Nemějte oblíbené postavy! | Vražedná léčba: recenze

25559147Název v originále: The Death Cure
Autor: James Dashner
Nakladatelství: Yoli
Žánr: YA, 
Série: The Maze Runner #3
Počet stran: 312
Čteno: 14. - 17. července 2015
O čem to je?
Vzhledem k tomu, že se jedná o třetí díl, vám toho moc prozradit nemůžu a nechci, takže vám řeknu, o čem je první: Thomas se spolu s několika dalšími chlapci ocitne na podivném místě uprostřed labyrintu a nic si nepamatuje. Po příchodu Thomase se ale stane něco velmi podivného - výtah nepřiveze chlapce, ale dívku! Tím se rozpoutá běh mnoha událostí, které vás dovedou až ke třetímu dílu...


Hodnocení
Určitě jste si už všimli, že s panem Dashnerem máme velmi dobrý vztah: vždycky, když vychází další díl v této sérii, jdu v den vydání do knihkupectví a hned si ho koupím a přečtu a je asi na místě oznámit, že tohle se mnou umí už snad jen Stephanie Perkins. Asi vás tedy nepřekvapí, že i Vražednou léčbu jsem si koupila a přečetla hned po jejím vydání. A, dámy a pánové, byla to jízda od začátku až do konce.

Autor si u mě udělal dobré jméno především tím, že jeho knihy zkrátka nejdou přestat číst. Ať se snažíte sebevíc, na konci kapitoly se zase dozvíte něco nového a zkrátka musíte číst dál. Slovní spojení "ještě jednu kapitolu" tedy u Dashnerových knih znamená, že musíte dočíst celou knihu, i kdyby třeba nastala invaze mimozemšťanů.

Ve Vražedné léčbě stejně jako v předchozích dílech nechybí odpovídající porce akce a napětí, ale to asi tak nějak všichni očekávali, protože bez těchto dvou elementů by celá série nebyla tím, čím je. Ovšem to, na co všichni čtenáři napjatě čekali, bylo velké a epické finále,o kterém budete přemýšlet ještě tři roky po dočtení. Ale věřte nebo ne, když jsem Vražednou léčbu dočetla, nezdálo se mi to tak. Ano, konec byl dostačující a na úrovni celé série, ale to je všechno a od Jamese Dashnera jsem čekala víc. Ale když nad závěrem této série přemýšlím teď, několik týdnů po dočtení, pomalu mi dochází, jak epické a především geniální to finále bylo. Zklamání bylo možná na místě, ale pocit, který mám z konce teď, jsem nečekala: jsem naprosto ohromená.

Please Tommy Ano, je mi líto, že jsem nedostala odpovědi na úplně, úplně všechny otázky, které mi vířily hlavou - ale je tu pořád ještě prequel, který nás může zachránit a prozradit nám, co vlastně bylo před Labyrintem. Na jednu stranu je škoda, že to autor nevměstnal do posledního dílu, ale na druhou stranu by se to tam asi vměstnat ani nedalo.

Co se týče postav, Dashner opět nešetřil mrtvolami, ale ta osoba, jejíž smrt bych si přála nejvíc, to zase přežila. Na druhou stranu se autorovi podařilo pokračovat ve vývoji všech charakterů a dokonce se objevilo pár nových hrdinů, kteří se rychle zařadili mezi mé oblíbence. A nesmím zapomenout na to, že zemřelo pár lidí, jejichž konec jsem už dlouho a s napětím očekávala (ne, nejsem cynik), takže další plusové body! Ale tedy jedna smrt mě zasáhl mnohem víc než konec, hlavní zápletka a všechny ostatní smrti dohromady, dokonce mě rozbrečela. Takže vám radím, nemějte oblíbence, protože u Dashnera se vám to rozhodně nevyplatí!



Názor na obálku
Česká obálka se tentokrát inspirovala anglickým paperbackem a je opravdu moc pěkná, stejně jako toto další anglické vydání. Španělská verze působí hodně temně a až hororově, což se podle mě k příběhu moc nehodí, ale budiž. Pořád lepší než obálka, která vznikla v Indonésii a připomíná Mars. Mojí oblíbenkyní zůstává poslední obálka v řadě, která patří mezi další vydání v angličtině a minimálně k příběhu pasuje.

7864437156778181352045822311017

Další dvě obálky, které pochází ze Švédska a Rumunska, působí obě stejně podezřele, protože kombinace barev na obálce spolu s názvem prvního dílu nebo celé série se může zdát jako takové déja vu. A na závěr vám ještě musím ukázat tvorbu Němců a Rusů, kteří si zjevně myslí, že tahle kniha je o zombie nebo rovnou mimozemšťanech! Docela jsem se zasmála... 

24716112251283501627805320986354

Shrnutí
Vražedná léčba je důstojné zakončení jedné z mých oblíbených sérií. A plný počet hvězd nedostává jen proto, že je to moje srdcovka, ale především proto, že si je skutečně zaslouží: čeká vás totiž další kniha, od které se nebudete moci odtrhnout, která vás šokuje a vezme vám dech. Sice možná nedostanete odpovědi na všechny své otázky, ale přeci jen bude ještě prequel, na který se můžete po dočtení těšit. A jedna rada na závěr: nemějte oblíbené postavy, protože se vám může docela dobře stát, že umřou... U Dashnera jeden nikdy neví, na čem je - ani jako čtenář, ani jako fiktivní postava.

Celkové hodnocení: 5/5

Marky

Komentáře

  1. Ach bože bože bože. Nemít oblíbené postavy? :D TO NEJDE :D
    Ještě jsem nečetla, ale bohužel jsem viděla na jedné stránce spoiler ke straně 250...a vážně doufám že to není pravda, takže si to přečtu a kdyžtak se prostě rozbrečím...
    Skvělá recenze- hned mám chuť si knížku běžet koupit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nejde to, a už vůbec ne u Dashnera, ale když je mít budeš, tak asi budeš hodně smutná :D Jakou chuť? Teď už jsi měla mít knihu dávno přečtenou! Honem! :D

      Vymazat
  2. Sakra, doufám, že aspoň můj miláček Newt to přežije :D
    K Vražedné léčbě se snažím dostat už nějakou dobu, bohužel moje knihovnové pátračky se nesetkaly s úspěchem, nikdo z mých knihomolských kamarádů tu knihu nejspíš zatím nevlastní a kupovat si jen tak třetí díl série, aniž bych měla předchozí dva, se mi hrozně moc nechce xD
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to ti prozradit nemůžu, ale Newta mám taky moc ráda. I když můj úplný favorit to není. Doporučuji ti hlavně moc nekoukat po internetu, protože spoilery jsou vážně všude a já jsem si díky nim málem zkazila zážitek z knížky. Takže vážně dávej pozor - tumblr je nebezpečný! : A děkuji :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.