Kniha o knihách | První dojmy - RC recenze

25771433Název v originále: First Impressions
Autor: Charlie Lovett
Nakladatelství: Paseka
Žánr: historický román, záhada
Série: -
Počet stran: 344
Čteno: 22. - 25. července 2015

Sophie Colingwoodová je díky svému strýčkovi vášnivou sběratelkou a milovnicí knih, a to především těch od Jane Austenové. Proto ji při nové práci v knihkupectví zarazí, když si dva lidé objednají v jeden den tu samou knihu, která je ještě k tomu kdovíkde... Tato malá knížečka ale přivede Sophii na stopu rodinného tajemství a jedné obrovské literární záhady, která s ním souvisí. Co když Austenová opravdu nápad na Pýchu a předsudek ukradla?


Vidíte to, co se píše na obálce? Román o knihách A lásce A Jane Austenové. Co z toho plyne? Pro mě jako milovnici všech těchto tří věcí byla tahle knížka povinností, takže hned jak jsem na ni narazila, musela jsem ji mít. A nakonec byla ještě lepší, než jsem myslela.

PemberleyNejdřív jsem od téhle knihy nic moc nečekala, protože se o ní v blogosféře skoro vůbec nemluví a já o ní nevěděla skoro nic. Ale bylo to opravdu milé překvapení, protože jsem dostala všechno, co jsem chtěla, a ještě víc! Příběh byl napínavý a já se od čtení nemohla odtrhnout - knížku jsem přečetla za pár dní i přesto, že jsem byla na táboře, kde jsem na čtení opravdu čas neměla.

"Jenže pravda a dobrý příběh nejsou vždycky totéž."

Také tajemno a prvek překvapení se autorovi moc povedl. Rozuzlení hlavní zápletky jsem sice prohlédla, ale během čtení jsem jednou (překvapivě hned ze začátku) málem hodila knihu leknutím a zděšením o zeď... Ještě štěstí, že jsem byla ve stanu, takže to nešlo. Takže díky tomuto momentu mi vůbec nevadilo, že byla hlavní zápletka tak průhledná a předvídatelná (i když možná ne pro všechny).

Untitled"Je vám jistě známo, pane, že mezi muži vaší a dokonce i mojí generace panuje názor, že žena, která má tu smůlu, že získá určitou sumu vědomostí, by se měla ze všech sil snažit, aby tento fakt zamaskovala."

Bezostyšně přiznávám, že na knize byly nejlepší knihy. Byly všude, vždycky a za všech okolností. Příběh se točil kolem knihkupců, antikvariátů, starých svazků a rodinných knihoven, takže nic lepšího jsem si už nemohla přát. Kromě toho, že se autor v této oblasti opravdu dobře vyzná, musím také pochválit jeho skvělý styl psaní, který mě skutečně očarovalrespektive jeho český překlad, takže tleskám i tomu.

Vždycky mám slabost pro knížky, kde je hlavní hrdinka knihomolka a bez ohledu na to, jak je kniha dobrá, se mi líbí a hodnotím ji opravdu dobře. Ale v Prvních dojmech jsem dostala dokonce hlavní hrdinku knihomolku a druhou hlavní hrdinku jednu z nejslavnějších spisovatelek v historii! Ano, hádáte správně: polovina knihy byla psaná z pohledu Sophie a druhá z pohledu Jane Austenové, když tvořila Pýchu a předsudek.

:)"Jsem sběratelkou knih, strýčku?" zeptala se ho, když došli do tichých ulic v Maida Vale.
"Co děláš s knihou, kterou získáš?" otázal se strýc Bertram.
"Přečtu ji," řekla Sophie. "Anebo o to požádám tebe."
"A co pak?"
"A pak ji uložím do police, abych se k ní mohla vrátit pokaždé, když se mi zachce."
"A chceš ji někdy vyhodit nebo prodat?"
"Samozřejmě že ne," opáčila Sophie. "Co je to za hloupou otázku?"
"Mám ještě jednu hloupou otázku, a pak ti už budu moct povědět, jestli jsi sběratelkou knih."
"Tak se ptej," pronesla vážně.
"Když získáš nějakou novou knihu, přečteš ji a uložíš na polici, máš ji ráda?"
"Ano!" odpověděla Sophie.
"Pak jsi sběratelkou knih," řekl strýc Bertram. "Stejně jako já."
Radostně se zasmála. "Jsem šťastná, že jsem jako ty, strejdo!"
"To já taky."

Co ale bylo v knize navíc? Rozhodně přehnaně rozebíraný milostný život hlavní hrdinky. Já měla od začátku jasného favorita, ale to bylo možná jen tím, že jsem uhodla zápletku. Ovšem to se zase předbíhám. Zkrátka romantika byla v knize fajn, ale nenadchla mě ani zdaleka tolik jako všechno ostatní...

Knihomolové všech zemí, sjednoťte se a uctívejte Charlieho Lovetta za to, že napsal tak skvělou knihu, protože druhou takovou aby člověk pohledal. Hlavní hrdinky knihomolka a spisovatelka, literární záhada, romantika, tajemno, napětí a knihy - co víc si přát? Na obalu se píše, že pro milovníky Austenové je tahle kniha povinnost a pro všechny ostatní potěšení. Já myslím, že je to povinnost i potěšení pro každého...

Kniha: 5/5
Obálka: 3/5

Děkuji nakladatelství Paseka za zaslání recenzního výtisku.

Marky

Komentáře

  1. Kniha me okouzlila a vubec ted od Paseky nakupuji hodne. I Literarni spolek byl uzasnej! Paseka ma cit pro necim zvlastni pribehy. Ja zapletku neuhodla:). Kniha se nejvice hodi k tomuto obdobi:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím s tím, že tohle je zvláštní příběh - i když jinak, než jsem čekala...

      Vymazat
  2. Přiznávám, že nejsem fanynkou Jane Austen - snažila jsem se od ní kdysi cosi číst (asi Rozum a cit), ale byla to taková nuda, že jsem velmi brzy číst přestala. Nicméně filmy se mi už celkem líbily - hlavně ty, které jsem viděla v angličtině - to byl velký zážitek. Ale nedávno jsem narazila na doporučení knihy Smrt přichází do Pemberley od P. D. James, byla jsem zvědavá, tak jsem si ji přečetla a moc se mi to líbilo! Takže toto vypadá jako dobrý nápad, díky, přidáno do mého seznamu knih k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že není úplně nezbytné, abys četla Pýchu a předsudek, než se vrhneš na První dojmy. I když kdyby ses podívala na film, asi by ti to trochu pomohlo... No, rozhodně je to něco jiného než Austenová, ale je to o ní ;)

      Vymazat
  3. O tom som pocula uz velakrat a vzdy to bola chvala, takze mozno si to raz precitam... ked na to dojde rad :D

    OdpovědětVymazat
  4. Dosť ma kniha zaujala takže sa dostala na môj zoznam :) dúfam že sa aj čoskoro dostane do mojej knihovni :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.