Mnoho protínajících se osudů... | Dědictví - RC recenze

24924306Název: Dědictví
Název v originále: The Inheritance

Autor: Tilly Bagshawe
Nakladatelství: BB Art
Žánr: romantika, román
Série: -
Počet stran: 421

Tatiana je zhrzená. Její zesnulý otecvydědil a nedopřál jí to jediné, co jí kdy bylo drahé - rodinné sídlo Furlings. To vše kvůli jejímu neuváženému chování, se kterým nesouhlasil, ale převychovat svou dceru už zaživa nedokázal. Jenže teď je mrtvý a Furlings zdědil bohatý podnikatel Brett Cranley se svou rodinou, který se hned po skvělé novince okamžitě do rodinného sídla nastěhuje. Záleží Tatianě opravdu jen na rodinném sídle? Jaké prostředky je ochotná uplatnit, aby získala Furlings zpátky?

Kniha Dědictví byla vlastně víc než o samotném příběhu o postavách. Všechny - ty hlavní i vedlejší, měly svůj vlastní příběh, který se v určitých okamžicích protnul s příběhy ostatních... Bylo zajímavé sledovat, jak se životní osudy tak různorodých, ale přesto v některých ohledech tak stejných lidí vyvíjí společně. Všechno souviselo se vším a Tilly Bagshawe mě při čtení nepřestávala překvapovat tím, jak byly všechny osoby, které se v knize i jen tak mihly, promyšlené do sebemenších detailů

Summer back pleaseLepšímu představení si všech možných situací napomohly mimo jiné i časté změny perspektivy vyprávění. Kniha byla sice psána v er-formě, ale každou část tohoto promyšleného příběhu jsem si mohla prohlédnout z pohledu někoho jiného. Tím pádem jsem měla další možnost poznat postavy i způsoby jejich uvažování. Díky tomu jsem lépe chápala děj a pohnutky všech kladných i záporných postav.

Je pravda, že nejsem schopná říct, které postavy byly kladné a které záporné. Všechny jsem poznala tak dobře, že jsem nebyla schopná je černobíle soudit nebo zaškatulkovat. Ze všech těch vymyšlených lidiček se vyklubali lidé se složitou duší a ještě složitějším osudem. Jedním si však můžu být jistá: a to, že jsem si zamilovala Logan a Tatianu. Tyto dvě dívky, které celou dobu figurovaly v popředí komplikované situace, jež nastala po smrti Tatianina otce, mi skutečně přirostly k srdci a bez nich bych si neuměl představit jedinou kapitolu tohoto strhujícího příběhu.

UntitledTempo, kterým se osud rodinného sídla Furlings a jeho obyvatel ubíral, se často měnilo. Někdy se příběh vyvíjel pomalu a jindy jsem se ani nestačila divit, jak rychle všechno utíká. Ani v těch pomalejších chvílích se mi ale nestalo, že by mě Dědictví nebavilo nebo by se mi chtělo číst nějakou jinou knihu, což se mi poslední dobou bohužel stává poměrně často...

Vyvrcholení příběhu mě bohužel zklamalo. Nečekala jsem tolik kýčovitých závěrů, ale hlavně jsem doufala, že nedojde k tomu, k čemu nakonec došlo... Tilly Bagshawe měla našlápnuto na dokonalou knihu, ale posledních zhruba padesát stran z ní udělalo klasický průměr. Příběh nebyl ani zdaleka špatný, jen mi konec zkrátka vůbec nesedl.

Na závěr bych chtěla ještě jednou zopakovat, že postavy i začátek příběhu byly naprosto realistické a dokonalé. Líbilo se mi, jak Tilly Bagshawe popsala různé osudy různých lidí, a jak dokázala vytvořit dokonale realistické postavy i prostředí. Přesto se mi konec trochu příčil a našla jsem i několik drobností, které bych vyřešila jinak.


Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5


Velice děkuji portálu Knihy.idnes.cz za poskytnutí recenzní e-knihy. V papírové formě si knihu můžete zakoupit zde, v elektronické formě zde.

Marky

Komentáře

  1. Kniha mne moc neláká, ale recenze je dobrá, přesto na mně kniha působí takovým stereotypním dojmem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však on každý má jiný vkus... Mě se, jak už jsem se zmínila, kniha až do určité části opravdu líbila :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, knihy Tilly Bagshawe mám ráda, i když ne každá je skvělé dílo :) Tuhle jsem ještě nečetla.
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já naopak od Tilly Bagshawe nic jiného nečetla - zatím :D

      Vymazat
  3. Wow, fakt máme podobný názor. o.O :D Tatiana byla fajn, získala si mě už jen s tou pánvičkou. :D Jop, ten konec k tomu moc nesedl... Jako by autorka na konci prostě zničehonic usoudila, že to chce něco mainstream... Dopadnout to o malinko jinak, přidám víc hvězdiček. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to moc mainstream. A ta pánvička byla dokonalá :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.