Kniha, která dokáže překvapit i zklamat.| Reset - recenze

17794861Název: Reset
Název v originále: 
Reboot
Autor: Amy Tintera
Nakladatelství: Egmont
Žánr: dystopie, YA, napínavé
Série: Reset #1
Počet stran: 384

Wren je reset. Zemřela a díky viru nemoci, jež řádí po celém světě, se její tělo zregenerovalo a ona po 178 minutách, což je zatím nejdelší pozorovaná doba, vstala z mrtvých. Jenže čím déle je člověk mrtvý, tím méně mu zůstane lidskosti a citů. Ovšem Wren to nevadí. Než přijde Dvaadvacítka a všechno, v co Wren věřila, se začíná otáčet proti níA to vše jen kvůli tomu, že si vybrala pro výcvik nejnižší číslo, jaké kdy viděla, a teď ji její nový rekrut ovlivňuje víc, než by si kdy dovolil kdokoliv jiný. Jaké to je, když všechny, kdo vás kdy podporovali, najednou vidíte v jiném světle

Nápad, který Reset poskytuje, vypadá dokonale a zvláštně, nemyslíte? Najít v žánru dystopie něco, co tu ještě nebylo, je nadmíru těžká záležitost a příběh, se kterým Amy Tintera přišla, je opravdu originální. Já asi ale bohužel myslím, že ho v knize nevyužila tak, jak mohla. Kniha nabízí spoustu podnětů, které by si zasloužily rozvinutí a bližší popis. Je ovšem možné, že si autorka nechávala prostor do dalšího dílu, i když se jí to moc brilantně nepodařilo...

FancyNa to, že kniha měla obrovský potenciál, se nerozvíjela tak rychle a nebyla tak napínavá, jak bych očekávala. Nepřečetla jsem ji za jeden den, ale přesto mě něčím překvapila. Čím? Psychologickou a vztahovou stránkou. Autorce se totiž podařilo krásně popsat všechny změny, které se odehrávaly ve Wren, její nejlepší kamarádce Ever a ve vztahu mezi Wren a Callumem. Za tyto popisy opravdu smekám, protože popsat tak radikální změnu osobnosti jen tak každý autor neumí.

Přece jen mě Reset ale dokázal překvapit ještě víc. Naprosto jsem nečekala, že se to v tak vojenském a negativně naladěném světě může stát, ale já jsem v té knize opravdu našla humor. A to přesně takový humor, který se do podobně vražedných situací hodí. Musím říct, že tímto si u mě Reset nejspíš vyslouží vyšší hodnocení, protože to je skutečně husarský kousek a konečně aspoň trochu využitý potenciál.

Reset není ten typ knihy, u kterého byste si hned po dočtení vyhledali datum vydání druhého dílu. Upřímně si myslím, že bych druhý díl ani číst nemusela. Nemusel by totiž ani existovat. Reset by byla krásná samostatná kniha s mírně (ale ne moc) otevřeným koncem, se kterým bych se klidně spokojila. Jenže autorka se rozhodla na něčem vydělat, tak napsala sérii... Takže bude série a já si myslím, že si druhý díl přesto nenechám ujít.

Najde se spousta čtenářů, kterým vadila Wren. Já se mezi ně naštěstí neřadím... I když na začátku mi hlavní hrdinka byla trochu nesympatická, zdála se mi divná, nerealistická a nepříjemná, časem se to zlepšilo. Měla jsem ji ráda od té doby, kdy se začala měnit, takže za to asi stejně může Callum. A ano, když už jsme u něj, měl možná působit dokonale, ale nějak se mi takový nezdál. Byl fajn, to každopádně, ale že by mi z něj padala čelist, to asi ne. Ale přece jenom jsou oba trochu jiní hlavní hrdinové, než na jaké jsme zvyklí, tak proč ne?

Reset nabízí mnoho nového a zvláštního: zajímavý námět, i když ne úplně využitý, dostatečné množství akce a napětí, romantiky a dokonce i humoru. Hlavní postavy jsou originální a celkem snesitelné. Kniha mě sice částečně zklamala, ale na druhou stranu mě několikrát příjemně překvapila. Pokud tedy hledáte dystopii s mírně vojenským nádechem a zvláštními hlavními hrdiny, je Reset kniha přímo pro vás.


Kniha: 4/5
Obálka: 4/5


Marky

Komentáře

  1. taky jsem o ní přemýšlela, ale zatím zůstává spíš v té 'druhé' polovině seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, v mém byla taky v té "druhé" polovině, ale pak mi ji půjčila kamarádka a já jsem se rychle začetla :)

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že tuto knihu jsem nějak nezaznamenala a proplula kolem mě bez povšimnutí. Zní opravdu zajímavě, sice na knihy s vojenskou tematikou moc nejsem, ale třeba by mne mohla překvapit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je docela možné, vyšla v roce 2013, ale já si jí všimla až po doporučení kamarádky... A překvapit by Tě mohla určitě ;)

      Vymazat
  3. Tak o téhle knize jsem doteď nevěděla. Teda anotace mi něco málo říká, ale ten název a obálku vidím prvně. Každopádně to vypadá na skvělou knihu přesně podle mého gusta, takže uvidím, kdy se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Tobě by se kniha mohla líbit, tak si ji zařaď :)

      Vymazat
  4. Já tuhle knihu asi chci. Mám jí ve wishlistu, ale nevím, jestli si jí fakt chci přečíst. Spíš je to také zvědavost díky námětu, který je opravdu jedinečný. :)
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pekná recenzia. :)
    Ja som po knižke už dávnejšie pokukovala, len som na ňu zabudla a teraz si ju asi znova dám na wishlist, nevyzerá až tak zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, není špatná a spoustu lidí může mile překvapit - jako mě :)

      Vymazat
  6. Se knihou jsem byla celkem spokojená, ale přišlo mi, že buď strašně hnala, nebo se táhla a málokdy jsem našla zlatý střed. Ale jinak se mi Reset líbil a tvoje recenze taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi ani moc nezdálo, ale možná jsem to jen nevnímala... Díky moc :)

      Vymazat
  7. Pěkná recenze :D zpočátku jsem měla trochu strach. Asi bych si ji chtěla přečíst, ale vždyť mě znáš moc dobře :P ani to tu nemá cenu rozvíjet :D pěkné a zajímavé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to známe, já bych chtěla přečíst tolik knih...

      Vymazat
  8. Reset jsem četla a docela se mi ta kniha líbila. Ale trošku mě zklamala rychlá proměna hlavní hrdinky.
    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se naopak zdála proměna správně načasovaná a vyhovovala mi... Díky :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.