Čtecí návyky - TAG


Ahojky!
Už jsme tu zase dlouho neměli žádný TAG a přestože jsem s recenzemi zase ve skluzu, měla jsem na nějaký ten TAG zkrátka chuť, takže tady ho máte... Doufám, že pobaví nejen mě, ale i vás. A ještě než se do něj pustíme, chtěla bych nominovat Zašitou v knihách, pokud by se jí chtělo TAG vyplnit.

1. Máš doma určité místo na čtení?
Nejraději a nejčastěji si čtu v posteli, protože mám na čtení ráda klid a soukromí a ve svém pokoji nic pohodlnějšího nemám. Občas si čtu taky na gauči v obýváku, ale to jenom tehdy, když si se mnou čte mamka. Jinak totiž náš obývací pokoj okupuje hluk z televize a u toho si rozhodně číst nezvládnu...

2. Záložka nebo kousek papírku, který se právě válí poblíž?
Ráda si vybírám všemožné záložky ze své poměrně velké sbírky a líbí se mi, když záložka ladí s knížkou, kterou čtu. Ale není to tak, že bych si nebyla schopná založit stránku jízdenkou. Když začnu knihu číst někde, kde záložku neseženu, většinou skončím u jízdenky, protože těch nosím věčně v peněžence tuny. Taky častou na zakládání používám lepíky, protože je většinou mám beztak po ruce, když s nimi zakládám zajímavé a vtipné pasáže.

3. Můžeš prostě jen tak přestat číst nebo nejprve dočteš kapitolu?
Dřív jsem vždycky dočítala kapitolu, ale od té doby, co jsem se seznámila s knihami Jamese Dashnera, jsem se naučila přestávat uprostřed kapitoly, protože na konci kapitoly to u jeho knih nejde nikdy. Teď je mi to tak nějak jedno a dokážu přestat číst, kde se mi to zrovna hodí. I když ne, že bych přestávala ráda...

4. Jíš nebo piješ během čtení?
Rozhodně ano! Ale na mých knihách to není znát. U čtení většinou piju čaj a často také svačím nějaké dobroty. Vlastně mě ani nenapadá důvod, proč to nedělat, když si u toho nezničím knihu.

5. Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?
Hudbu občas, televizi nikdy. Někdy mám hudební náladu, takže si pouštím písničky, ale většinou zůstávám u instrumentálek nebo filmové hudby, protože mě neplete text a můžu se na knihu soustředit. Většinou ale čtu v tichu - je mi to příjemnější. U psaní recenzí a jiných článků na blog si ale pouštím hudbu (klidně i s textem) skoro vždycky. Zrovna teď mám puštěný YouTube mix Calvina Harrise.

6. Čteš vždy pouze jednu knihu nebo několik naráz?
Dřív jsem četla vždycky jen jednu knihu, ale teď mi spíše vyhovuje střídání různých. žánrů. protože jsem náladový čtenář, čtu vždycky jenom to, na co mám chuť. Taky mívám rozečtenou jednu anglickou a jednu českou knížku. A momentálně si občas přečtu jeden nebo dva fejetony Cailtlin Moran z její knížky Morantologie. Proto mi knihy tohoto typu často odsýpají pomaleji než jiné.

7. Preferuješ čtení doma nebo čteš kdekoliv?
Nejraději si čtu v klidu doma na posteli, ale to se mi v běžném školním týdnu moc často nepodaří. Když mám školu, většinou toho nejvíc přečtu cestou tam a zpět nebo případně před spaním. Ale není nic příjemnějšího než prázdninový den s knihou a zmrzlinou...

8. Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?
Nahlas jsem četla v životě jen párkrát. Učitelka literatury mě nikdy nevyvolává, protože ví, že jsem knihomol a čtu dost. A nikoho, komu bych četla nahlas, nemám - jedině sama sobě a to se mi zdá trochu divné.

9. Čteš některé pasáže dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?
Ani jedno nedělám, pokud mě daná kniha baví. Občas se ale podívám trochu dopředu, když mě ale čtení nudí a já chci knihu odložit. Předtím než to ale udělám, zkontroluji, že se kniha později třeba nerozjede. Ale ani taková situace nenastává moc často.

Reading in the meadow10. Lámeš hřbet nebo se jej snažíš uchovat jako nový?
Vždycky se ho snažím uchovat nový, protože si na svou knihovničku potrpím a zlomené hřbety se v ní vážně nevyjímají dobře. Například YOLI ale dělá paperbacky, které se dají ohnout úplně na kraji obálky ještě před hřbetem, takže se kniha vůbec neponičí. Přesně tak by se to mělo dělat!

11. Píšeš do knih?
Ne, ne a ještě jednou ne. K tomu není co dodat. Nikdy!

A co vy? Pokud vás tenhle TAG zaujal, neváhejte a vyplňte ho!
Jestli jste ho už vyplnili, dejte mi do komentářů odkaz a já se ráda podívám...
Marky

Komentáře

  1. TAG mě zaujal, ráda ho vyplním:). Zjistila jsem, že máme přesně opačné názory:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to jsem zvědavá, jak TAG vyplníš :)

      Vymazat
  2. Tento TAG jsem už dělala a skoro ve všem se shodneme. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý tag, asi si ho taky vyplním :) Pěkně se shodneme, i když já zatím ještě vždy dočítám kapitolu :) Ale taky jsem už vybíravá a mám rozečtené třeba dvě knihy najednou a střídám je podle nálady :) A hudba ke psaní článků je skoro nutnost, pomáhá mi být kreativní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vybíravost bych tomu neříkala, ale na druhou stranu je to tak trochu pravda... Souhlasím, bez hudby by to nešlo!

      Vymazat
  4. Spoustu věcí máme společných :) Jenom já se koukám v knížkách dopředu :D Jsem holt hrozná, většinou to nevydržím a podívám se, jsem strašně zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak, vyplnila som ho a tu je odkaz, dúfam, že sa ti to bude páčiť: http://fantasywithbooks.blog.cz/1507/citacie-navyky-tag

    OdpovědětVymazat
  6. TAG mě rozhodně zaujal! :)
    Do knih si taky nikdy nepíšu, to je prostě nepřípustné!

    OdpovědětVymazat
  7. Super nápad! Hned jsem ho musela vyplnit, jakmile na mě vykoukl! :)
    Levandulová komnata

    OdpovědětVymazat
  8. "Dřív jsem vždycky dočítala kapitolu, ale od té doby, co jsem se seznámila s knihami Jamese Dashnera, jsem se naučila přestávat uprostřed kapitoly, protože na konci kapitoly to u jeho knih nejde nikdy. "
    Naprostý souhlas :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že ano? Zrovna čtu třetí díl Labyrintu a dělám to přesně tak :D Přestávám uprostřed věty, protože jinak to nejde :D

      Vymazat
  9. Super TAG, už ho mám : http://eli-golive.blog.cz/1607/cteci-tag-navyky-pri-cteni :)

    OdpovědětVymazat
  10. DIKy za inspiraci, take jsme si ho vyplnila :) http://blog.knigy.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.