Jak by vypadal čtecí koutek knižních hrdinek?


Nad tím, jak by vypadal jeho vysněný čtecí koutek, už přemýšlel každý knihomol snad milionkrát. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, jaký čtecí koutek by si oblíbili vaši oblíbení knižní hrdinové a hrdinky? Já jsem si pro vás dnes připravila pět čtecích koutků pro svých pět nejoblíbenějších hlavních postav - tak se na ně pojďme podívat!


1) Hermiona (série Harry Potter)
Tahle knihomolka by si jistě nenechala ujít příležitost vytvořit si čtecí koutek podle svých představ. Hermiona Grangerová by se pravděpodobně rozhodla pro něco, co by jí připomínalo její milovanou knihovnu v Bradavické škole čar a kouzel. Proto jsem pro ni vybrala tmavou, dřevěnou knihovnu. Sice by mohla pro takovou čtenářku být malá, ale jako základ se k Hermioně docela hodí. Křeslo by mělo být pohodlné, ale zároveň ne příliš domácké, aby v něm Hermiona při studiu neusnula. A nesmí chybět lucerna, pro připomínku nočních dobrodružných školních výprav s Harrym a Ronem!




2) Isla (Isla a šťastné konce)
Isla je velký introvert a beznadějná romantička, ale zároveň miluje kreslíře Joshe, který žije uměním a barvami. Proto jsem pro její čtecí koutek vybrala barevný nábytek i doplňky. Samotná knihovna je velmi moderní a laděná do modra - a má vysoké police, aby se do nich vešly Joshovy komiksy! Pohodlné patchworkové křeslo je pro Islu jako dělané - může v něm trávit všechny deštivé dny. A slunečnicové závěsy mě zkrátka udeřily do nosu, když jsem vybírala doplňky... Isle určitě rozjasní pokoj a náladu, když to bude potřeba.





3) Cinder (série Měsíční kroniky)
Ačkoli Cinder znáte z převyprávění pohádky, je to drsná holka (a napůl kyborg), která si nenechá mluvit do ničeho. Takže pokud by si někdy pořizovala čtecí koutek, byl by podle jejího gusta. Já pro ni vybrala šedou a moderní knihovnu, se kterou se snad nemůžu splést. Navíc se mi docela líbí ten panel vpravo. I křeslo je laděno do stejné barvy a myslím, že Cinder by se v něm spokojeně schoulila s knihou. Jako doplněk jsem přidala nástěnné nalepovací hodiny - když plánujete svrhnout zlou královnu, může se totiž znalost času docela hodit. Kromě toho hodiny ladí jak ke knihovně, tak ke křeslu.




4) Lara Jean (série Všem klukům, které jsem milovala)
Tenhle koutek se vybíral nejsnáze ze všech. Čtenář, který dával u trilogie o Laře Jean aspoň trochu pozor, si její styl dokáže jistě živě představit. Všechno by mělo ladit do jemných, dívčích barev a pokud možno vintage stylu. Povedlo se mi najít pro Laru Jean perfektní bílo-růžovou knihovnu, kam by si mohla uložit i všechny své recepty na sladkosti. Také vintage křeslo by si určitě zamilovala na první pohled a ráda by se v něm každý večer na chvilku usadila u okna. A myslím, že květiny tomhle pokoji rozhodně nesmí chybět, i když tyhle jsou umělé - dodávají totiž pokoji Lary Jean ten správný nádech.




5) Inej (série Šest vran)
Tahle špionka se asi jen tak někde neusadí, takže jsem pro ni vymyslela útulný čtecí koutek, který by se hodil třeba i na loď. Knihovna byla jasná volba - Inej by jistě neocenila obyčejnou knihovnu s rovnými policemi, takže tato jí bude jistě vyhovovat. Mapa na zeď bude při jejím cestování nutná, i když na ní nenajdete svět Griši... A pohodlné křeslo, na kterém může Inej odpočívat, by ji určitě také potěšilo.


Kromě nábytku jsou ale do čtecího koutku potřeba také knihy! Všechny moje oblíbené hrdinky samozřejmě pochází z knih, které jsem už četla. Jakými knihami bych ale svou knihovnu chtěla naplnit dál? Moc se těším například na knihu Růže & dýka od Renée Ahdieh, která za pár dní vyjde v nakladatelství CooBoo. Také bych si moc ráda přečetla Chlapce v pruhovaném pyžamu z pera Johan Boynea, který mě zaujal na letošním Světě knihy. A do třetice všeho dobrého bych si ráda pořídila titul Osm od Radky Třeštíkové, na který jsem poslední dobou slyšela jen samou chválu. Pokud by vás zajímal můj kompletní wishlist (tedy seznam knih, které bych si ráda pořídila), najdete ho na Martinusu.


Jak by vypadal váš vysněný čtecí koutek? Jaké knihy byste si do něj pořídili?

Pokud byste hledali knihovnu, křeslo, či nějaké doplňky pro váš čtecí koutek, navštivte třeba Biano.cz Knížkami ho můžete naplnit například na Martinus.cz


Mějte se krásně a čtěte!
Marky

Komentáře

  1. dobre vymyslene :-D ja si udelala jen jednu variantu :-P

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi dobrý nápad na takto premyslený článok :))

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý nápad :-) já mám tedy jen dvě varianty, nicméně obě pro mě, jsem hamoun :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Každý správný knihomol je tak trochu hamoun,ne? :P

      Vymazat
  4. Když jsem článek rozklikávala, říkala jsem si, že je to už asi pátý článek o čtecích koutcích, že už mě to nebaví. Ale pojala jsi to originálně a minimálně s tím koutkem pro Hermionu souhlasím. I já bych se v něm mohla usadit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že se mi podařilo se trochu odlišit ;)

      Vymazat
  5. Hermionin koutek se mi líbí a ten beru všemi deseti :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.