Zakázaná láska a stará legenda. | Procitnutí - RC recenze

24418960Název: Procitnutí
Název v originále: 
Arkadien erwacht
Autor: Kai Meyer
Nakladatelství: Fragment
Žánr: fantasy, napínavé
Série: Arkádie #1
Počet stran: 344

Rosa Alcantara se vrací na Sicílii ke své rodině - nebo spíše tomu, co z ní zbylo, aby začala nový život. V letadle se seznámí s okouzlujícím Alessandrem Carnevarem. Jenže na Sicílii existují mafiánské zákony, které Rose nejen dokážou překazit plány na nový život, ale také možná zničit začínající vztah.
Dva klany, které se nenávidí už po staletí a tajemství, které spolu sdílejí ještě déle. Podaří se Rose zjistit, co se doopravdy děje dříve, než padne sama za oběť mafii?


Hned na začátek musím říct, že Procitnutí není lehká ani jednorázová kniha. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak mě kniha okamžitě pohltila a vyplivla mě až na konci. Přesto mě začátek knihy moc nebavil a měla jsem občas chuť ji odložit a začít číst něco jiného.

Autorovi se podařilo vytvořit úžasný svět záhadné sicilské mafie s velmi zvláštními kořeny opravdu věrohodně (na Sicílii jsem byla a prostředí tam bylo stejné jako v knize). Nezdálo se mi, že by něco v knize nesedělo a popisné části mě občas zaujaly více než ty akční. Ale i napjaté akční scény měly něco do sebe a ani jim nemám co vytknout.


Pod pohnutým příběhem Rosy a Alessandra se však skrývá mnohem víc. Po staletí přetrvávající legenda, o které nikdo neví nic s naprostou jistotou. Tato legenda se sice v knize vysvětlí až později (možná proto jsem se do knihy předtím nemohla začíst), ale je skutečně velmi dobře promyšlená a autentická. Celá zápletka knihy se odvíjí na základě této legendy a díky ní nám také zůstává spousta otázek do dalších dvou dílů trilogie.

Anotace knihy slibuje kromě napětí a fantasy (toho tam bude opravdu hodně, ale nechte se překvapit) také zakázanou lásku. Abych to upřesnila: po staletí zakázanou a tajemstvím opředenou lásku. Nedává vám to smysl? To se vám ani nedivím. Ale prozrazovat více nebudu, protože se zkrátka dozvíte všechno až později a já spoilery rozhodně nepodporuji.

UntitledRosa Alcantara je kapitolou sama o sobě. Nejdřív jsem ji nesnášela, potom pochopila a pak jsem si ji zamilovala. (A do Alessandra jsem se taky zamilovala, ovšem ten s tím nemá nic společného, že...) Rosa je složitá osobnost s ještě složitější minulostí. Když jsem Procitnutí četla, měla jsem pocit, že dělá jednu chybu za druhou, jenže to bylo přesně naopak. Kdybych byla na Rosiném místě já, asi bych byla mrtvá hned po příletu, ale charismatická Rosa si se vším (kromě sebe) dokázala celkem snadno poradit.

Je pravda, že na první pohled vás kniha neuchvátí. Obálka je poměrně nezajímavá a anotace nesměle odkazuje na Romea a Julii. Ovšem nenechte se oklamat, protože Procitnutí toho v sobě skrývá mnohem více, než si dokážete představit. Napínavý příběh se odehrává v nádherném  sicilském prostředí a oba hlavní hrdinové jsou velmi osobití. Také se můžete těšit na spoustu prvků fantasy a tajemna, které vás donutí číst dál a čekat na další díly. Možná vám bude chvíli trvat, než se do Procitnutí začtete, ale pak už vás nic nezastaví.

Kniha: 5/5
Obálka: 1/5

Děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

Marky
P.S. Nezapomeňte sledovat můj postup Týdenním read-a-thonem :)

Komentáře

  1. Náhodou mě se obálka líbí, naopak mě odrazuje ten příběh.. Přesto moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co člověk, to názor, ale příběh skutečně nabízí mnohem víc, než se zdá... Děkuji :)

      Vymazat
  2. Hrozně jsem se na tvou recenzi těšila, byla jsem zvědavá, jak se na knížku budeš tvářit :)
    Mně se obálka na první pohled taky nelíbila, ale nakonec jsem jí přišla na chuť. A se začtením jsem problém neměla, šlo mi to hned, ale chápu tě, začátek nebyl tak napínavý jako zbytek knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, doufám, že jsem Tě svou recenzí tak moc nezklamala... Zase ten pomalejší začátek má taky svoje kouzlo, jen já jsem na to teď nebyla moc zvyklá... Poslední dobou jsem hodně četla nefantasy knihy, tak mě to možná trochu rozhodilo :/

      Vymazat
    2. Jasně, že nezklamala :D Vždyť jsme se v podstatě shodly :D

      Vymazat
    3. To je fakt, skoro ano :)

      Vymazat
  3. Mě se teda obálka vážně líbí a to, že se příběh odehrává na Sicílii, mě také zaujalo. Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, kniha opravdu stojí za to... Mimochodem Sicílii mám opravdu ráda, i když jsem na ní strávila jen týden - bohatě to stačilo na to, abych si ten malý ostrůvek oblíbila :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.