Vánoce, knihy a krásná atmosféra...

Finally December. The month we've all been waiting for 💫
Čtení je podle mého názoru něco, co k Vánocům neodmyslitelně patří. A protože se to na internetu články o Vánocích jen hemží a všude panuje ta specifická sváteční atmosféra, rozhodla jsem se vám svůj knihomolský vztah k těmto krásným svátkům trochu přiblížit...

mm | via Tumblr
Vánoce pro mě začínají datem 1. prosince. V tu chvíli vypuká finální nákupní horečka, trhy jsou v plném proudu a všude blikají vánoční světla. Začínají se zpívat koledy a péct cukroví. A co to znamená pro knihomola? Nejlepší, co se nám může poštěstit, je klidné a volné odpoledne či večer. Pak je plán jasný. Zalézt pod deku s nějakým tím cukrovím, kávou nebo čajem, nasadit si tlusté ponožky a přečíst si nějakou pěknou knihu.

Čím horší počasí venku je, tím víc se chce knihomolovi číst, to je všeobecně známá věc. A protože před Vánoci většinou nesvítí sluníčko a vy nechodíte venku v kraťasech (pokud samozřejmě nejste na Novém Zélandu nebo v Austrálii), chuť do čtení se s nabývající příjemnou atmosférou Vánoc každým momentem zvyšuje.

UntitledNetuším, proč jsou Vánoční svátky tak specifické a úspěšné pro knihovny a knihkupectví. Zkrátka a dobře máte pocit, že když nečtete, jste tak trochu nespokojení.  Kdo byt také nebyl nespokojený, když musí dohánět známky a dárky a na čtení zbývá tak málo času...? Já jsem rozhodně zoufalá, když nám před krásnými zimními svátky a prázdninami začíná období písemek...

Ale jakmile začnou prázdniny, je to něco jiného. Hodně spím, čtu a piji čaj. A odvážím se říct, že je to jedno z nejšťastnějších období v roce. Na narozeniny se většinou musím učit a navíc... Prostě mám strašně ráda tu vánoční atmosféru. Nejspíš to budu v celém článku dvacetkrát opakovat, ale na ten krásný (před)vánoční pocit zkrátka nedám dopustit.

Představte si takovou scénu: Je večer, 22. prosince. Sedíte na gauči zachumlaní do deky, na klíně máte nějakou pěknou knihu, která se vám zrovna to tohohle období hodí (nejlépe recenzní výtisk, který snad udělá radost každému), v ruce čaj a  cukroví, které máte pochopitelně už dávno napečené. Nemusíte si hlídat čas, je přece začátek prázdnin a vy si na pár hodin můžete od všeho udělat pauzu... Jak se cítíte? Ale, to je nejdůležitější, JSTE ŠŤASTNÍ?

💘💘Pokud ano, jste na tom stejně jako já. Pokud ne, zamyslete se nad příčinou. Vychutnejte si ten okamžik, až ho někdy prožijete, protože tolikrát v životě se vám takové věci prožít nepodaří! Proč se člověk na chvíli neoprostí od rutinního života škola-úkoly-spánek (případně práce-povinnosti-spánek) a neusměje se? Čekají nás Vánoce, svátky radosti z toho, že můžeme být s těmi, které máme rádi! Dostáváme dárky a rozdáváme úsměvy! Není čeho se bát, protože všechno, co v tuto dobu řeknete, bude buď zapomenuto (pokud je to něco špatného) nebo opředeno zvláštním kouzlem. To kouzlo způsobuje, že na všechny krásy (před)vánočního období vzpomínáme jako na lepší, než ve skutečnosti byly, a dokážeme je prožívat zas a znova.

Vzpomeňte si na minulé nebo předminulé Vánoce a prožijte je znovu! Vždyť byly tak krásné! Buďte šťastní! Usmívejte se a dělejte radost těm, které máte rádi. Jsou tu  Vánoce, vaše svátky, na které budete ještě dlouho vzpomínat!

A nezapomeňte na jedno: Pokaždé, když otevřete knihu a přečtete ji, usměje se strom, protože ví, že po smrti existuje život :)
Marky

Komentáře

  1. Krásný článek :) Úplně jsem se přeladila na vánoční atmosféru a dostala chuť na perníčky! Vánoční svátky jsou pro mě období pohody, klidu a hlavně času s rodinou. Není nic lepšího, než se dívat na Štědrý den na Popelku ;) Přeji krásně prožité svátky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, na Popelku nic nemá :) A Tobě také krásné svátky....

      Vymazat
  2. Ahoj, označila jsem tě do TAGu u mě na blogu, budu ráda, když se zúčastníš. :)
    http://kristytherader.blogspot.cz/2014/12/liebster-award-tag.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.