Až moc ujetý příběh | Etiketa a špionáž - recenze

17928795Název v originále: Etiquette & Espionage
Autor: Gail Carriger
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: steampunk, paranormal, fantasy, YA
Série: Trochu jiný penzionát #1
Počet stran: 288
Čteno: 25. května - 4. června 2015

Čtrnáctiletá Sofronie začíná mamince se svými průšvihy trochu přerůstat přes hlavu, takže je poslána do Penzionátu mademoseille Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek. Jenže Sofronie si brzy uvědomí, že v téhle škole se naučí mnohem více než jenom slušné chování. A k jejímu vlastnímu překvapení se do téhle šílené školy skutečně hodí. Jak ale zvládnout první školní rok na škole, kde vás učí nejen etiketě, ale také špionáži?

Začněme tím, že jsem se na tuhle knihu neskutečně těšila... Internátní škola, rozpustilá hrdinka, steampunk a dobrodružství v jednom - to přece musí být perfektní, ne? No, bohužel ne...

Nejprve bych asi měla říct něco k bláznivosti knihy. Pokud hledáte něco naprosto šíleného a ujetého, pak se vám tahle kniha bude líbit. Jinak bych s přečtením téhle knížky váhala. Mně se zdála naprosto bláznivá a na mě to bylo skutečně až moc: upíři a vlkodlaci? To mi do takovéto knihy opravdu nesedlo...

Samotný penzionát se mi ale moc líbil. Je mi trochu líto, že výuka nedostala více prostoru, takže jsme o ní moc nezjistili, ale předpokládám, že to si autorka schovala do dalších dílů této série. Kouzelná škola byla bohužel hlavní důvod, proč jsem si tuhle knihu chtěla přečíst a dostalo se mi ho žalostně málo.

"Dámy, nezapomeňte, že kotoul se dělá jen v naprosto nutných případech a vždy jen tak, abyste si nezničily účes. Ve většině případů byste měly pověřit fyzickými úkony ochotného, a třebas i neochotného komplice. Podplácení a vydírání budeme probírat později."

Tempo knihy mi také moc nesedlo. Zhruba do poloviny jsem se vyloženě nudila, a pak jsem si myslela, že budu knihu muset dokonce odložit. Až na posledních několika desítkách stránek se příběh konečně rozjel a já obracela listy jeden za druhým. Nebylo to ale proto, že by mě čtení bavilo, ale spíše kvůli tomu, že už jsem chtěla vědět, jak to dopadne, a konečně knihu dočíst.

A useful tip for the debuts among you.Hlavní hrdinku se autorka snažila vyobrazit jako správně trhlou, ale mě se zdála spíš nemastná - neslaná. Spíše než odvážná mi připadal úplně natvrdlá... A měla naprosto hrozné jméno - Sofronie, skutečně? Ostatní postavy mě také nijak moc nezaujaly, ale ani mě moc neiritovaly, za což jsem vážně ráda, protože hlavní hrdinka mi úplně stačila.

Zachránil to snad jenom ten steampunk. Mechanická zvířátka a služebníci byli skvělí. Steampunk mám celkově ráda, protože s ním nemám mnoho zkušeností a moc podobných knih jsem nečetla. Díky tomu se mi tahle kniha nezdála jako plný propadák, protože steampunk mě prostě a jednoduše zaujal.

Možná, že kdybych tuhle knížku četla dřív, líbila by se mi mnohem více. Proto ji doporučuji mladším čtenářům. Mně osobně ale vadila hlavní hrdinka, bláznivost a pomalé tempo knihy. Vedlejší postavy se mi zdály nemasné - neslané a jediná záchrana knížky byl steampunk. Také se mi líbil samotný penzionát, o kterém jsem se ale bohužel moc nedozvěděla. Nevím, co na té knížce všichni vidí. Pokud jste ji četli a líbila se vám, napište mi, proč - jsem zvědavá!

Kniha: 2,5/5
Obálka: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Tak ja akurát túto knihu čítam a mám už len nejakých 50 strán do konca. Mám na ňu ale celkom podobný názor ako ty ;) Zo začiatku som bola dosť zmätená, lebo sme vhupli rovno do príbehu a veľa vysvetlenia mi autorka neposkytla. Hlavná hrdinka mi nevadí, skôr si neviem predstaviť tú školu, ako si tak visí vo vzduchu. Ale súhlasím, že ak by viac opísala vyučovanie, bolo by to zaujímavejšie ;)
    Inak, máš pekný blog :)

    www.foreveradreamer44.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Zmatená jsem na začátku ani moc nebyla, ale hlavní hrdinka mi vážně nesedla...

      Vymazat
  2. Tuhle knížku bych si chtěla přečíst. Onehdy jsem ji viděla v knihkupectví a říkala jsem si, jestli si ji mám koupit, ale nakonec jsem to zavrhla, protože jsem v té chvíli knihu viděla poprvé. Dle anotace by mě to i zajímalo, ale... počkám si, až knihu uvidím v knihovně. Nebo si ji tam zarezervuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych to viděla na knihovnu... Možná se ti bude líbit, já nevím, ale mě zkrátka nezaujala. Na druhou stranu vím o velkém množství lidí, kterým se líbila...

      Vymazat
  3. Není to zrovna vysoké hodnocení na to, jak knihu všichni kolem mě opěvují. Ale chci jít dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vysoké hodnocení to opravdu není, ale já jsem mimo tu hlavní kategorii - outsiderský názor :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.