Rereading není nikdy zbytečný. | Rezistence - recenze (rereading)

15771057Název: Rezistence
Název v originále: Insurgent

Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: dystopie, YA
Série: Divergence #2
Počet stran: 352

Po tom, co se přihodilo mezi frakcemi, napětí v Chicagu narůstá. Všude vládne chaos a strach a nikdo nemůže s jistotou říci, kdo na čí straně stojí. Tris a Čtyřka se dostali do velmi zajímavé situace a nic není jisté.

"Žádná volba není bez následků." 
(~ oficiální anotace)

Rezistence navazuje přesně tam, kde končí Divergence a pokračuje zase dál. A to nejen dějově, ale také stylem psaní. Musím říct, že si Veronica v prvním díle nasadila hodně vysokou laťku a jsem moc ráda, že se jí tu laťku podařilo udržet, ne-li překonat.

Rezistence je plynulé pokračování Divergence. Události se střídají v rychlém sledu a vy si nestačíte oddechnout dříve, než otočíte poslední stránku. Největší boom ovšem přichází na konci, kdy se čtenář dozvídá hned několik šokujících informací, po kterých máte chuť okamžitě sáhnout po třetím dílu, abyste dostali odpovědi na své otázky. Nejvíce mě ovšem překvapilo to, že vím, jak všechno skončí, ale přesto mě čtení bavilo a našla jsem spoustu informací, které jsem při prvním čtení přehlédla.

"Jo, jenže my tě celou dobu proklínali," řekne Lynn. "Připadám si jako kretén."
Zeke jednou rukou obejme Shaunu. "Ale ty jsi kretén, Lynn. V tom právě spočívá tvůj šarm."
(~ strana 156)

InsurgentDruhý díl této trilogie však není zaměřený jen na akci a napětí, ale taky na postavy. Ty, které už známe, nám Veronica ukazuje z nového pohledu, a k nim přidává ještě velké množství nových postav, z nichž zvlášť některé vás skutečně překvapí. V Rezistenci dostává každý prostor, i když nejvíce ho samozřejmě mají naši dva hlavní hrdinové. Spousta čtenářů tvrdí, že ji Tris v Rezistenci lezla na nervy. Já se ale k této skupině nehlásím. Naopak se mi zdálo, že v této knize udělala nejsprávnější rozhodnutí z celé série. Na druhou stranu se mi vůbec nelíbilo chování Čtyřky, i když jsem ho často chápala.

Do rereadingu Rezistence jsem se pouštěla s nedůvěrou. Jaké to bude, kdy už znám konec? Ale nebylo čeho se bát... Čtení jsem si užila mnohem víc, než když jsem knihu četla poprvé, protože to jsem jen hltala řádky a chtěla vědět, jak to všechno dopadne. Teď jsem si ale čtení užila a moc se těším na film...

"Máš tu pistoli?" zeptá se Peter Tobiase.
"Ne," řekne Tobias. "myslel jsem, že budu metat kulky z nosních dírek, tak jsem ji nechal nahoře."
"Ježíši, zmlkni."
(~ strana 263)


Na závěr ještě malá rada: Nevyhýbejte se rereadingům a nebojte se jich! Často se dozvíte spoustu nového a při čtení si můžete nostalgicky zavzpomínat. Netvrďte si, že nemáte čas, a pokud máte nějakou knihu opravdu rádi, nebojte se po ní sáhnout znovu...

Hodnocení při prvním čtení i rereadingu:
Kniha: 5/5
Obálka: 5/5

DIVERGENT

Marky

Komentáře

  1. Krásná recenze :) Já jdu dnes na předpremiéru filmu, což mě na jednu stranu maličko mrzí, jelikož si první vždy raději přečtu knihu, ale u této série jsem to ještě nestihla :( No nic tento víkend se do Rezistence musím pustit :) Díky za opravdu bezva recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Je škoda, že jsi knihy ještě nečetla, ale zase je to nová zkušenost, ne? :) Není vůbec zač ;)

      Vymazat
  2. Já skoro všechny skvělé knihy čtu pořád dokola. Sérii Diverence jsem ještě nikdy nečetla, ale viděla jsem film, který se mi hodně líbil a už se těším na další filmové pokračování, které je zrovna dnes, ale já do kina nejdu. Skvělí článek. Už se těším až si přečtu všechny díly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka. Divergence. Je. Mnohem. Lepší. Než. Film.
      (Ne, nezbláznila jsem se.) Takže jestli se Ti líbil film, kniha bude taky :) Vím, že premiéra je dneska, ale já se na ni kvůli nemoci bohužel nedostanu, takže nic :/ Díky a těším se na Tvé recenze :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.