Bylo to o mně. O životě. O nás. | Fangirl - recenze

19174917Název v originále: Fangirl
Autor: Rainbow Rowell
Nakladatelství: Pan Macmillian
Žánr: romantika, YA
Série: -
Počet stran: 461
Čteno: 30. dubna - 19. května 2015

Dvojčata Cath a Wren se rozkoukávají na univerzitě. Zatímco Wren si zvyká na párty a alkohol, Cath zůstává u fanfiction na svou oblíbenou knižní sérii s názvem Simon Snow. Wren má problémy ve škole, ale Cath má problémy s navazováním nových kontaktů. Do toho všeho ještě řeší starosti s tátou... Dokáže se Cath natolik socializovat, aby někomu otevřela své srdce? A jak skončí Wren?


Nevím, jak tuhle směs všech možných dojmů vlastně začít. Příběh, který Rainbow Rowell vymyslela, je naprosto dokonalý. Ničeho není moc ani málo, všechno se odvíjí plynule a časem se objevuje i ta trocha romantiky. Autorka nasadila pohodové tempo a udržela si ho i v krizových situacích, kterých v knize rozhodně není poskrovnu.

Fangirl jsem četla v angličtině, se kterou jsem neměla žádné problémy. Ačkoliv kniha vyšla už i u nás, příběh Cath se dokonale hodí na první krůčky při čtení v angličtině. Autorčin styl psaní není nijak komplikovaný, ale přesto to nezní jako kniha pro první třídu. Pokud tedy ještě nad čtením v angličtině váháte, Fangirl mohu jedině doporučit.

“What do you know about Simon Snow?” she asked.
He shrugged. “Everybody knows about Simon Snow.”
“You’ve read the books?”
“I’ve seen the movies.”
Cath rolled her eyes so hard, it hurt. (Actually.) (Maybe because she was still on the edge of tears. On the edge, period.) “So you haven’t read the books.”
“I’m not really a book person.”
“That might be the most idiotic thing you’ve ever said to me.” (~ str. 126)

Moc se mi líbilo, že si autorka při psaní na nic nehrála. Vymyslela naprosto realistický příběh naprosto realistické holce a naprosto realistickým koncem a všechno do sebe zapadlo tak, jak mělo. Nesmím ovšem zapomenout ani na sérii Simon Snow, která nás provázela skrz celý příběh. A musím se přiznat, že mě Cathina fanfiction okouzlila ještě více než samotné knihy. Autorka se dokonce chystá tuto fanfiction vydat, takže můžeme jen napjatě čekat, jak se jí povede...

A co říci k hlavní hrdince? Byla úžasná. Ještě nikdy jsem se do žádné knižní postavy tolik nevcítila. Místy se mi dokonce zdálo, že se Rainbow Rowell spletla a popisuje mě místo Cath. Nevím, jestli jsme se tak cítily všechny fangirls, ale ten pocit byl naprosto jedinečný. Konečně se mi zdálo, že nejsem sama - že nejsem jediný cvok. A pokud i vy patříte mezi fangirls, tuhle knihu si musíte přečíst.

"Don't waste my time with sorries, Simon. If we don't stop to apologize and fogive each other every time we step on each other's toes, we'll never have time to be friends." (~str. 187)

Nedokážu slovy popsat úžasnost Fangirl. Ve mně našla Rainbow Rowell věrnou čtenářku a hned si vyhledávám její další knihy. Fangirl je krásný a trochu romantický příběh v přiměřeném tempu s realistickým koncem. A nikdy jsem nečetla knihu, kterou bych si na sebe vztáhla víc. Bylo to o mně. O životě. O nás. 

Kniha: 5/5
Obálka: 5/5

Přečtěte si to. To je rozkaz.
Marky

Komentáře

  1. O knize už jsem přemýšlela, takže dík za doporučení. Jen to asi dám raději v češtině v angličtině si moc nevěřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To na začátku nikdo, ale věř mi, že s trochou snahy, štěstí a hodně velkou dávkou odvahy si na čtení v cizích jazycích zvykne každý :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze:) Já teď Fangirl čtu také v angličtině, tak jsem moc zvědavá!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka zní velmi lákavě... :)
    Přečetla jsem těch pár vět v angličtině a vypadá to, že se do toho pustím!
    PS: poradíš mi prosím, do jaké verze se mám pustit? Anglické nebo české? ;)
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy rozhodně je! A jestli si alespoň trochu věříš, doporučuji angličtinu, protože originál je zkrátka originál.

      Vymazat
    2. To jest pravda pravdoucí... :)

      Vymazat
  4. Fangirl mám v češtině, přivezla jsem si ji ze Světa knihy, tak snad se k ní dostanu co nejdříve. :)
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! Já nad touhle knížkou pořád uvažuju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Do téhle knížky se určitě taky brzo pustím, jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  7. Boží recenze :3 Jsem ráda, že mám knihu doma.. co nejdříve se do ní pustím :3

    OdpovědětVymazat
  8. Knížku si chci koupit a když vidím ty ukázky tak se možná i pokusím zlepšit v AJ :)
    thereviewsforbooks.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. knižku mám čerstvo prečítanú a chystám sa aj na recenziu.
    musím priznať, že vo mne zanechala trošku zmiešané pocity, na jednej strane som ju nevedela pustiť z ruky, ale inak ma miestami Cath strašne vytáčala :D sama neviem prečo..

    7bluedots.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  10. Fangirl jsem četla minulé léto v češtině, ale chtěla bych i v angličtině. Říkáš, že je jednoduchá, tak ti budu věřit :). Jsem začátečník, takže žádné fantasy knihy. Díky moc za doporučení :*.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.