15+ tipů: Jak si užít read-a-thon?


Ahojky!
Blíží se nám read-a-thonový týden a poté léto celkově, kdy je read-a-thonů jako žížal po dešti. Proto jsem si pro vás dneska připravila několik tipů, jak si read-a-thony užít naplno a přitom přečíst co nejvíc...

1. Stres se zakazuje.
Ať už se vám sebevíc nedaří, read-a-thony jsou tu od toho, abyste si užili příjemně strávený čas a abyste přečetli o něco víc než normálně. Není žádný důvod ke stresu. Vážně ne.

2. Podpořte druhé a nechte se podpořit.
Určitě nejste jediní na světě, kdo se read-a-thonu účastní, a když vám zrovna není hej, najděte si někoho, s kým si třeba můžete dát závod nebo jen tak popovídat. Třeba si pak zase někdo najde vás!

3. "Reading  sprints".
books to readTakzvané čtecí sprinty mi pomáhají opravdu hodně. Jde o to, že za nějaký daný čas (/většinou 30-60 minut) musíte přečíst co nejvíce stránek... Můžete "hrát" sami se sebou nebo proti ostatním účastníkům!

4. Ponechte si velký výběr.
Když si přesně určíte, co kdy budete číst, budete to cítit jako povinnost. Samozřejmě je dobré si vymyslet, co byste opravdu chtěli číst, ale nechte si vedle ještě hromádku knih, ze kterých můžete vybírat!

5. Čtěte různé knihy.
Když čtete hodně podobné knihy v krátkém časovém období, začnou vám splývat a přestanou vás bavit. Proto doporučuji číst různé knihy - z různé doby, různého žánru, různě dlouhé, e-booky i papírové knihy... Zkrátka a dobře různé.

OMG! I want this! | via Facebook6. Nečtěte na jednom místě.
I pokud se jedná o 24-hodinový read-a-thon, nečtěte pořád na stejném místě - to přestane být zábavné. Vyrazte s knihou ven, pokud je to alespoň trochu možné, protože to vám jistojistě zvedne náladu!

7. Nečtěte tlusté knihy.
Během read-a-thonů má člověk tendenci přečíst toho co nejvíc a když přečtete tři tenké knížky, budete z toho nejspíš (aspoň podvědomě) mít větší radost, než když přečtete jednu tlustou.

8. Svačte zdravě a hodně pijte.
Ne, nepřesunuli jste se do článku o zdravé výživě. Když čtu, většinou zapomínám na jídlo a pití, a pak je mi maximálně špatně a nečtu vůbec. Takže tohle vážně nedoporučuji...

9. Vypněte počítač a televizi.
Pokud dokážete číst u televize, tak samozřejmě ne. Ale jinak vás bude internet jenom přitahovat a sednete si k YouTube a nepřečtete nic. Držte se dál od všeho, co není knih (a jídlo pochopitelně) - dokonce i od lidí, když vás ruší.

10. Před začátkem se těšte!
CandyTo jsem možná měla napsat na začátek... Ale i tak. Těšte se, protože vám to zvedne náladu. Já si od jisté doby začala hlídat, abych se měla každý den na co těšit a od té doby jsem mnohem šťastnější (opakuji: tohle není lifestyle blog!)...

11. Odměňte se!
Když zvládnete všechno, co jste chtěli, dejte si něco sladkého nebo si třeba kupte novou knížku! Motivujte se sami, když to za vás nikdo neudělá.

12. Nebojte se dát si přestávku.
Nemusíte celý týden 24 hodin denně číst. To ani nejde a není to zdravé. Ovšem s přestávkami s rozumem, abyste zase neskončili na tři hodiny u YouTube - to si totiž vaše oči moc neodpočinou...

13. Když se vám kniha nelíbí, odložte ji.
Chcete toho přečíst co nejvíc, tak se nezdržujte čtením něčeho, na co nemáte chuť nebo co vás nebaví. Jenom vám to zpomalí tempo a zhorší náladu a to přece nechcete, ne?

14. Spěte.
Během 24-hodinového read-a-thonu je to jedno, ale když trvá více dní a vy budete unavení a nevyspalí, moc toho nepřečtete. Spánek by se neměl podceňovat! (Žádný lifestyle!)

15. Dělejte si poznámky a zakládejte.
Myslím, že z mé spotřeby lepících papírků bych uživila nejedno papírnictví... Ale nelituji toho! kdo z vás si pamatuje citáty do recenze? A do knihy si rozhodně nepíšu. Za read-a-thon přečtete hodně knih a podle mě si nemáte šanci zapamatovat všechno, co jste ke každé z nich chtěla říct. Pokud ano, tak gratuluji a půjčte mi kus svého mozku - hodil by se...

16. Bavte se.
Zkrátka have fun! Protože ať se děje cokoliv, děláte to pro sebe, ne? Tak si ten read-a-thon užijte. To je rozkaz.

Tyhle tipy pomáhají mě. A co vám?
Marky

Komentáře

  1. Strašně moc bych se chtěla nějaké rea-a-thonu zúčastnit, ale tenhle rok mám ten nejpříšernější rozvrh, jaký bych kdy mohla mít, protože se vracím domů ve čtyři a pak jdu ještě do práce. Jsem ráda, že stíhám číst večer normálně, natož abych se ještě snažila přečíst víc, než jindy :D Ale snad o prázdninách se už do nějakého thonu zapojím. Tohle jsou určitě užitečné rady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O prázdninách jich taky pár bude... Little Book Owl má na svém blogu přehled všech mezinárodních, tak se když tak můžeš mrknout ;) (http://www.littlebookowl.com/p/read-thon-challenges.html)

      Vymazat
  2. Skvělý článek! :D Já pořád nevím, zda se nějakého read-a-thonu zúčastním. Pořád se mi ty zkoušky přehazují, že už pomalu ani nevím, kdy je mám :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek! Read-a-thony mě lákají už nějakou chvíli, ale den volna na čtení v normálním životě prostě nenajdu. Teď jsem ale byla týden nemocná a to najednou bylo času na čtení! :)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky... A není to pravda. Já jsem třeba zjistila, že mám mnohem méně volného času než ostatní blogerky, které znám osobně, ale přečtu stejně knih. To není rychlostí čtení - čtu pomalu. Ale zkrátka si ten čas udělám - v tom tkví veškeré kouzlo :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek! :) Já se zatím Read-a-thonu nezúčastňuji jelikož mi ještě ani jednou nevyhovovalo datum a samotné se mi do toho jít nechce.. Ale moc děkuji za tipy do začátku. :))

    http://we-need-books.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Není zač a doufám, že se někdy nějakého zúčastníš.
      P.S. Kalendář mezinárodních read-a-thonů: http://www.littlebookowl.com/p/read-thon-challenges.html

      Vymazat
  5. Skvělý článek :) pro mě jsou read-a-thony spíše novinka, nedávno jsem se pustila do jednoho na 24 hodin, ale jede u mě vlastně maraton komiksů a dlouhodobý Harryho Pottera, takže už se do toho snad dostávám :D tohle jsou super rady. Je pravda, že jsem měla minule lehku tendenci se stresovat, že přečtu málo.. ale správně jsem si vybrala tenčí knihy a šlo to dobře, dokonce i ty různé druhy (jedna anglicky, jedna česky, jeden komiks, jedna do školy z úplně jiného soudku). Spaní a jídlo je důležité, to můžu potvrdit, umírání hlady u čtení není nic příjemného a když si mezi řádky představuji sebe sama, jak jdu do kuchyně, otevírám lednici a ukrajuji obrovský kus dortu, nic z toho čtení pak nemám a ještě se naštvu... S tím vyhýbáním se TV a PC také souhlasím, TV teda nesleduju nikdy, ale počítač umí být opravdový žrout času, takže u těch čtecích maratonů je lepší jej ignorovat (ač občas nevraživě pípá a vyžaduje si pozornost)... Takže znovu - super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A souhlasím se vším, co jsi napsala... Do read-a-thonů delších než týden jsem si zatím netroufla, takže to potvrdit nemůžu, ale snad se do nich brzy pustím i já :)

      Vymazat
  6. Tohle je fakt super článek! Jak asi víš, poslední dobou jsem na čtení a blogaření neměla moc času, takže jsem dneska vypla a udělala si takový malý osobní maraton. Podařilo se mi přečíst jednu skoro celou knížku a napsat pár článků. Je pravda, žr dost bodů tvého seznamu mi den vážně zpříjemnilo a zjednodušilo. :) Znovu jsem se dostala do čtecí nálady! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) To je skvělé! Jsem moc ráda, že sis užila pěkný den a tvé články jsem četla všechny - jsou skvělé... Mám z tebe radost ;)

      Vymazat
  7. Já mám prostě smůlu v tom, že pokaždý, když se rozhodnu do nějakýho read-a-thonu jít, tak prostě v tý době nemám vůbec chuť na čtení. Nebo mám jiný věci na práci. Nebo tak něco. Nemluvě o tom, že si to čtení prostě užít nedokážu, furt se cítím pod tlakem, nemůžu si pomoct...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, podvědomí dělá svoje... A člověk se tomu buď vzepře nebo ne. Víš, že existují read-a-thony s partou lidí, kteří všem účastníkům pomáhají se dostat do čtecí nálady a ten read-a-thon si užít? :)

      Vymazat
  8. Vždy si řeknu, že se nějakého zúčastním a potom z toho sejde, protože prostě nemám čas :( Ale suprový článek! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.