Nacistická detektivka uprostřed vesmíru. | Loď mezi hvězdami - recenze

15463396Název v originále: Across the Universe
Autor: Beth Revis
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: sci-fi, YA
Série: Loď mezi hvězdami #1
Počet stran: 360
Čteno: 2. - 4. dubna 2015

Amy a její rodiče se nechávají zmrazit, aby se za 300 let probudili na lodi, která přistane na nové planetě a mohli tam začít nový život. Když se ale Amy probudí o padesát let dřív na lodi plující vesmírem, uvědomí si, že to nebyla náhoda. Někdo ji chtěl zabít a málem se mu to také podařilo! Proč by ale někdo zabíjel postradatelnou mladou dívku? A co s tím vším má společného naivní Syn, který se později má stát vůdcem lodi?

Abych řekla pravdu, ještě stále nemám jasno v tom, jestli se mi tahle kniha jako celek líbila, nebo ne. Prvních 250 stran jsem se totiž nudila, musela jsem se do čtení nutit a divila jsem se, jak se mohla tak nudná kniha líbit tolika lidem. Nebavilo mě číst o tom, jak se Amy rozkoukává na lodi a jak se naivní Syn snaží napodobit Otce. A pak mi najednou šlo čtení samo, hltala jsem stránky jednu za druhou a nemohla jsem se dočkat konce, který mě rozhodně nezklamal. Pořád si nejsem jistá, proč nastal tak výrazný zlom, ale jsem s ním rozhodně spokojená.

Styl psaní autorky se bohužel nezměnil. Ne, že by mi zrovna vadil, ale nedá se říct, že bych si její vyprávění vyloženě užívala. Jenže naštěstí mě nakonec chytil příběh a já jsem na styl psaní moc nehleděla... S čím jsem se ovšem nemoha sžít, byla slova "xakru" a "chucpe". Sice jsem chápala jejich význam i pointu - měl to být slang jako třeba v Labyrintu, ale při čtení mě tahle slova jenom zbytečně rušila

Jak už jsem řekla, konec mě nezklamal. Zápletka byla opravdu dobře vymyšlená a působila realisticky (jestli se tedy dá říci, že na vymyšlené vesmírné lodi v budoucnosti může něco působit realisticky). Nejvíce se mi ovšem líbilo to, jak skvěle dokázala autorka propracovat tu zvrhlou ideologii a diktátorskou vládu, která na lodi fungovala. Stejně jako Amy i mně Otec tak trochu připomínal Hitlera, ale všechno bylo tak dobře skryto, že to vypadalo jako úplně normální vláda.

Opravdu nadšená jsem byla z prostředí lodi, které Beth Revis promyslela do nejmenších detailů. Líbilo se mi, jak tam všechno fungovalo, a i když mě nebavilo loď spolu s Amy objevovat, to místo jsem si zamilovala. Každopádně můžu potvrdit, že autorka dokázala přijít se spoustou originálních nápadů, které dokázala poměrně dobře skloubit dohromady.

U postav jsem ale docela na vážkách. Syna jsem si celkem oblíbila, i když to ani zdaleka nebylo to klasické poblouznění. U Amy už to ale bylo horší. Nějak jsem ji nemohla pochopit a vůbec se mi nezdála sympatická. Ovšem nesmím zapomenout na Harleyho. Ten se stal hned od začátku mojí nejoblíbenější postavou a jeho osud mě naprosto šokoval. Také se musím přiznat k tomu, že jsem si do jisté míry oblíbila i Otce. Celou dobu mi bylo jasné, jak zvrhlý je to člověk, ale ve spoustě ohledů jsem s ním chtě nechtě musela souhlasit.


Pro tuhle knihu jsem se rozhodla kvůli úžasné obálce. Ale nebyla to jen obálka, co se opravdu povedlo. Autorce se podařilo vykreslit úžasné prostředí vesmírné lodi, dokonale zvrhlou ideologii a originální zápletku. Bohužel mi nesedl její způsob psaní a některé hlavní postavy. Ale přestože jsem se prvních 250 stran nudila, konec byl famózní já tuto knihu hodnotím jako nadprůměr.

Kniha: 3,5/5
Obálka: 5/5

Marky

Komentáře

  1. Pořád jsem se k ní nedokopala a nevím, kdy mi to vyjde. Mám spoustu recenzáků a doma mi taky leží hezká řádka knih, které jsem ještě nečetla, takže nevím, jak to budu stíhat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já mám stejné, ale člověk se tím nesmí nechat zahltit. Recenzáky nejsou povinnost!

      Vymazat
    2. Však já je jako povinnost neberu :D Žádám si jen o to, které si chci přečíst. Jenom zkrátka mají přednost před ostatními knihami :)

      Vymazat
    3. To většinou mají... I když u mně ne vždycky, spíš je beru jako takový bonus ;)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :D Koukám, že si stěžuješ úplně na to samé, na co jsem si stěžovala já :D. Ale můžu říct, že další díly jsou lepší, sice pořád předvídatelný, ale začnou tě bavit dřív, než za půlkou :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to je nejspíš pravda :D Doufám, že nelžeš, protože ve středu jsem si zrovna druhý díl půjčila v knihovně a doufám, že bude odsýpat lépe :)

      Vymazat
  3. Knihu mám doma v angličtině z dobročinného bazaru CooBoo - a abych se přiznala, stále mi tam leží. Nad touhle knihou jsem přemýšlela dlouho, stále jsem ji viděla v knihkupectvích... Ale trochu se do ní bojím pustit. :D Ale určitě to někdy udělám, protože jednak nebudu mít co číst a jednak jí přece nemůžu nechat nepřečtenou! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V angličtině bych si asi netroufla, ale možná za nějakou dob, co by mi ležela v knihovně, bych se k ní dokopala :D

      Vymazat
  4. Pěkně napsaná recenze, jenže mě se tato kniha už od prvních stran nelíbila a také proto se stala jednou z mála knih, kterou jsem nedočetla. Rozhodně díky za tvůj názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já se musela hodně přemáhat a začalo mě o bavit až po straně 250, takže taky nic moc, ale teď jsem ráda, že jsem ji dočetla :) Není zač :D

      Vymazat
  5. K čtení této knihy mě taky dovedla ta obálka - úžasná.. Mě se knížka líbila, celkově celá série, docela dost jsem si ji oblíbila a někdy plánuju re-reading..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, snad se další díly budou líbit i mně ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.