Nevymýšlejte alternativní konce. | Kečupová mračna

Název v originále: Ketchup Clouds
Autor: Annabel Pitcher
Nakladatelství: Brio
Žánr: YA, contemporary, romantika
Série: -
Počet stran: 271
Čteno: 1. - 2. ledna 2017, v češtině

Zoe je patnáct, ale místo aby v noci spala, píše dopisy Stuartu Harrisovi - vězni odsouzenému na smrt. Vypráví mu svůj příběh a přiznává se k něčemu strašnému, co udělala. Věří, že on ji dokáže pochopit a zároveň taky nikomu neprozradí její tajemství. Dokáže ho Zoe ale skrývat napořád? 

Milý pane Harrisi, omluvte prosím ten červený flek v levém rohu. Je od marmelády, ne od krve. Ale myslím, že Vám ten rozdíl vysvětlovat nemusím. Nebyla to marmeláda Vaší ženy, co vám policie našla na botách.

Existují knihy, jež buď milujete, nebo vám naprosto nic neříkají a vůbec vás nezaujmou, ale nic mezi tím. Do této kategorie podle mě spadají i Kečupová mračna. Já ale naštěstí patřím do kategorie čtenářů, které tenhle příběh naprosto dostal.

Kouzlo téhle knihy totiž tkví v přístupu: čtenář celou dobu ví, že Zoe udělala něco hrozného a autorka vám v průběhu dění nechá pár indicií k tomu, co to bylo. Vy tedy můžete udělat dvě věci: buď budete vymýšlet tolik alternativ, že vám ta konečná nebude dost dobrá, nebo se můžete nechat unášet příběhem. Kečupová mračna nejspíš tak či tak přečtete za jedno odpoledne, takže nevidím důvod, proč přemýšlet moc dopředu. Pokud si ale během čtení budete vymýšlet fantastické a děsivé činy, kterých by se Zoe mohla dopustit, realita vás pravděpodobně zklame. U mně to tak ale rozhodně nedopadlo. Prostě jsem otáčela stránky jednu za druhou, a pak jsem najednou byla dokonale v šoku. Dočítala jsem to ve tři ráno a brečela.

Udělala bych cokoliv, abych zapomněla. Cokoliv. Snědla bych pavouka nebo stála nahá na střeše kůlny nebo dělala spoustu úkolů z matiky po celý zbytek života. 
Cokoliv, co by to dokázalo vymazat z mého mozku, jako když se maže paměť v počítači. 

Velkou roli přitom hraje i forma dopisů. Kdyby autorka příběh Zoe vyprávěla chronologicky, nejspíš by to na čtenáře působilo jako tuctová YA romanťárna (lépe to nazvat neumím) a od konce by očekával něco úplně jiného. Jenže my máme možnost v příběhu čtení pozorovat nejen vývoj Zoe, ale i její měnící se vztah k vězni, kterému píše. I když žádné odpovědi v knize nenajdete, nejsou potřeba. Příběh Zoe na celou knihu vystačí úplně sám.

Jako malý bonus na závěr poslouží jistě i skvělé grafické zpracování knihy: na stránkách z boku knihy najdete krásný motiv ptáčků a mezi dopisy čas od čau objevíte i drobné ilustrace, které příběh skvěle doplňují.

Zmáčknout klávesu a vymazat, obrazy, slova a lži, které přijdou v další části mého vyprávění.

Vím, že vůči téhle knize zůstávám trochu tajemná a četla jsem ji před rokem. Zkrátka vám toho o ní moc prozrazovat nechci, protože tak je nejlepší ke knize přistupovat - když o ní nic nevíte. Přesto ale cítím potřebu napsat na ni recenzi. Jde totiž o jedno z největších překvapení loňského roku (a to jsem ji četla 1. ledna!) a je velká škoda, že se o ní víc nemluví. Kečupová mračna si totiž zaslouží mnohem víc pozornosti, než kolik se jim jí dostává.


Kečupová mračna patří mezi knihy. které buď milujete, nebo vám vůbec nic neřeknou, ale já naštěstí patřím do první skupiny. Čtenář celou dobu ví, že Zoe udělala něco hrozného, ale pokud si budete vymýšlet moc alternativních konců, můžete být závěrem zklamaní. Já jsem ale rozhodně nebyla: knihu jsem přečetla za jediný večer a nakonec mě i rozbrečela. Na kvalitě příběhu přidává i forma dopisů bez odpovědí, díky které máme možnost sledovat vývoj Zoe. A jako malý bonus jistě potěší i skvělé grafické zpracování. Je škoda, že se o Kečupových mračnech moc nemluví, protože si opravdu zaslouží více pozornosti. A na závěr malý tip: přistupujte ke knize tak, jako byste o ní nic nevěděli. Pak se vám určitě bude líbit.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Tahle knížka mě irituje svým názvem... proto si ji možná nikdy nepřečtu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si upřímně řečeno vůbec nepamatuji, proč se kniha tak jmenuje. Ale kečup nejím a u čtení mi to nijak nevadilo ;)

      Vymazat
  2. Teda víc se mi líbí naše obálka než originální a knížku jsem si prohlížela v knihovně a trošku i pročetla a myslím si že to vůbec nemusí být špatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si myslíš správně ;) A souhlasím, naše obálka se vážně povedla.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.