Já nejsem blázen. | Jsem roztříštěná - recenze

17266418Název v originále: Shatter Me
Autor: Tahereh Mafi
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, dystopie
Série: Shatter Me #1
Počet stran: 288
Čteno: 13. - 15. června 2015
O čem to je?
Juliettin dotek je smrtící a díky tomu ani její život nevypadá nijak růžově. Všechno se ale zhorší, když si Obnova usmyslí, že Juliette použije jako zbraň.

Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.

Hodnocení
Nevím, co se na tom lidem líbí. Teda vím, ale nechápu. Nevím jak tuhle knihu hodnotit. Tedy vím, ale bude to krkolomné. Ale začněme hezky od začátku, a to od největší přednosti knihy - té, která zapříčinila takový úspěch: styl psaní. Juliettin příběh je vyprávěn v ich-formě ale jakoby zevnitř její hlavy, díky čemuž čtenáři znají každou její myšlenku. Zároveň je kniha plná mtafor, přeškrtaných slov a vět a zamyšlení, které se ale zároveň kryjí s šílenstvím v Juliettině hlavě. Originálnější Young Adult nenajdete.

Shatter me seriesJá nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen. Já nejsem blázen.
Já nejsem blázen.  Já nejsem blázen.

Díky tomu, že se s Juliette seznámíme přímo z vnitřku její hlavy, ji máme možnost poznat mnohem víc a podrobněji, takže je větší šance, že si čtenář hlavní hrdinku oblíbí. Mně osobně Juliette sympatická nebyla, ale rozhodně patří mezi nejpropracovanější postavy, o kterých jsme kdy četla, jestli není vůbec nejlepší. Zato ostatní postavy už mě tak neuchvátily. Z větší části byly nedotažené a nesympatické a především jejich dialogy často nedávaly valný smysl. Všichni se mi zdáli umělí a tak trochu "na jedno brdo".

A tím se dostáváme k dalšímu bodu, ze kterého vůbec nejsem nadšená, a to je milostný trojúhelník. Je škoda, že tu musel být, protože ani jeden z těch, mezi kterými Juliette váhá, se mi nezdál a nepřála bych jí ani jednoho. Je mi tak trochu líto, že si Tahereh Mafi milostný trojúhelník neodpustila, ale na druhou stranu by se v knize moc jiného asi nedělo.

… Jsem zavřená už 264 dní. …
… Od okamžiku, kdy jsem se naposledy dotkla lidské bytosti, mě dělí 6 336 hodin. …
… Do srdce se mi zabodává 15 000 pochyb. …

Juliettiny milostné trable totiž zaplňují desítky stran a dějově je kniha opravdu slabá. Je sice dobře, že autorka kladla důraz na psychiku hlavní hrdinky, ale její love story už ke konci začínala být protivná. Příběh samotný vypadal jako slepenec několika kousků, který dohromady nedával úplný smysl. A konec? X-meny jsem neviděla, takže nevím, proč to všichni srovnávají, ale ten nápad se mi moc líbil... I když nevím, jestli se autorka také neinspirovala někde jinde.

Názor na obálku
Proč nemáme to oko? Já chci oko! Ach jo... Taky jsem narazila na několik dam v šatech, z nichž nejvíc zaujala ta německá. Sice nevím, jak moc to souvisí s dějem, ale moc se mi líbí - i když trochu připomíná sérii Nástrojů smrti. Oproti tomu švédská obálka je docela psycho, i když to aspoň sedí k hlavní hrdince. 

134557821361286113561728

Polákům se jejich vydání taky moc povedlo - roztříštěná ta obálka rozhodně je, i když název o tom moc nenapoví... Zajímavě působí ještě ponurá italská obálka, která sice o příběhu moc neřekne, ale tajemná je až dost. A chcete perlu? Tak se koukněte na francouzskou obálku ve stylu Totally Spies nebo Kim Possible!

157976071363082316006152

Shrnutí
Netvrdím, že se vám tahle kniha nemůže líbit - naopak! Myslím, že styl psaní Tahereh Mafi je v žánru Young Adult naprosto bezkonkurenční a hlavní hrdinka opravdu promyšlená. Ale příběh tak trochu chybí a milostný trojúhelník podle mého nedává smysl. Je mi trochu líto, že Tahereh udělala v příběhu s takovým potenciálem tolik chyb. Je možné, že budou příští díly akčnější a celkově lepší nebo ne? Možná bych si je i přečetla...

Celkové hodnocení: 2,5/5

Marky
P.S. Jak se vám líbí nová struktura recenzí? Zdá se vám přehlednější?

Komentáře

  1. Mám stejný názor :)
    Co se týče toho přirovnávání k X-menům, tak ve druhém díle je jim to opravdu dost podobné :)
    Jinak druhý díl je takový více akčnější, rozhodně nešlápneš vedle, když si ho přečteš.

    http://deathless-ginger-wight.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ho asi zkusím - třeba se mi bude líbit víc... ;)

      Vymazat
  2. No podobný názor. Mňa knižka príliš neoslovila, hlavnú hrdinku som nemohla vystáť a bolo to také bez iskry :)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně někdo, komu se tahle silně nadhodnocená série taky nezalíbila. Juliette je pro mě jedna z nejotravnějších hrdinek vůbec, ostatní postavy (kromě Kenjiho, kterého miluju - snad už je v prvním díle) jsou taky celkem naprd. Nevím, nechápu, nelíbí se mi, nevím, jestli číst třetí - údajně nejlepší díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V komentářích se vás najde spoustu a jsem docela překvapená! Jojo, Kenji tam je :3 To já taky nevím, s tím ti asi neporadím... :D

      Vymazat
  4. Také jsem ji teď schodu okolností dočetla a mám na Roztříštěnou podobný názor, něco tam k dokonalosti přeci jen chybí, i když příběh to vůbec není špatný, uvidíme co bude dál..

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se zatím k jejímu přečtení ještě nedostala. A navzdory tvé recenzi, i tak bych si ji chtěla přečíst a udělat si na ni obrázek. Jen mám teď tak nějak strach, aby na mě to proškrtávání slov nepůsobilo zmateně...

    - mikulovatereza.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, co se týče formy, jakou je recenze napsaná, líbí se mi. :)

      Vymazat
    2. Rozhodně si na ni udělej vlastní obrázek. Existují dva typy čtenářů této knihy: ti, které naprosto nezaujala, a ti, které ohromila na pět hvězdiček :D Proškrtávání slov rozhodně zmateně působí, ale to je účel :P A děkuji :)

      Vymazat
  6. Já taky nejsem blázen a ještě bych ubrala :D Roztříštěná mi ani trochu nesedla, ty metafory mi připadaly debilní a hlavní hrdinku jsem měla chuť poslat k šípku asi tak...od začátku :D Ale co, nic nesedne každému a své čtenáře si kniha očividně našla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, mně zachránily jenom ty metafory, ale aspoň nejsem jediná :D

      Vymazat
  7. Tuhle knížku jsem si minulý měsíc kupovala, ale ještě jsem se k ní nedostala. Ale vážně hodně se na ni těším, tak snad mě nezklame a bude se mi líbit aspoň z poloviny. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.