E | Abeceda knihomola


Ahojky!
Je úterý, takže přicházím s dalším článkem do nového projektu, který pořádám spolu s Kristý. Pokud byste se chtěli přihlásit, instrukce najdete tady. (Nemusíte začínat souběžně s námi... Můžete si vytvořit vlastní abecedu, nebo můžete začít až od dalších písmen, abyste měli své články stejných písmen ke stejnému datu.)
Tentokrát tu mám další písmeno, které mi dalo opravdu zabrat, a to písmeno E.

Eragon
Tahle dračí série od Christophera Paolininho je známá po celém světě. Já jsem minulé léto s nadšením četla první díl a hned po jeho dočtení jsem se pustila do druhého... Jenže pak mě nadšení jaksi opustilo a nedokázala jsem se k dočtení donutit. Pak jsem ale nečetla ni další díly, protože mě to už vůbec nelákalo. Ztratila jsem zájem a nechala si naspoilerovat celý zbytek série a konec mě vlastně ani nepřekvapil. Bohužel mi učaroval jenom první díl, ale můžu říct, že jeho čtení jsem si opravdu užila.


Epic Reads
Ano, jako druhá asociace se mi vážně vybavil YouTube kanál. Jenže parta knihomolek z Epic Reads je hrozně moc fajn. Jsou to lidé se skvělými nápady a dokážou mě svojí originalitou vždycky překvapit... Nejraději mám jejich videa v sérii Book Nerd Problems, kde (překvapivě) popisují problémy nás - knihomolů. Tahle videa pochopíte, i když nerozumíte anglicky. Většina z nich by dokonce fungovala i jako pantomima, takže se rozhodně nemáte čeho bát. A pokud ještě Epic Reads neznáte, honem se na jejich videa běžte podívat!



English books
Cizojazyčné čtení jsem do své abecedy nezahrnula, tak to musím napravit aspoň teď, u písmena E. Myslím, že čtení v angličtině a jiných cizích jazycích každého může jenom obohatit. Vím, že se toho všichni bojí, ale nemáte co ztratit. A pokud si nevěříte, zkuste se aspoň dívat s titulky na váš oblíbený seriál a uvidíte, že se vaše angličtina výrazně zlepší. U sebe jsem tuhle změnu nějak nezaznamenala, ale třeba s kamarádkou, která se ještě před rokem bála jít do kina na film bez dabingu, si teď můžete anglicky naprosto plynně popovídat a nepoznáte žádný přízvuk! Nezapomeňte ale, že snaha a ochota se jazyk naučit, musí vzejít od vás, a ne z donucení...

British accent

A co vy? Četli jste Eragona? Sledujete Epic Reads?
A čtete knihy v angličtině nebo jiných jazycích?
Marky

Komentáře

  1. Eragon potěšil, ale já na rozdíl od tebe přečetla všechny díly. Ten poslední jsem si dokonce půjčila od spolužáka ve škole, protože ho ještě neměli v knihovně. Už si moc nepamatuju, co se v jakém díle dělo, protože je to dlouho, co jsem to četla, ale vím, že mě ty další bavily víc. Možná proto, že jsem si zamilovala Murtagha a ten tam dostal větší roli :) Ale každý máme holt jiný vkus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Mě Murtagh spíš štval, abych řekla pravdu... A ano, v tomhle máme jiný vkus :)

      Vymazat
  2. Ahoj, nedá mi to a musím Tě poctít svým komentářem :). Eragona jsem rozečetla, ale díky četbě do školy jsem zatím nedočetla, až budou prázdniny, tak to určitě napravím a určitě se dozvíš, můj názor :). O Epic Reads slyším poprvé, ale určitě shlédnu. Se čtením v cizích jazycích nemám žádný problém, momentálně čtu knihu v němčině a určitě budu číst i anglické knihy a zkusím i další jazyky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo, jsem poctěna :D Jsem zvědavá, co na zbytek Eragona řekneš :) Na Epic Reads se určitě podívej, stojí to za to :)Copak čteš v němčině? Já chodím na německé gymnázium, takže mě to docela zajímá, i když anglicky čtu raději ;) Určitě zkoušej, co sneseš :)

      Vymazat
  3. Eragona bych si chtěla přečíst. Zrovna i já jsem do Abecedy napsala Eragona. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, zrovna jsem se podívala :D Snad se Ti bude líbit ;)

      Vymazat
  4. Mně se osobně první vybavila kniha Eleanor a Park :) Eragona jsem nečetla hodně se za to stydím, jelikož mi to přijde jako klasika fantasy příběhů. PS: Určitě to budu muset napravit :)
    A knihy v angličtině jsem teprve nedávno začala číst a i když nejsem nijak výborný angličtinář, přijde mi to jako fajn způsob, jak se zdokonalit :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eleanor a Parka jsem ještě nečetla - proto jsem ji sem nechtěla dávat. Ale máš pravdu, taky mě to napadlo :) Klasika to je a první kniha se mi opravdu moc líbila... Fajn způsob? Dokonalý způsob! :D

      Vymazat
  5. Souhlasím s tebou, že nejlepší ze série byl Eragon, pak už to šlo dost z kopce. Anglické knížky se snažím číst, ale jde mi to dost ztuha. Chce to asi víc trpělivosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, já se dál než za Eldesta nedostala... Trpělivost, jak znám, růže přináší, takže rozhodně ano ;)

      Vymazat
  6. Já mám doma Eldesta (nechápu, proč jsem si koupila vědomě druhý díl?!) a nečetla jsem ani toho a ani Eragona :D Nevím, jestli se k tomu ještě někdy dostanu nebo jestli už navěky bude ležet v knihovně nedotčený.
    Epic reads neznám! A video, které jsi vybrala, mě fakt bavilo! :) Když někdo točí a dokonce i umí hrát, to je pak paráda! :D A když natáčí problémy knihomolů, se kterými se snadno ztotožníme, to je o zábavu postaráno.
    Pěkné asociace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé :D Já si druhé díly z principu nekupuji dřív, než dočtu první... Jinak by se mi do té knihovny už vůbec nic nevešlo! :D Tak už znáš ;) Díky :)

      Vymazat
  7. Já mám teda Eragona jako takovou vzpomínku na dospívání a celá série se mi líbila, i když u Eldesta jsem měla menší zásek, ale i přes ten jsem se dostala :)
    Minulý rok jsem přečetla svoji první knížku v angličtině (nepočítám takové ty dvojjazyčné) a to Harryho Pottera a od té doby mám čím dál tím větší chuť číst knížky v aj, naposled to byla knížka It's Kind of a Funny Story, ta ani nevyšla v čj a už si plánuju koupit a přečíst další.. Ta angličtina je prostě návyková :D :) Ale miluju ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, já se přes něj zjevně nedostala :D A návyková je... Já čtu v angličtině především naši domácí sbírku Sherlocka Holmese, ale četla jsem i spoustu jiných knížek :)

      Vymazat
  8. Eragon je jedna z mála sérií, které četla moje ségra a já ne. Nějak jsem si k těm drakům nikdy nenašla cestu a nevím, jestli to ještě někdy napravím...
    Epic reads jsem neznala, tak díky za tip! :)
    A pod čtení v angličtině jak jsi ho popsala bych se podepsala :) Není na tom nic, stačí jen chtít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to taky není pro každého, no. Já zatím o dracích četla jenom právě Eragona a potom ještě Serafínu, ale nedá se říct, že bych si je nějak extra oblíbila...

      Vymazat
  9. Pěkný článek, s Eragonem jsem na tom nějak podobně, akorát jsem ho četla už dávno a přelouskala i třetí díl, čtvrtý jsem začala ale nedočetla, ale když nad tím teď přemýšlím, mohla bych to v létě zkusit znovu...
    A co se týče knih v angličtině. Vždycky mě překvapí, že jim rozumím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tak držím palce s dočtením série, já na to zkrátka nemám :D

      Vymazat
  10. Epic Reads znám, sleduju je na Facebooku, ale na videa se nekoukám, nicméně měla bych začít! :D English books... Ach, téma, o kterém bych mohla mluvit hodiny! Rozhodně to má samé výhody - nemusíte čekat na překlad, procvičujete si angličtinu a... Originál je prostě originál. :) Škoda, že jsem je nedala i do své abecedy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začít bys určitě měla! A přesně tak, originálu se nic nevyrovná :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.