Možná trochu přebytečný díl | Město z popela - recenze

Název: Město z popela
Název v originále: City of Ashes

Autor: Cassandra Clare
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: fantasy, dobrodružné
Série: Nástroje smrti #2
Počet stran: 400

Recenze obsahuje spoilery na první díl této série!

Clary má pocit, že se její život snad nikdy nevrátí do normálu. Její matka je v kómatu, žije mezi lovci stínů, podsvěťany a démony, o kterých toho ví opravdu málo, a ještě ke všemu je tu její nový bratr Jace. A nakonec... Valentýn, který nejspíš spřádá další plány, aby se dostal k moci. Kdo je vlastně na čí straně?

Cassandra Clare s dalším dílem série přinesla další vrchovatou proci akce a napětí, na jaké jsme u ní zvyklí. Příběh se ani na chvilku nezastaví - pořád se něco děje. Má to ale jeden háček. Ve druhém dílu se pro sérii až tolik podstatného nestane. Přesto se však pořád něco děje nebo někdo musí něco řešit. Tentokrát se mi zdálo, že se Cassandra Clare možná až trochu moc snaží o napínavost a akčnost. V knize se nenajde ani chvilka klidu pro ujasnění vztahů a všeho ostatního.

Také se podle mého názoru málo vyvinul vztah Clary a Jace, který mě osobně na celé sérii zaujal ze všeho nejvíc - mnohem víc než Valentýnův boj o moc. Je to něco specifického, co v ostatních sériích tohoto žánru nenajdeme. Na druhou stranu jsme ale celý tento vztah mohli lépe poznat z pohledu Jace. Tím se dostávám k zajímavému faktu, a to že série Nástrojů smrti není napsaná v ich-formě. Díky tomu se můžete na různé situace dívat z různého pohledu, což velice oceňuji, a především o nic nepřijdete.

Samozřejmě nesmím zapomenout na Jaceův humor, který může někomu připadat příliš krutý, ale já se díky němu u mnoha vážných scén dokázala zasmát. Cassandra Clare má opravdu milý a poutavý styl psaní, díky kterému dokáže při čtení udržet snad každého. Stejně tak se povedl i překlad do češtiny.

„Přece nemůžeš ode všech očekávat, že budou dokonalí. Dospělí taky občas něco udělají špatně. Vrať se do Institutu a rozumně si s ní promluv. Zachovej se jako muž.“
„Nechci se chovat jako muž,“ odsekl Jace. „Chci se chovat jako teenager zmítaný úzkostí, který se nedokáže postavit démonům ve svém nitru a místo toho si to vybíjí na ostatních.“
„Tak v tom případě si vedeš skvěle,“ řekl Luke.

Clary ve druhém díle konečně trochu dospěla a začíná si zvykat na nový svět, ve kterém za každým rohem může číháat neznámé nebezpečí a není radno nikomu věřit. Hlavní hrdinka v sobě ale především objevuje obrovský talent a potenciál který se hned snaží využít. Zajímavá změna se udála i se Simonem, ale nemyslím si, že to byla změna k lepšímu. Kdo samozřejmě zůstává je Jace a sourozenci Lightwoodovi, kteří se vlastně ani moc nezměnili. Přesto se mi zdálo, že postavy jednaly víc vyspěle a duchaplněLíbilo se mi také, že Cassandra Clare přidala do nám již známého světa nové postavy, například inkvizitorku a vlkodlačici Maiu, které mi obě byly poměrně sympatické.

Druhý díl série Nástrojů smrti mě ale i přes skvěle propracované postavy a milý styl autorky nezaujal tolik jako ten první. Podle mě se nic zásadního nestalo a na další knihy mi zůstaly podobné otázky jako po prvním dílu. Prostředí série je skvěle vymyšlené, ale v tomto dílu mi přišlo trochu nevyužité. Proto dávám Městu z popela dvě hvězdičky.

Četli jste Město z popela? Jak se vám tato kniha líbila?
Marky

Komentáře

  1. Jenom dvě? :O Tyjo, no já teda dala více. :D Chápu, že ti vadilo, že tam bylo málo Clary a Jace, na druhou stranu, právě se dozvěděli, že jsou sourozenci, tak jsem tak nějak chápala, že si chtějí držet odstup... :D Mě se to pořád líbilo hodně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale upřímně: Je nad slunce jasné, že ten vztah jen tak nezmizí! A proto si myslím, že by ho mohla být větší porce...

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla a trošku mě překvapilo, že jsi dala jenom dvě hvězdičky :D ale zase musím uznat, že máš pádné argumenty. A plně souhlasím s tvým názorem na Jaceův humor, toho kluka já zbožňuju :D Mě se celkově kniha docela líbila, jenom nějak nemůžu dočíst ten další díl (už dvakrát jsem ho začala číst, ale po pár stránkách jsem skončila a vůbec nevím proč :D). Jo, mimochodem, skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :) Jaceův humor je skvělý. A třetí díl se mi čte výrazně lépe než druhý...

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Z téhle série jsem četla jen první díl, který nebyl špatný.Ale nevím, jestli mám chuť se pustit i do dalších dílů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl je úžasný a třetí se mi taky docela líbí, ale ten druhý - no, vidíš sama :/

      Vymazat
  4. Jestli hodnotíš druhý díl dvěma hvězdičkami, tak nevím, co budeš říkat na další díl :D Mě se ten druhý a třetí ještě líbil, ale potom to jde z kopce.. :D Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se mi třetí díl docela líbil, nestraš mě :D Snad se mi budou líbit i ty další, no...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.