Knihovna versus knihkupectví. | Saturday supposing #1

Jigqthu8ivd3323oyu8enwxml32mavev
Zdravím všechny :)
U Veroniky na blogu jsem našla úžasné Soboty na téma. Proto jsem se rozhodla vytvořit podobné meme s názvem Saturday supposing (něco jako sobotní dumání). Cílem je každou sobotu napsat malé zamyšlení o něčem, co se alespoň trochu týká knih. Pro svůj první článek do tohoto meme jsem si vybrala téma Knihovna versus knihkupectví.



Library

Jako skoro všichni malí čtenář jsem začínala v knihovně. Někdy ve třetí třídě jsem tu městskou začala navštěvovat pravidelně, každý měsíc jsem si s mamkou na její kartičku chodila půjčovat nové knihy. Poté jsem si prošla obdobím Jacqueline Wilsonové, Enid Blytonové a dalších dětských sérií. V páté a šesté třídě jsem si v knihovně půjčovala namátkou vybrané knihy, které mne zaujaly a většinou se mi pak i líbily. 



V sedmé třídě ale přišla katastrofa. Aspoň pro mě. Naši úchvatnou obrovskou městskou knihovnu zavřeli kvůli rekonstrukci. A tak jsme s mamkou musely jezdit do vzdálenější a menší pobočky, která měla málo, hodně málo knížek. A postupně se mi knihovna začala odcizovat. Půjčovala jsem si knihy od kamarádek nebo jsem četla ty, které jsme měli doma. A nebo jsem prostě nečetla vůbec

autumn afternoons ~V tu chvíli, kdy jsem skoro zapomněla, že čtení je jedna z nejskvělejších věcí na světě, mi mamka za vysvědčení koupila čtečku. A bylo to. Stahovala jsem knihy a četla skoro od rána do večera. Potom jsem si založila knižní blog a začala si knihy kupovat. proč? Chtěla jsem číst knihy, které byly nově v prodeji, ne čekat, až se dostanou na internet nebo do knihovny. A především knihovna se bude otevírat až teď. "Bezknihovnový stav" trvá už několik let, dávají si na čas, ale vsadím se, že až ji zase otevřou, budu tam ráda chodit. Přece jenom, kde najdete tolik knih, které si všechny můžete půjčit domů? Kde jinde můžete tak příjemně trávit čas?

Samozřejmě také existují knihkupectví. Obchody, kde se prodávají knihy, pro mne dlouho byly zapovězeným místem. Neprocházela jsem kolem nich každý den, byla jsem omezena nízkým kapesným, nevládla tam tak příjemná atmosféra jako v knihovně. Když to vypadalo, že si nechcete nic koupit, neměli jste tam co dělat. Párkrát do roka jsem se tam s mamkou nebo prarodiči zastavila, protože jsem zrovna měla narozeniny nebo něco podobného. Občas, když jsme šla kupovat pro někoho dárek, můj doprovod mi nějakou tu knihu koupil. Většinou jsem v knihkupectví moc vítána nebyla


Před nedávnem jsem se ale rozhodla to změnit. Párkrát jsem byla v "našem pražském" čtyřpatrovém (!!!) Neoluxoru a odešla jsem s jednou knihou. Musel jsem se mírnit, ale většinou jsem to zvládala a zvládám to do teď. Toto chování má jeden jediný důvod: finance. Zkrátka si vezmu peníze na jednu knihu, a tak si jednu knihu koupím. A je to. Stejně se tam necítím dobře.

Na závěr musím říct, že během těch dlouhých let mé lásky ke knihám se můj názor na knihkupectví a knihovny moc nezměnil. Knihovny mají zkrátka svou atmosféru a chodím tam ráda, ale praktická stránka spíše pokulhává. Na druhou stranu knihkupectví, které je praktické až až, mě svou atmosférou docela děsí. Podle mě totiž nezáleží na tom, jestli chodím tam či tam. Nerozhoduju se podle kladů a záporů. Rozhoduju se podle sebe. Jsem snílek nebo praktik? Vlastně ani nevím. Jsem obojí. Proto neupřednostňuji ani jednu variantu. Oboje je správně a oboje je špatně. Ale musíme tyto dvě knižní sféry oddělovat... Místo, kde by se daly knihy koupit i půjčit, mohli byste si je číst aniž byste si je koupili a zároveň byste tam nesměli jen tak posedávat? To by byl dokonalý zmatek.

Reading

Mám tedy ráda knihovny i knihkupectví. Jak jste na tom vy? Začínali jste také v knihovně? Zadlužili jste se kvůli knihám? Jste spíš praktici nebo snílci? A nakonec: Máte radši knihovny nebo knihkupectví?
Marky

Komentáře

  1. Ahoj.
    Já jsem spíše pro knihkupectví. Možná je to jen tou naší knihovnou, je velká, ale ta atmosféra tam je taková divná. A ještě k tomu, aby se tam člověk bál se vůbec zeptat na nějakou knihu. Když to v knihkupectví je to takové otevřené a navíc tu knihu můžu mít doma na pořád a můžu ji mít vystavenou na poličce nebo ji číst pořád dokola jak dlouho chci. Zadlužení kvůli knihám mi asi nehrozí. :D Docela bych chtěla čtečku, to bych pak ani nemusela nikam chodit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevadilo by ti, že nemůžeš obracet stránky nebo si přivonět k nové knize? :)

      Vymazat
    2. Nad tím jsem nepřemýšlela. Jo. Vadilo...

      Vymazat
    3. Proto čtu jak eknihy tak papírové :)

      Vymazat
  2. Já jsem kdysi do knihovny chodila, ale vždycky jsem dávala přednost knihám koupeným. Knihkupectví zbožňuju, i když si tam většinou nic moc nekoupím. Objednávám knížky totiž hlavně přes internet.

    V knihkupectví miluju, když se mohu dotýkat hřbetů knih a říkat si, jaké všechny knížky bych chtěla. Pro mě je totiž hrozně těžké si knihu jen půjčit a pak ji vrátit. Jsem ráda, když ji můžu dát k sobě do knihovny a kdykoliv si ji znovu přečíst. A hlavně ke všem svým knihám mám obrovské pouto, které je nenahraditelné :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se radši dotýkám hřbetů knih v knihovně, ale to je samozřejmě věc názoru :)

      Vymazat
  3. Tohle téma se mi moc líbí, je skvělé na úvahy.
    Musím říct, že mi není příliš příjemná ani jedna možnost. Vím, že je to divné, ale je to tak. Nemám ráda, když někdo přihlíží mým zmateným výběrům knih a nerada ukazuju knihovníkům nebo knihkupcům, co jsem se zrovna rozhodla číst. Nejsem takový ten typický knihomol čtoucí nejnovější knihy (ačkoliv je opravdu neodsuzuji).
    Když si ale musím vybrat, volím knihkupectví nebo rovnou antikvariát. Mnohem radši knížky vlastním, než abych si je půjčovala a pak je nestíhala vracet. :-D
    Jo a opět jsi k svému článku vybrala moc pěkné obrázky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si většinou v knihovně hledám knížky sama. Chodím jen tak a vybírám namátkově. Když hledám konkrétní knihu, podívám se nejdřív doma a u babiček a pak si ji jdu koupit. A díky za pochvalu :)

      Vymazat
  4. Já začala také chodit do knihovny kolem té 3. třídy a půjčovala jsem si knihy na kartičku táty. Potom jsem chodila do knihovny každý měsíc a půjčovala si a půjčovala si, jenže asi v 15 jsem přišla na to, že mě už ty knížky v té knihovně ani tak nezajímají, nikdy mě žádná nenadchla tak, že bych si ji chtěla přečíst no :D
    Ted už tam zavítám jednou za rok a to z důvodu si půjčit knihu k maturitní četbě :D
    Knihkkupectví moc nemám ráda, protože vždycky tam mám pocit, že ty prodavačky na mě zírají a netrpělivě čekají až už nějakou knihu přinesu ke kase. To mě hrozně štve.
    Takže si raději knížku koupím třeba na internetu :)
    Ale všeobecně moc nečtu, takže asi tak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi prodavačkami v knihkupectví máš úplnou pravdu... Ale nakupování po internetu není nic pro mě, potřebuju si knížku vzít do ruky, než si ji vyberu...

      Vymazat
  5. Máš pekný blog. Ja mám rozhodne radšej knižnicu (aj keď už nemam preukaz) je tam viac knih ako v knihkupectve,každá je ina a vačšinou iba v jednom kuse. V knihkupectve maju masy tych istych knih, pre mňa to straca kuzlo.. poslednú dobu si knihy kupujem aby som nemusela stresovať či tu knihu už musim vratit..
    Bohužial som závisla na antikvariatoch,každa návšteva je ina, nikdy neviem z akou knihou odidem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za pochvalu :) Já s antikvariáty moc zkušeností nemám, nejsou tak blízko jako knihovna... Jen občas chodím do levných knih, ale ty se samozřejmě antikvariátům nevyrovnají.

      Vymazat
    2. tak si ešte nenašla ten správny antikvariát :)
      Aké je tvoje oblubene knihkupectvo?

      Vymazat
    3. To jsem asi nenašla... a nejradši mám asi Dobrovského, máme ho blízko u školy :)

      Vymazat
    4. :DD ja presne tak isto chodim do Neoluxoru :DD

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.