá/soukromá zpráva) můžete povídat s milými knihomoly, i kdyby jen na chvíli. Stejně tak Instagram nabízí i možnost streamu, takže si můžete vyměnit pár slov i se svým oblíbeným blogerem/bookstagrammerem (tím samozřejmě myslím sebe, protože streamy jsem si docela oblíbila).

4) Informovanost
Tohle trochu souvisí se soutěžemi. Na bookstagramu se zkrátka dozvíte o věcech dřív. Například Humbook tam přidával odkaz svůj newsletter, a to jako úplnou novinku. Pokud tedy sledujete ty správné účty, všechno se hned dozvíte. A to platí třeba i pro autory (jména nových dílů sérií, odhalení obálek apod.) nebo nakladatelství (například informace o tom, jaké knihy budu vydávat a kdy).

5) Merch
Merch/merchandise/knihomolské doplňky mám vážně moc ráda a vsadím se, že vy také. Na bookstagramu se s nimi můžete chlubit, najít další krásné předměty, získat slevy nebo objevit úplně nové obchody - ať už české, či zahraniční.

6) Focení
Aby knihy vypadaly na vašem profilu tak krásně, jak si zaslouží, musíte se naučit fotit. A právě to vidím jako další výhodu bookstagramu. Já osobně jsem se díky bookstagramu výrazně zlepšila ve focení i upravování fotek. To druhé sice není povinné, ale já jsem poměrně perfekcionistická, takže si fotky před přidáním raději trochu vylepším.

7) Láska ke knihám trochu jinak
Někdy se zkrátka láska ke knihám a čtení nedá vyjádřit slovy. A jak jinak byste si chtěli ukázat lépe, než právě fotkami?

8) Nové koníčky
Díky bookstagramu ovšem nemusíte objevit jen lásku k focení a knihám. Já jsem se například dozvěděla o takzvaném "bullet journalingu". Tenhle skvělý způsob plánování mě moc baví a v budoucnosti o něm plánuji sespat samostatný článek. Bookstagramové účty se často kombinují s dalšími koníčky a tam jistě objevíte něco, co zaujme právě vás.

9) Podpora
Jestli existuje jedno slovo, které definuje bookstagram, je to "komunita". Lidé se tu navzájem podporují - nejen sledováním a "lajky", ale také milými zprávami, komentáři a vzájemným sdílením fotek. Zatím jsem ještě nenarazila na žádného hatera nebo ošklivé komentáře, jenom samou podporu a spoustu milých lidí.

10) Protože jsem vám to řekla
... a vy mi přece věříte, nebo snad ne?

Máte knižní Instagram?
Pokud ano, napište mi své jméno.
Pokud ne, proč?
Marky

Komentáře

  1. sice muj ucet neni jen ciste knizni, ale rada ukazu co mam noveho v knihovne a tak... a navic sleduji hromadu nadhernych ceskych i zahranicnich uctu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, je taky fajn, občas ty knihy s něčím vystřídat ;)

      Vymazat
  2. inlovewithbooksandtea :D dlhý názov, čo? Som ešte len začiatočníčka, mám 14 rokov, takže to aj tak vyzerá. :D
    Ale ďakujem každému za follow <3

    OdpovědětVymazat
  3. Relativně nedávno jsem si instagram taky založila, nicméně moc kreativní ve focení nejsem a když vidím ostatní fotky, tak se nestačím divit, jak jsou někteří šikovní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, třeba na to ještě přijdeš ;) Svými začátky bych se taky zrovna nechlubila...

      Vymazat
  4. Bookstagram je super vec! :) Baví ma sledovať, ako ľudia dokážu byť kreatívny a vymýšľať nové nápady pre fotky. Je to veľká komunita a veľmi pestrá :3
    My máme tiež insta - Knižné Maniačky :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je panečku desítka! Já obecně strašně ráda fotím knížky a párkrát jsem si říkala, že bych se do postování na instagramu zase pustila, ale ne, ne, ne, akorát bych si pak nadávala, že tím prokrastinuju. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ján to neberu jako prokrastinaci, ale jako koníček ;) Kombinace focení a čtení je prostě moc lákavá na to, abych odolala :D

      Vymazat
  6. Taky mám teď docela nově zřízený bookstagram a musím říci,že mě to opravdu baví. Původně jsem tam přidávala příspěvky jen zřídka,ale teď jsem se do toho pustila docela naplno ;). Kdyby jsi se na něj někdy chtěla podívat, tak budu moc ráda! Najdeš mě pod názvem: books_with_sarah :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj účet už znám, jsem moc ráda, že tě bookstagram taky pohltil :)

      Vymazat
  7. Taky mám bookstagram. Jsem teprve úplně na začátku, ale zatím mě to hodně baví. Jsem tam jako holka.s.knihou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš krásný profil, určitě pokračuj! Věřím, že tě t bude bavit i dál ;)

      Vymazat
  8. S kamarádkou jsme si nedávno udělaly společný bookstagram, a opravdu nás to baví. Před tím než jsme ho ale založily, četly jsme si tenhle článek, který nám dodal ještě více chuti :DD
    Jmenujeme se tam: @library_girls_

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem na bookstagramu jako @minjunreading :)
    Moc pěkný článek <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.